Uteätarna: Barrique

Avslappnad atmosfär med vinet i fokus.

ANNONS
|

Barrique ligger på den mysiga kontinentala allédelen av Berzeliigatan, ett stenkast från evenemangsstråket och försöker med sitt breda utbud av olika menyer dra nytta av det. Sedan en tid är brasseriet och Fine wine dining-delen sammanfogat och gästens valmöjligheter är stora.

Vi blir hjärtligt välkomnade på ett chosefritt sätt. Här ska man kunna njuta fina viner med passande rätter utan onödigt snobberi.

Vi ber om kranvatten till fördrink denna varma kväll och väljer varsin trerätters från vinmenyn (435 kr) med tillhörande vinpaket (510 kr). Trots det kan inte servitören låta bli att bjuda på en smutt cava till de två fina aptitretarna, som vi får vänta något på. Trevlig gest, vi känner oss omhändertagna. Dessutom är hela tanken med menyn kombinationen vin-mat.

ANNONS

Brödkorgen med tre sorters bröd och brynt smör är delikat. Förrätten består av tre smårätter och tre små glas vin. Den halstrade pilgrimsmusslan har god grillsmak och mjäll konsistens. Den vita sparrisen vid sidan om är spänstig, men kräftmajonnäsen ovanpå är överflödig, det blir för fett. Det friska vinet på druvan Grüner veltliner från Österrike möter rätten smakfullt. Lökrisotton med calamares är krämig, fräsch och al dente. Det röda vinet på druvan nero di troia från Apulien i Italien är stramt syrligt och gillas av en av oss, den andra tycker inte att vinet passar rätten. Till den konjaksgravade bifftartaren får vi en chardonnay från Pfalz, höjdpunkten av de tre vinerna och den rundar av rätten perfekt. De tunna bakade morötterna över det möra köttet tar över något och smaken blir för friterad.

Den kunniga servitören ger under kvällen utförliga, initierade, men hastiga, beskrivningar av druvor, jordförhållanden och ursprung och hur det påverkar smaken.

Varmrätten, kummelrygg med torskmousseline med krabba, färskpotatis, morot och kräftbeurreblanc, är en riktig fullträff. Kul att köket inte serverar den så vanliga palsternackspurén utan den sötare och färgstarkare moroten. Fisken är perfekt tempererad, men det är såsen som tar rätten till skyarna. Till detta serveras naturligtvis två franska viner, det vita från Chateau L’Ermitage och en röd bourgogne från Catherine et Claude Marécal. Först gillar vi det vita med sin smakexplosion bäst. Men så växer det röda med sin mjuka, runda smak. Tydligen en vanlig reaktion enligt servitören.

ANNONS

Till dessert väljer en av oss tre ostar, Vesterhavsost, Stilton och Gruyère reserva, den sista drar längsta strået. Det ena dessertvinet, från italienska Apulien, är spännande och lyfter fram ostarnas karaktär på ett imponerande sätt. Märkligt nog får vi inte in det vita som utlovades på den tryckta menyn, utan ett portvin tawny. Ett säkert kort men överraskningen uteblir.

Den andra väljer passionsfruktmousse med rostad cocos och ananasgranité. Till det serveras ett vin från Monbazillac i Frankrike som produceras på samma sätt som Sauternes. Vinet är friskt och passar bra med moussen, även om det blir i sötaste laget med både cocos och ananas.

Totalt serveras vi sex och sju viner var denna kväll, dock i små volymer. Sammantaget blir besöket som en liten privat vinprovning, det är roligt att jämföra och tala om smakerna vid bordet.

ANNONS