Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/4

Krogkollen: Tvinky

KROGKOLLEN

Tvinky

Andra Långgatan 15

Mat: Europeiskt och svenskt i halv- och helportioner. Ost och chark.
Dryck: Vin framför allt. Men även öl, drinkar och alkoholfritt.
Tillgänglighet: God. Inga trappor in i lokalen. Rymlig toalett i markplan.
Halva rätter: 110-155 kr
Hela rätter: 180-260 kr
Efterrätt: 45-200 kr 
Öl: Melleruds pilsner 40 cl 56 kr
Vin: Ett glas vitt eller rött 85 kr

tvinky.se
031-15 55 15
Öppet: mån 17-23, tis-lör 17-01, sön 17-23

Plus
Bra läge, kompetent personal och en meny som mättar olika magar. 
Minus
Råbiffen med pommes har förbättringspotential.

Det finns två saker jag vurmar särskilt för på restaurang. 
Det ena är bra grönsaker, eftersom de fortfarande tenderar att få en styvmoderlig behandling, även i denna vegetarianismens guldålder. 
Det andra är bra sprit, eftersom sprit ofta reduceras till någon pliktskyldig gin och tonic. Premiärbesöket på Tvinky gör mig glad på båda punkterna. 
Det var i våras som vinbaren Tvinky flyttade in i vad som tidigare var ett garage, och breddade utbudet på ölgatan. 

Precis som föregångaren Vink tidigare gjorde, på ett annat nummer på samma gata, fast nu större och ljusare och med fler möjligheter i köket. 
I det gamla garaget är det numera högt i tak, rymligt mellan borden med goda pratmöjligheter och stora fönster ut mot gatan. Dessutom spelas det utmärkt musik: Anthony Hamilton och Sade och annat som uppenbart har valts med omsorg för att skapa stämning. Även sådana detaljer har betydelse. Liksom det delikata vispade örtsmöret som vi får till brödet.
För en förrättsfantast är upplägget med halva och hela rätter att kombinera efter hunger och lust optimalt. Här är det fullt rimligt att beställa tre förrätter, om man så önskar.
Vi faller båda för lockelsen råraka, som förutom kräm på äggula ackompanjeras av bakad persiljerot, rädisa, grillad mangold och zucchini, samt äppelvinägrett. En överraskande grönsaksfest med syrligt, sött och salt i olika texturer. 
Den halva råbiffen med lök- och parmesankräm och betor är helt okej, men krämen tar över för mycket och anrättningen står sig ganska slätt i jämförelse med andra Göteborgskrogar som tagit den klassiska rätten och gjort något eget av den. Då lyckas den grillade biffen bättre.
I filmen The Matrix från 1999 finns en oförglömlig scen där rollfiguren Cypher äter en overklig biff, en perfekt tillagad saftig köttbit. 
90-talets bambakalops bleknade i jämförelse, och sedan dess har den där Matrix-biffen blivit något av en sinnebild för hur jag vill att kött ska se ut och smaka. 
Det händer sällan, men Tvinkys biff kommer ganska nära. Riktigt mör, lagom rosa och väldigt tjusig med sina sommargrönsaker. 

Samtidigt testas några drinkar, både från den skrivna menyn och direkt ur barchefens kreativa hjärna, där margarita-varianten med chili och kaprissalt smäller högst. 
Till avslut en rabarberdröm med vaniljsås till sällskapet, och för mig en mäktig chokladganache med jordgubbsmousse, limekräm och färska jordgubbar. Även här håller sig Tvinky på ansenligt avstånd från genomsnittet, med efterrätter som inte känns som överflödig, utan nödvändig, sockerchock när de är uppätna. 
Dessutom sätter personalen stolthet i att göra ett bra jobb. 
Vi känner oss genuint välkomnade in i den varma atmosfären hos nykomlingen på Andra Långgatan.
 

Mest läst