Tranquilo

ANNONS
|

Vi är fem personer som tar plats på ett stimmigt Tranquilo. Två är nyinflyttade göteborgare och berättar att de fått regnponchos och paraplyer i inflyttningspresent. Tranquilo är en av stadens första chanser att imponera mer än så på dem.

Medan vi kikar på de plastlaminerade menyerna, som också utgör bordstabletter, får vi popcorn. Trevligt! Menyn är fyllig med smårätter, mellanrätter och huvudrätter. Storlekarna är lite svåra att få grepp om, men till exempel rekommenderas tre eller fyra så kallade pequeños, smårätter, om man vill bli huvudrättsmätt.

För den alkoholfrie finns alternativet suco på menyn för 60 kronor, då väljer man bland diverse frukter och bär till en läskande drink. Valet faller på ananas och hallon, medan bordskamraten blir dragen vid näsan när köket visar sig sakna bananer. I stället blir det mango och passionsfrukt. Övriga dricker öl, hallonmojitos och den brasilianska drinken batidas, med kondenserad mjölk och cachaça. Alla glada.

ANNONS

Det kan sägas direkt: Den som inte gillar chili eller koriander finner nog större nöje på en annan restaurang – här är de båda överrepresenterade. Personalen löser det ändå så smidigt som möjligt för den i sällskapet som tycker att koriander smakar såpa.

Jag följer menyns rekommendation och beställer in fyra smårätter: husets guacamole med friterade majstortillas, ceviche med limesyrad torsk, papayasallad med tofu och jordnötskross samt carne asado, en grillad kall flapsteak marinerad i sesamsoja. Här snålas det inte på portionerna. De fyra små rätterna visar sig vara mycket mat.

Godast är köttet i sin smakrika sås, med ingefära och tranbär. Cevichen är däremot en besvikelse, med fisk som smakar nytinat fiskblock från frysdisken. Tofun i papayasalladen känns som ett helt vanligt fast tofublock skuret i kuber, men resten på tallriken är gott. Guacamolen då? Den är faktiskt mest som en slarvigt hemmamosad avokado. För 95 kronor vill man ha mer.

Men runt bordet jublas det över andra smårätter, som maz a la parilla, grillad majskolv med pecorino och rostad chili, och papas fritar, sötpotatisfries med tomat- och chiliaioli. Lika nöjda är de som till huvudrätt beställt pollo asado, mangoglaserad majskyckling med platanoskrokett och diverse tillbehör.

ANNONS

Vid det här laget är vi alla tämligen välfyllda, men vi gluttar ändå på efterrättsmenyn. Även här är portionerna generösa. Empanada con fresas är maffig, med stor kula kokosrullad glass till pajen. Tryffeln på mörk choklad och kondenserad mjölk är inte heller den någon blygsam liten tryffelskapelse, utan stor och glansig och dessutom jättegod, enligt sällskapet. Men kanske hade det varit på sin plats med något lättare som avslutning?

De nyinflyttade göteborgarna letar sig till Kungsportsplatsen. Rullar hem i dubbel bemärkelse.

Mat: Ceviche, quesadilla, tacos och så vidare.

Dryck: Cocktails! Även utan alkohol.

Mindre rätter: 70-115 kr

Huvudrätter: 175-245 kr

Efterrätter: 55-95 kr

Öl: Carlsberg Export 40 cl 58 kr

Vin: Ett glas rött eller vitt 75 kr

ANNONS

ANNONS