Lycklig och stolt restaurangchef, Klas Holm.
Lycklig och stolt restaurangchef, Klas Holm.

Linnea Art årets krogstjärnskott

ANNONS
|

- Vi är så klart både lyckliga och stolta, säger restaurangchefen Klas Holm när GP träffar honom på restaurangen.

- Vi är också den enda Göteborgskrogen som är med bland pristagarna, säger han belåtet.

Och frågan är om inte priset årets stjärnskott nästan är lika viktigt som att bli årets restaurang – på sitt sätt. Priset som stjärnskott visar att en restaurang är på väg uppåt och överraskar.

- Men det är klart att sådant här förpliktigar, medger Klas Holm.

Linna Art Restaurang i Göteborg har en minst sagt ovanlig historia. Krogen totalförstördes alltså i en förödande brand i mars 2009. Man fick hitta tillfälliga lokaler, man hade mycket bekymmer med återuppbyggnaden som tog tid och var tuff. Samtidigt stannade nästan all personal kvar trots att man fick ett stillestånd i verksamheten:

ANNONS

- Samtidigt har vi numera en ny ägare, nämligen New Wave och Torsten Jansson. Det här har gjort att vi nysatsat på en miljö med glaskonst eftersom vi är en del av koncernen som äger de småländska glasbruken, berättar han.

Linnea Art är en närmast unik restaurangmiljö i dag med glaskonst av välkända konstnärer som Kjell Engman, Bertil och Ulrika Wallien och Göran Wärff.

- Om restauranggästerna vill köpa ett verk så säljer vi så klart dem också, säger Klas Holm. Så sent som för en vecka sedan sålde vi ett verk av Kjell Engman.

Utmärkelsen årets stjärnskott innebär att restaurangen får pris för matlagning kombinerat med en matmiljö och i motiveringen konstaterar juryn att Linnea Art har lyckats med "ett lekfullt kreativt kök där den jordnära matlagningen tryfferas med överraskande knorrar och där dryckesvalen frestar med inpass av gamla godingar i en pratvänlig lokal som med all överdådig glaskonst lätt kunnat krossa upplevelsen".

Klas Holm säger att det nu gäller att hantera den här framgången på rätt sätt.

- Vi måste visa att vi är värda utmärkelsen som jag nog inte trodde vi skulle få även om vi var nominerade. Restaurangbranschen är tuff i dag. konstaterar Klas Holm som fick stanna hemma och sköta krogen medan kollegorna tar emot pris i Stockholm.

ANNONS

Restauranggranskning som görs årligen och som i år omfattande 800 restauranger och 90 barer och av dessa presenteras 456 restauranger och 35 barer i årets upplagda av guiden.

Sju priser delades ut:

* Årets restauranger: Frantzén/ Lindeberg, Stockholm och Oaxen krog, Mörkö.

* Årets stjärnskott: Linnéa Art Restaurant, Göteborg

* Årets matupplevelse: Fäviken Magasinet, Järpen.

* Årets vinupplevelse: Operakällaren Matsalen, Stockholm.

* Årets serviceupplevelse: Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm.

* Årets miljö- och stämningsupplevelse: Bastard, Malmö

* Årets kaffeupplevelse: Pontus!, Stockholm

ANNONS