Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Sokrates Taverna

"Inga stora överraskningar men heller inte det mest väntade", konstaterar recensenten Agnes Arpi.

Sokrates Taverna

Krokslätts Parkgata 71

Mat: Allmänt medelhavskök, med betoning på det grekiska.
Dryck: Visst fokus på den nya tidens mikroöl. Några viner på flaska. 
Tillgänglighet: Liten backe utanför restaurangen. Inga trappor, men lite trång toalett.
Tapas: 45-98 kr
Huvudrätter: 119-298 kr
Efterrätter: 69-98 kr
Öl: Falcon 50 cl 69 kr
Vin: Ett glas rött eller vitt 69 kr
sokratestaverna.se
Telefon: 031-20 63 85
Öppet: mån-tor 17-21, fre 17-22, lör 15-22, sön 15-20

PLUS
Rejäla portioner i trevlig omgivning.
MINUS
Finns utrymme för en hel del finlir. 

Det ser så ohyggligt trevligt ut, när vi närmar oss Sokrates Taverna i Krokslätt. Japp, den här gången har vi tagit oss utanför innerstaden, lockade av några lokalpatrioter. I grönska och kvällssol, mitt i bostadsområdet, är en trivsam uteservering placerad. 
Trots den ändå ganska kyliga kvällen sitter en tapper själ där med sin öl och verkar nöjd med livet. Men vi vill dricka vår Mythos inne i själva restaurangen med sin klassiska svensk-grekiska inredning. 
Jag är uppfödd på vitlök, fetaost och oliver och längtar alltid tillbaka till barndomens smaker. 
Men Göteborgs utbud av grekiska restauranger är ganska klent nuförtiden, vilket är synd på ett så trevligt kök. 

Sokrates håller dock den grekiska fanan hyfsat högt, samtidigt som det är lite av en generell medelhavsrestaurang med tapas-meze-format, pizza och pasta. Det vill säga, inga stora överraskningar men heller inte det mest väntade. Ingen taramosalata men däremot linssoppa. Pizzorna frestar, med pilgrimsmusslor, örtmarinerad karljohanssvamp och soltorkade körsbärstomater, men så enkelt vill vi inte riktigt göra det för oss ikväll. 
Nämnda lokalpatrioter är med oss, och de berättar om stimmiga kvällar med livemusik och pekar ut favoriterna i menyn när tapasrätterna får bli våra förrätter. 
De väljer grillad halloumi med pesto och tomater respektive fårostpiroger med honungsdipp. 
Jag, däremot, vill ha både blandade oliver och dippbrickan med nybakat tunnbröd, tzatziki, fetaost och chili-röra samt auberginedipp, ”lagom för 2-3 personer”. Jag behöver således hjälp med att länsa fatet med en stor hög gott, nygräddat bröd och kryddstinna röror, och de medföljande stackarna blir ganska runda om magen redan innan de rikligt tilltagna huvudrätterna. 

Någon tycker att honungssåsen till pirogerna är för söt, någon annan att auberginedippen är för intetsägande, men på det stora hela har vi inte mycket att anmärka på.
Huvudrätterna är som sagt ganska maffiga. 
Biftekin med sitt berg av friterad tunn potatis är lite torr i det fetaostspäckade köttet, medan birollen potatis får toppbetyg. Ännu mer halloumi landar på bordet, samma men nu i bamseversion, liksom några mäktiga rutor moussaka, med aubergine, zucchini, potatis och kalvfärs. 

Det är bukfylla av Guds nåde, men når inte riktigt upp till spontan hurraropsnivå. Men jag uppskattar verkligen frågan huruvida jag vill ta med maten hem, när vår servitör ser hur mycket jag av logistikskäl har tvingats lämna på fatet.  
Den tappraste av oss drar till med en söt baklava i rimlig portionsstorlek, medan vi andra nöjer oss med kaffe. Sokrates är en kvarterskrog av det bättre slaget, som bidrar på en del av krogkartan som är ledsamt tom.

Mest läst