Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Vasaplatsens Brygghus

Glatt och uppsluppet på anrik krogadress.

Vasaplatsens Brygghus

Vasaplatsen 2

Mat: ”Husmanskost" betyder här grillrätter, pastan, burgaren, fisken och en vegetarisk rätt. 
Dryck: 60 olika flasköl, en handfull gästkranar, men ingen vinlista än.  
Tillgänglighet: Några trappsteg ner till matsalen (och inga ramper) men plant i bardelen, stort avstånd mellan borden, ganska hög rock-bakgrundsmusik. Kakelslamriga men hyfsat rena toaletter, men ej handikappanpassade.
Förrätter: 99-169 kr
Huvudrätter: 129-229 kr
Efterrätter: 35-65 kr
Stor stark: (Gränges pilsner) 39 kr
Husets vin: 54 kr
Finns på Facebook
Telefon: 031-392 32 00
Öppet: mån-tors 15-01, fre 15-03, lör 14-03, sön 15-01

PLUS
Glatt, uppsluppet och klanderfri service.    
MINUS
Lite kall lokal.

När stans tredje brygghus öppnade i somras kunde man knappast ha hittat en bättre adress än i gamla (till slut) insomnade Chez Amis Vasaplatsenlokaler. 
En anrik och känd krogadress, lagom stor matsalsdel; nu en ljus och öppen bardel med halvlånga ölträbänkar – och så den där solfantastiska uteserveringen i Ingvar Oldsbergs trädgård. 
De förfulande och stor-stark-för-33-kronor-vepornas tid är förhoppningsvis över för gott, för även om brygghuskonceptet är både prisvärt och enkelt så bygger de på en helt annan grund än sin föregångare. Eller rättare sagt vad den sista tidens Chez Amis – och många andra vasastanskrogar – har varit sedan 90-talet: studentikosa öllågprisställen som kommit och snart fallit. 

Det nyvunna hantverks- och finölsintresset verkar man kunna ta betalt för. 
Så vad passar bättre än att släpa med en gammal Chezzan-stammis som inte varit på plats sedan plejset tappade sin charm. Och det första han inte hittar är dörren, för den har hunnit flyttats till framsidan sedan dess. Den nya insidan gillar han dock bättre och vi berömmer koppardetaljerna på väggarna, det bruna soff- och bord-inslaget. Det är bara en grej vi inte fattar: varför man ställer ut glaslyktor på alla borden men inte laddar dem med tända ljus. 
Det är klart att huvudpoängen här är öl och det finns hur mycket som helst, men är inte poängen med ett brygghus att man gör sitt eget öl? Eller åtminstone sätter en etikett på ”ett eget öl”? Kan man ens öppna en öl-stuga/hall/pub utan egna öl-tankar under baren?
Vi ser åtminstone inget av detta, så vi testar väl käket och vinet i stället då.

Likheterna med de andra Brygghusen (Jerntorgets och Kungstorgets) är samma ”husmanskost”-upplägg, vilket här – och nuförtiden – kan innebära hamburgare, pasta, en fiskrätt och en vego-rätt. Nåt för alla alltså. Jag har testat båda Brygghuset-föregångarna och blivit rätt besviken på maten, men härifrån har det faktiskt pyst ut en del beröm. Och ryktet ska visa sig stämma ganska bra. 
Råbiffen till förrätt kommer ut som en blomma, med gott om klassiska tillbehör och en väldig massa ”raspad” pepparrot som får det att vissla i näsborrarna. Min vän älskar pepparrot och är otroligt nöjd. Inte ens det faktum att biffen är så nedmald att den mest påminner om en slät massa får honom på dåligt humör. 

Och som det inte vore nog, han får även en näve (inte en nypa alltså, vilket hade räckt för mig) med pepparrot till den fint stekta torskryggen. Klassiska tillbehör även här med brynt smör, lite betor och en potatis som heter Amandine. Han suckar djupt, medan jag är mest glad över att det är färska handskalade räkor på tallriken. Servera burkräkor är ju förbjudet enligt kommunallagen i den här stan.
Den av (servitrisen – och ryktesvis) rekommenderade ryggbiffen bär även den på prisvärda kvaliteter; det är en perfekt grillad köttbit som har exakt beställd köttgrad. Lite lam kryddning, och det har även den slagna bea:n. Och en sak till: Om man lägger pommes i rödvinskyn (god) så blir de blöta… 
Till detta dricker vi vin. Av det enda som fanns, ett rött och ett vitt och ingen av dessa söta systembolagsviner funkade. Servitrisen ursäktade sig: Vi får snart en vinlista. 
Bra det. 

Mest läst