Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Dinner 22

Kvarterskrog som levererar i toppklass.

Exklusivt/Familjärt

Dinner 22

Södra vägen 22
031-81 10 55
Öppet: mån–sön 17-01
dinner22.se

Betyg: 22
Mat: 18/20
Service: 4/5

Maten: Mycket vällagat och säsongsanpassat från varierad meny.
Drycken: Bra drinkar, personalen duktig på att matcha drycken till maten.
Prisnivå: 4
Vegetariskt: Ja, även om utbudet är begränsat.
Stämning: Trivsamt och enkelt, här känner man sig välkommen.
Tillgänglighet: Ligger en halvtrappa ned från gatan, men bra utrymme i lokalen.
Garderob: Man tar med sig jackan till bordet.
Ljudnivå: Trots mycket folk kan man samtala förtroligt.
Uteätarnas nota för två: 1302 (en trerätters meny samt förrätt, varmrätt och dessert. Alkoholfri drink, två halva glas vin och två kaffe)

PLUS
Stabilt, omsorgsfullt lagat och lagom fantasifullt med varierad meny.
MINUS
Det blir lite kvavt med mycket folk i lokalen, men då finns ju platser ute också.

När vi suttit ner en stund avslöjar min bordskamrat att hen betraktar Dinner 22 som ett ”säkert tips”. Frågar någon, göteborgare eller utsocknes, om ett bra ställe att äta på som har riktigt bra men inte hiskeligt dyr mat – ja, då blir svaret Dinner 22.
Ingen har tydligen blivit besviken. Och det är lätt att förstå. På den här restaurangen är det gott att vara. Man glider in från spårvagnsrassel och trottoarspring och känslan är som hos en kvarterskrog. Enkel, välkomnande. Men när maten kommer förflyttas vi till fina restaurangen, på ett okonstlat vis. Du behöver inte vara kemist för att begripa dig på vad som pågår i köket. De mer högtravande trenderna göre sig icke besvär, men allt är gediget och omsorgsfullt lagat med en nypa fantasi i finishen.

Vi inleder med en alkoholfri drink. Valet står mellan lemonad på rabarber eller grönt äpple. Med tanke på säsongen väljer vi rabarber. Den är frisk, svalkande med en fin balans mellan syrligt och sött.
Det finns två menyer att välja mellan och en av oss tar den med löjrom, renytterfilé och crème brûlée (488 kr). Löjromen serveras vackert med syrad rödlök, smetana, dill och brioche. En lika klassisk som klanderfri förrätt.
På andra sidan bordet väljer vi efter eget huvud och inleder med pepparhalstrad svensk
oxfilé, ramslöksmajonnäs, jordärtskockschips, frisésallad och flädervinägrett (150 kr). En fin fortsättning på drinken, där ju ramslöken och flädern liksom rabarbern, är i säsong. Köttet är klockrent tillagat med perfekt bitighet i kryddningen och ramslöksmajjon härligt mjuk.
Även renytterfilén är väl omhändertagen och serveras med enbärssås, smörglaserade
morötter, körvel och gratinerad potatis med sidfläsk. Det är återigen gediget, lagom elegant och kommer i en generös portion. Körveln och sidfläsket höjer rätten över det förväntade.

På andra sidan blir det cajunsotad tonfisk, (vi försäkrar oss om att den är juste fångad),
tillsammans med Pernodbrässerade pilgrimsmusslor och citrusrisotto (255 kr). Har man
ätit cajunmat i Louisiana är man van vid lite brutalare smaker, men det hindrar inte att
det här är, enkelt uttryckt, jättegott. Fisken är kanske inte stjärnan på tallriken, men musslorna är suveräna och risotton skulle hävda sig på de bästa italienska krogarna. Vi gillar att man inte snålat på citronen och konsistensen är enligt skolboken. Här får vi också engagerad hjälp med valet av vin. Glaset med GSM-vinet Gigonda (grenache-syrah-mourvèdre-druvor) hade varit svårhanterat som sällskapsdryck men passar utmärkt till renen medan Albarinon bondar direkt med risotton.

Vi samtalar och smälter intrycken samtidigt som restaurangen fylls, trots att det är vardag.
Desserten är utmärkt även den, en stabil crème brûlée serveras med syrlig sorbet och till
mandelkakan (98 kr) återkommer rabarbern i både kompott och skum tillsammans med
mandelglass och rostad mandelmassa. Lite mycket av den krossade, torra kakan kanske, men sammansättningen är fin.
Kaffe till det, och sedan konstaterar vi att rekommendationen av Dinner 22 som ett säkert kort kvarstår.

Mest läst