Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Caleo

Skön stämning men vissa rätter haltar.

Trendigt

Caleo

Engelbrektsgatan 39 B
031-708 93 40
Öppet: mån-tors 16-01, fre 16-02, lör 14-02, sön 14-01
caleo.se

Betyg: 15
Mat: 11/20
Service: 4/5

Maten: Medelhavsinspirerat.
Drycken: Ordentlig drinklista och viner från Medelhavsområdena.
Prisnivå: 4
Vegetariskt: Ja, står också på menyn att du ska fråga efter vegetariska alternativ.
Stämning: Fredagsmingel med en hel del folk och bra barhäng.
Ljudnivå: Musik, men pratvänlig miljö.
Tillgänglighet: Nivåskillnader i lokalen.
Garderob: Går att ta med jackan till bordet och finns garderob.
Uteätarnas nota för två: 1 108 kr (två förrätter, två huvudrätter, en drink, tre öl, varav en alkoholfri, en kaffe, två desserter).

PLUS
Trevligt bemötande i dörren och lätt att känna sig välkommen.
MINUS
Att få en liten träsked till kaffet som på bensinmackar är tråkigt.

Det är en härlig fredagskväll med mycket sol och festsugna människor på stan. Caleos uteservering är så gott som full och i baren blandas drinkar, och öl serveras i rasande fart. På den här restaurangen går det inte att boka bord utan tanken är att man ska kunna slinka in när som helst och få ett bord, även om det ibland betyder att det kan ta en stund. Men vi behöver inte vänta. Inne finns plats och vi får ett fönsterbord.
Servitrisen uppmärksammar oss direkt och frågar om vi vill börja med en drink. En av oss tar en caipirinha (69 kr). Drinkar är inte problemet här, det finns en hel del att välja på samt vin från länderna runt Medelhavet. Men när det kommer till alkoholfritt är öl det enda som finns enligt personalen.

Vi börjar med kantarellsoppa (139 kr) och friterad fetaost med sallad (99 kr). Soppan är krämig med tydlig kantarellsmak. Den serveras med crème fraîcheklick i, timjan och ett parmesanflarn. Soppan är dock för salt. När servitrisen får höra detta, plockar hon genast bort den och ber att få servera en ny. Den nya soppan är visserligen inte lika salt, men slarvigare upplagd och den djupa smaken av kantareller sitter inte som tidigare.
Fetaostbiten får ett plus. Den är rejäl, friterad och med alla de tillbehör som passar bra med feta: ruccola, tomater, gurka och rödlök. Dessutom vackert upplagt med citron och balsamico till.

När vi övergår till varmrätterna rekommenderas vi ankbröst (259 kr). Den andra rätten blir laxrygg (169 kr).
Ankbröstet är glaserat i råsocker och bra tillagat, men tillbehören går inte att få ihop. Spenat och getostrisotton simmar i fond. Getosten  tar över hela rätten och det är svårt att känna smaken av annat. Morotsmascarponen tillför inte så mycket mer än en färgklick på fatet.
Laxen är trevligare. Det är ingen stor laxbit, men den är rätt tempererad och faller fint isär. Dirty rice, ris som är vitt, men fått en mörk färg i kokningen beroende på vilket tillbehör man väljer att koka riset i, smörsås och bondbönor passar bra ihop. Kapris tillför rätten sälta.
Här sitter smakkombinationerna betydligt bättre än i ankbrösträtten.

Kvällen avslutas med lite sött. Italiensk chokladglass med maräng, kanderade hasselnötter och kolasås (95 kr) är inte mycket att prata om. Det är en dessert utan någon större finess, som går att svänga ihop på vilken middagsbjudning som helst hemma. Den andra desserten, limecheesecake serveras med mangosorbet (95 kr). Smaken av lime och vit choklad är fin ihop med mangon, men denna sorbet är alldeles för sötsliskig.
Kvällen kan sammanfattas med: Det är inte för matens skull man kommer till Caleo, utan för att det är härlig stämning, trevlig och uppmärksam personal och bra barhäng ett stenkast från Avenyn.

Mest läst