Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Miss Sophie

Det finns en del som talar mot restaurang Miss Sophie: konceptkrog i en snabbt växande restaurangkoncern och placerad på Avenyn, detta Mecka för mediokra matetablissemang. Men ack vad positivt överraskade vi blir, inte minst av maten.

Rotesseri

Rotesseri

Miss Sophie

Kungsportsavenyn 5

031-7016200

Öppet: tis- till lör från 17

miss-sophie.se

Inredningen är lite franskbrittiskt kolonial med klubbfåtöljer och jordglob vid baren i entrén och kopparpannor på rad i det halvöppna köket längre in i lokalen. Däremot ser vi varken isbjörnsfäll eller Sir Toby som hos grevinnan och betjänten på nyårsafton.

Trots att lördagskvällen fortfarande är i ett tidigt skede när vi kommer är det bra fart inne i restaurangen. Där sitter många par, några familjer och senare allt fler sällskap. Vi får snabbt bröd, dryck och menyer på bordet.

Miss Sophie marknadsförs som ett rotisseri, ett kök som helgrillar kött och fisk på spett över öppen eld. Här handlar det mest om kött och för att få en överblick bestämmer vi att ta det som beskrivs som signaturrätten Sophie´s choice (vi utgår från att den som hittat på namnet inte har sett 80-talsfilmen med samma titel, om Förintelsen).

Nåväl, innan köttet anländer värmer vi upp med en jordärtskockssoppa (95 kr) och en charktallrik (135 kr). Soppan är rund i smaken och serveras med en crème av karljohanssvamp och rostade hasselnötter. Det är fina avvägningar mellan olika tuggmotstånd och smaker. Lite kryddig krassetopping bryter av och surdegsbrödet från brödkorgen passar prima till.

På charktallriken finns lufttorkad skinka och smakrik coppa, karré som saltas, kryddas och lufttorkas på italienskt vis, men också en bit oxterrin och en liten bit ljuvlig blodkorv. Roligt att köket vågar ta ut svängarna och inte bara leverera det väntade.

Sophie´s choice måste man vara två som beställer (275 kr/person) men när vi får in rätten finns det inte så mycket mer att önska. På en skärbräda ligger vackert rosa skivor av Pata Negra-karré, hemgjorda korvar och flankstek i bitar. Dessutom en kastrull med den godaste långkokta lammnacke vi kan tänka oss. Till detta kommer en broccolisallad med pinjenötter, en coleslaw, guldgula pommes och perfekt rostade rotgrönsaker. Det är en verklig fröjd för både öga och gom, en kulinarisk fulträff för köttälskaren och dessutom prisvärd.

Serveringen är kunnig och snabb, möjligen lite opersonlig och tonårsbarnen vid grannbordet får inte maten presenterad för sig. Minus i kanten. Men vi får en utmärkt vinrekommendation till köttet: en argentinsk Malbec som är både kraftig och bärig och klarar de många olika smakerna galant.

Efterrättsutbudet är betydligt mindre vågat än resten av menyn. Det är det vanliga: crème brûlee, sorbet och chokladpralin. Passionssorbeten (55 kr) är frisk och serveras på en bädd av havrecrunch. Kaffebitarna (55 kr) är fyra till antalet och precis lagom för att slinka ned med en kopp kaffe efter en rejäl måltid.

Den som vill tillbringa en kväll hos Miss Sophie bör boka bord i god tid. Hemsidan är inte helt lättmanövrerad och trycket på populära tider hårt.

Maten: Fokus är på grillat kött och det är underbart.

Drycken: Varierad vinlista med ett antal vin på glas. Smalare på ölfronten.

Prisnivå: 2

Stämningen: Uppsluppen, trevlig och lättsam.

Ljudnivån: Rätt hög musik och mycket gästsorl i en öppen lokal.

Vegetariskt: En för- och en varmrätt.

Garderob: Finns en gratis bevakad.

Tillgänglighet: Trappa in i lokalen och toaletterna en trappa ned.

Uteätarnas nota för två: 1 601 kr för två förrätter, två varmrätter, två desserter, en flaska vin, en öl, en cava och två kaffe.

Plus: Det grillade, men också det långkokta, köttet är en höjdpunkt.

Minus: Lite mer spännande efterrätter skulle uppskattas.

Betyg:

Mat 18/20

Service: 3/5

Totalt: 21

Mest läst