Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Adler

Stor potential men glest bland gästerna.

Modernt

Restaurang Adler

Viktoriagatan 2B
031-318 60 90
Öppet: tis-tors 17.00-01.00, fre-sön 15.00-01.00.
restaurangadler.se

Betyg: 20
Mat: 17/20
Service: 3/5

Maten: Modern svensk meny anpassad efter årstiden.
Drycken: Omfattande varierad vinlista, tjock som en pocketbok. Seriös cocktaillista.
Prisnivå: 4
Garderob: Ingen erbjuds. Ytterkläderna vid bordet.
Vegetariskt: Inga på menyn. Kan lösas av köket.
Stämning: Få gäster ger en ödslig stämning i vackert mörk och sober miljö.
Tillgänglighet: Inte god. Trappor till både övervåning och källare.
Ljudnivå: Knappt hörbar låg musik.
Uteätarnas nota för två: 2015 kr för två mineralvatten, två cocktail, två förrätter, två varmrätter, två desserter och fyra glas vin.

PLUS
Fräck inredning. Välvillig personal. Vackra uppläggningar.
MINUS
Ödsligt. Bristande vinkunskaper.

 

 

Vi möts av en restaurang med ett fåtal gäster och får god guidning genom kvällens val, som inkluderar varsin cocktail med vuxna smaker (145 kr).
Adler, som öppnade i våras, har fått sitt namn från den ståtliga byggnadens arkitekt. Krögarna har, liksom arkitekten hade, höga ambitioner, vilket bland annat märks när de svarta handskarna tas på innan besticken läggs fram. Servitriserna är strikta, trevliga och ber om ursäkt för de misstag som görs när vi inte får beställd cocktail och när den av oss som inte äter kött serveras griskind som aptitretare.

Vår ena förrätt blir grillad marulk med rostat bovete och kål (160 kr). Fiskbiten, stor som till en varmrätt, har god sälta, men är tyvärr ljummen och lite gummiartad, som marulk lätt blir vid ovarsam tillagning. Ett glas elegant och stram Chablis Saint Martin, från det franska vinhuset Domaine Laroche, är ett bra val av vår servitris (130 kr).
Vårt andra förrättsval är en variation av höstaktuella kantareller – stekta, picklade och i en kräm – allt toppat med Kalixlöjrom (190 kr). Kombinationen tilltalar inte oss eftersom svampsmakerna blir för dominerande. Det spanska vinet Pazo de Senorans Albarino, från Rias Baixas (125 kr) har friska mineraltoner och en lätt rökighet som passar väl till denna rätt. 
Adler kör à la carte en trappa upp från terrassen på Victoriagatan och tapas med svensk inriktning på nedervåningen. Matsalen där vi sitter är stilfullt inredd med dova färger, sammet och gulddetaljer. Mysigt, men till följd av många tomma bord blir känslan av ödslighet och tystnad runt omkring oss för stor.

Till varmrätt faller våra val på piggvar och lamm (290 kr vardera). Fisken har en god hårdstekt yta och rätt tillagningstid. Sötman från pumpapuré och majs ger tillsammans med stekta kantareller en smakfull helhet som förstärks av fylligheten i chardonnayn Au Bon Climat, från amerikanska Santa Barbara (160 kr).
Det grillade lammet är vackert insvept i lövtunna, nästan genomskinliga rotselleriskivor och tjusigt dekorerad med vinröda blad. Morakniven skär lätt igenom det perfekt tillagade köttet och rotselleripurén därtill ger en mycket lyckad smakbild. Det österrikiska röda vinet Zweigelt, från vinhuset Umathum i Frauenkirchen, har en lång eftersmak och kryddighet som kompletterar rättens smaker väl (110 kr).

Vi får hela kvällen vackra matkompositioner med innovativa uppläggningar. Kvällens avslutning är kronan på verket, en explosion av smaker. Grön örtsorbet med citronkräm, björnbär och vinbär är ett nytänk som tilltalar oss med en befriande fräschör och friskhet (100 kr). Vår andra dessert, silkeslen glass smaksatt med brynt smör, och därtill vit choklad, plommon och nakenhavre ger oss samma positiva upplevelse (100 kr).

Visst finns det detaljer att slipa på hos Adler – för personalen både i köket och vid serveringen men ambitionerna som avspeglas i menyn och hos krogteamet är höga.
När vi lämnar Adler är uteserveringen öde, medan terrasserna på krogarna invid nära nog är fullsatta. De är visserligen restauranger med enklare menyer och en annan prisklass, men iakttagelsen gör oss ändå konfunderade.

Mest läst