Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Rumpanbar

"För att bygga långsiktigt måste Rumpan våga sticka ut".

Rumpanbar

Västra Hamngatan 20

Mat: Snabbmat.
Dryck: Rätt bra ölsortiment, extremt kort vinlista.
Tillgänglighet: Mycket bra, markplan och tröskellöst, ombesörjda toaletter, La Vida Loca och Tomas Ledin-musik i högtalarna på hederlig nivå.
Huvudrätter: 85-135 kr
Efterrätter: 55 kr
Stor stark: (Heineken) 52 kr
Husets vin: 60 kr
rumpanbar.com
Telefon: 031-13 14 00
Öppet: mån-tis 11-21, ons-tors 11-22, fre 11-00, lör 12-00, sön 12-19

PLUS
Snabb service, ganska prisvärt, cool lokal.
MINUS
Tråkig meny, småtrista rätter.

Det var givetvis bara en göteborgstidsfråga innan någon skulle döpa en krog till Rumpanbar och det dröjde ända (!) till i början av 2000-talet innan det skulle (h)ända.
Slut på vitsorden där, jag lovar: Första upplagan av Rumpanbar låg nämligen på Linnégatan och blev synonymt med ölpaket och pizza och en slags början på vepornas ölpriskrigstid och Linnégatans krogförfall. 
Efter åtta år sålde krögaren, drog till Beirut och lämnade över adressen till La Cucaracha (spanska för kackerlacka), som är bland det sämsta stället stan har fått uppleva. Ingen grät när krogen revs ut och helt bytte skepnad till John Scotts pub. Linnégatan började sakta återhämta sig, typ. 
Sedan i våras är krögaren tillbaka i stan med esprit och sitt gamla krognamn, men helt nyrenoverat, rustikt och luftigt i en bankfin lokal; bytt till Västra Hamn-läge och nytt koncept: Pizzorna är utbytta mot högrevspuckar, även om han nämner nåt om ”bygge av en vedeldsugn, vi får se”. För framtidens pizzor, antar vi, de gick ju så bra på gamla Rumpan. 

På känt pub-manér görs beställningarna i barkassan och så går man iväg med sin lilla blipper som börjar pipa och blinka när maten är klar och så går man och hämtar sin mat. Den här tisdagsgoa kvällen kommer dock krögaren förbi själv och serverar vid bordet eftersom det är så lugnt. Det kan dessutom ha varit en av de snabbaste tillagningarna vi skådat. 
Menyn är snabbmatskort på väggtavla, sallader, pajer och hamburgare då. Även dryckesutbudet är endast uppkritat på svarta tavlan, genomtänkta burgare-öl på fat till hederliga priser och det står ingenting om förrätter och sånt tjafs. 
Den av krögaren rekommenderade Philadelphia-burgaren är en kompakt, något torr puck och okej kryddad, men misstanken om att den är uppvärmd går inte att slå ifrån sig. I synnerhet inte när det gick så snabbt att få ut maten – och inte blev vi tillfrågade om hur vi ville ha köttet. Tillbehören rödlök, bostongurka, sallad, tomat och philadelphia-ost samlar ändå ihop burgaren till godkänd – och det gör även den frasiga mixen av sötpotatis- och vanliga stripes. 

Samma uppvärmningskänsla får vi av den enda ”lite udda” rätten på menyn, Crispy chicken spicy. Visserligen är friteringen utan anmärkning, bra krispighet och smak (till och med lite sting av chili känner vi av), men kycklingen är lite torr; som om den vore doppad flera gånger?  Båda får en coleslaw, som inte är speciellt fet - och känns nästan nyttig i sällskapet. Även samma stripes-mix går igen här men till kycklingen har det lagts till en vitlöksdipp, okej men lite fabriksanonym i sin smak. 
De hungriga turisterna kommer ramla in här i sommar, det kan jag lova, snabbt in och ut. Om inte annat för namnets skull. Så göteborgsroligt namn. Men för att bygga långsiktigt måste Rumpan våga sticka ut också. Annars har vi ingen större anledning att återvända, vi som bor här – och som gillar bättre comeback-historier. 

Mest läst