Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Old Corner

Förvirrande köttmeny på vegankrog.

Old Corner

Fjärde Långgatan 1

Mat: Vegansk köttrestaurang.
Dryck: Tre öl på fat och husets vin trycks ut från en bag-in-box.  
Tillgänglighet: Dålig, trappor in till restaurangen och en lång trappa till liten men ombesörjd toa. Freddie Wadling, Miriam Bryant och Leonard Cohen på skön nivå i högtalarna.
Smårätter: 35-95 kr
Huvudrätter: 119-219 kr
Efterrätter: 75-85 kr
Stor stark: (Angelo Poretti) 58 kr
Husets boxvin: 58 kr
oldcorner.se
Telefon: 031-12 02 14
Öppet: mån-tors 16-22, fre-lör 12-23, sön 12-22

PLUS
Kreativt, prisvärt, go' hemmakänsla.
MINUS
Helt förvirrande meny.

När Gamlestadens smått klassiska Old Corner, som tidigt började experimentera med veganskt, fick en lillasyster på Fjärdelång förra sommaren skyltade man om att det skulle bli en utpräglad vegansk pub. Riktigt så enkelt och unikt blev det inte. Med tillägget ”klassiskt”, vad det nu innebär, har man nu istället skapat en lång och en helt förvirrad meny där skinka inte behöver betyda skinka och veganskt inte behöver betyda veganskt.
Men vi tar det från början, för lokalen där den gamla pizzerian Rimini en gång låg är ett riktigt fin hemmabygge, med rosa tak och där uppe i taket hänger ett uppochnervänt bord (tror vi), borden på trägolvet är trärustika, gröna panelväggar mot framtagen tegelstensestetik och designsnygga industrilampor ger ett riktat sken över utspottade delar. Som kök har man byggt ett litet halvöppet hus till kocken som sitter och småäter när vi ramlar in en tisdag. 

Menyn är lång men hemskt snårig eftersom man inte riktigt vet om det är veganskt eller inte. Tippextaffliga överskrivningar och kocken/servitrisens senare förklaringar om att ”skinkan” är gjord på soya – om man vill – eller vanlig skinka – om man vill, blir ju en veritabel balansakt i chansningar. Bordsgrannarna fattar uppenbarligen inte heller upplägget och får in veganska räkor som inte är veganska då. Tung suck från damen där.
Det funkar givetvis inte och måste styras upp på något käckt sätt. Köttätare kanske inte är så kinkiga med att få in soyaprotein i stället, men kan tänka mig att det finns en majoritet av veganerna som skulle börja gråta vilt och börja slåss över, en av misstag, framdukad ryggbiff av kött.  

För jag och dottern är här för det veganska – och har turen att få in veganskt! – och då visar det sig att det verkligen bor en riktigt duktig kock i det lilla gröna husköket. Hon erkänner till och med att hon är krögaren som har googlat sig till sina vegankunskaper. 
Så dotterns fotbollsmatchburgare är en Pulled pork burger vegan och här är grisen utbytt mot jackfrukt, som hon snabbt googlar fram är en mullbärsfrukt som odlas i tropikerna. Och visst är den här pullade porken fruktig i sin konsistens, men också god i sin barberquesås. Med tillbehör såsom perfekt grillad majskolv, perfekta pommes, bra hamburgerbröd är hon mycket nöjd och ger omedelbart rätten ett gott betyg på snapchat.    
Den andra veganutmaningen är Tzaypasta; en lite het ”vänd currysås”-pasta med lök, paprika och tzay, som är veganska soja-bitar som till konsistensen (givetvis) påminner om kyckling. Bortsett från den något överkokta pennen så överraskar kocken ännu en gång med sin fina känsla för smak. Enkelt och gott, alltså. 
Så, Old Corner. Ni har lite bestyr med menyn att göra och sluta hälla upp bag-in-box-vin som husets. För kockeriet kan ni, mysigheten och charmen finns här. Och humorn. Nästa gång vi kommer ska allt vara klart och tydligt och då beställer vi självklart en ”Femenistpower vegan” och då vill vi inte att det ska stå ”kyckling” som huvudråvara.

Mest läst