Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: S.A.K

Klassiskt amerikanska rätter med svenska råvaror.

S.A.K

Kungsportsbron 1

Mat: Klassisk americana-grill, blandat med svenska rätter. 
Dryck: Ett mindre ölburks- och flaskmecka, sju öl på fat, mest från USA och Sverige. Hyfsat stort utbud av endast amerikanska viner, från olika stater.    
Tillgänglighet: Bra inne, svårare vid entrén. Låg musik i högtalarna. Fräscha toaletter.
Förrätter: 95-145 kr
Huvudrätter: 149-395 kr
Efterrätter: 95-115 kr
Stor stark: 56 kr
Husets vin: 64 kr
sakrestaurang.se
Telefon: 031-796 06 99
Öppet: sön-tis 11-01, ons-lör 11-03

PLUS
Bra service, kreativt kök, sotade popcorn som aptitretare.  
MINUS
Känns lite på försöksstadiet fortfarande. 

Det svenskamerikanska köket kom till Göteborg runt nyår och ersatte det konkade världsgrillköket Grill del Mundo; röjde ut de tidigare färgexplosionerna och tonade ner det i hela i träfärger och en känsla av cottage. 
Jag ska erkänna att jag inte hört ett pip om S.A.K, eller Swedish American Kitchen som det skrivs ut, men de verkar ha fått kämpa med och mot vitt spridda omdömen från gästerna på deras egna fb-sida under starten. 
Så det är nog tur att det jobbar ett serviceproffs den här kvällen som tar sig tid och kan förklara vad de håller på med, för menyn ser inte så jättekul ut vid första anblick: lite grillat, lite burgare, lite toast skagen liksom. Och vad är egentligen Svenskt Amerikanskt Kök? 
Proffset sa: ”Klassiskt amerikanska rätter med svenska råvaror. Och ni kan fråga mig om vad som helst om öl.” 

Öllistan är en sju sidor lång odyssé genom den svenska och amerikanska moderna ölhistorien, från mikro-kust till makro-bryggeri vilket gläder min kompanjon till den milda grad att han bestämmer sig för återkomst för vidare exkursion inom kort. Vinlistan är kortare, men även här finns det ett tänk om viner från lite mer okända vinregioner, som Oregon och Washington state. 
Menyn behöver sannerligen en gestaltning och när vår servitris är klar med utkristalliseringen av mischmaschet så landar det snart fyra träplankor med tre förrätter och en veggie-burgare vid namn Jord, som är byggd på en grillad haloumi… 

Själv tröttnade jag på gårdsfestsöndergrillad haloumi runt 1998 och tycker det finns roligare vegomoderniteter att ”kötta” en burgare med, men min kompanjon har helt rätt i att tillbehören (skogsvamp, picklad lök och övrigt gojs), är noga trakterat och genomtänkt. Fullt godkänt. 
De tre förrätterna som stack ut under proffsets menyberättelse var råbiffen ”Kreuger”, ett nermalt oxinnanlår, friterad kapris och gravad äggula med whisky och tryffelmajjo. Råbiffvarianter, som ibland överarbetas till katastrof, var här ett rätt lyckat kaos av smaker. Det var även en sotad och BBQ-marinerad kalvcarpaccio med ramslöksemulsion, lättrökta tomater med friterad silverlök, som även hade en fin syrlighet som bröt mot det tunga rökeriet. Oväntat och spännande.
Den tredje förrätten som vi delar broderligt på var en Hawaiisk tonfisktartar som fått mjuka upp sig till sig till en lite för mjäll konsistens, men okej ändå med sin avocado-kompis och stekt tortillabröd. 

Så klart blir det lite mastigt med den här kombon av smaker som skjuter från alla håll, men servitrisen lugnar ner det med bra Ipa-val och en vit chardonnay. 
Det kommer helt säkert langas ut några ton förutsägbara grillstyckbitar och hamburgare från detta svenskamerikanska kök i sommar, men vi misstänker att det inte är där man ska leta efter Det nya landets guldkorn. Den här köksmästaren spelar roulett och vinner på helt andra håll än det håll Caesarsallads-ögat ser åt först. 
Låt proffset guida er på S.A.K, hon vet nämligen vad hon pratar om.

Mest läst