Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: The Burger

"Goda ambitioner och bra idéer – men burgarna var både svala och torra", ansåg recensenten Agnes Arpi.

The Burger

Andra Långgatan 14

Mat: Hamburgare med inspiration från hela världen.
Dryck: Mest öl. 
Tillgänglighet: Trappa till toaletten.
Hamburgare: 89-125 kr
Extra/tillbehör: 6-45 kr
Milkshake/efterrätt: 25-95 kr
Öl: Sofiero 50 cl 46 kr
Vin: Ett glas rött eller vitt 42 kr
theburger.se
Telefon: 031-16 68 38
Öppet: mån stängt, tis-tors 11-22, fre-lör 11-01, sön stängt.

PLUS 
Goda ambitioner och bra idéer. Trevlig personal.
MINUS
Svalnad mat och torrt kött.

Någon gång har jag på denna sida skrivit att jag inte är lika såld på hamburgare som alla fantaster.
I stället har det främst varit min ständige sekreterare hamburgarkillen som har stått för den biten när möjlighet har funnits. Men jag har övertygats och därför ändrat mig. Numera äter jag hamburgare även på fritiden, och bedriver uppsökande verksamhet för att få testa stadens tämligen omfattande utbud. 
Vi är därmed glada i hågen när vi tar oss till Andra Långgatans krypin The Burger, brunt och rustikt inrett. 

Sommaren drar en sista njutningsfull suck, och trots att vardagen just har börjat rulla igång igen är det stimmigt på hela gatan och nästan fullt på restaurangen. 
Menyn har en lovande bredd med stor variation i smaker till snälla priser. Temat är geografiskt. 
Här kan du till exempel få en burgare med getostkräm och rödlökschutney (Paris), med mozzarella, grana padano och soltorkad tomat-kräm (Milano) eller med kimchicoleslaw, koriander och sriracha-sås (Goyang, Sydkorea). Likaså finns vegetariskt. Bland dippsåser och tillbehör kan man välja guacamole, hummus och hemmagjord harissa. Den som vill kan alltså få kimchi, guacamole och mozzarella i samma måltid. Inga konstigheter. 

Så vilda är dock inte vi. 
Det blir en kalifornisk variant, med bacon och cheddar, självklart med ”melted cheese fries” vid sidan av, samt ovan nämnda parisare med sötpotatispommes. Det går snabbt undan i både service och kök, men när maten landar och vi tar de första tuggorna blir det lite antiklimax efter menyns läskande. Burgarna är nämligen alldeles för svala – det tycks som att de har fått stå ett tag. 

Den amerikanska burgaren är annars en klassiker, med god dressing och fräscha grönsaker, men köttet drar åt det torra och baconet är för hårt stekt. Samma sak gäller den franska burgaren. 
Den mäktiga getosten och grönsakerna är det inget fel på, men dessa till trots är anrättningen för torr. Pommes fritesen med sin smälta ost är förstås goda – det är ju smält ost i överflöd – men också lite svampiga. 
Nä, då är den bästa beställningen sötpotatispommes med aioli och chiliost-dipp vid sidan av. Här har The Burger lyckats riktigt bra, och det är lagom portionerat och krispigt, ihop med såserna vitlöksstarkt, salt och fett – allt som gör en människa glad. 

Det är ju inte efterrätter som står i fokus här, men milkshakes finns det gott om. 
Sällskapet får våndas över en mäktig milkshake med Nutella, toppad med grädde och strössel, som egentligen övergår hans förmåga. 
Jag blir i min tur lycklig över att det finns ett glas med lösgodis på menyn, men blir besviken av att godiset har svettats och smält. 
Minnet av att vara en sjuåring i bilkö i juli, mutad med socker, grinig ändå. 

Mest läst