Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Nya Plankan

God stämning – men alldeles för svajigt i köket, sammanfattade Agnes Arpi.

Nya Plankan

Kommendörsgatan 12

Mat: Variationer på husmanskost.
Dryck: Mest öl. Många roligare sorter. 
Tillgänglighet: Några trappsteg i lokalen. Lite trångt på toaletten.
Smått och gott: 39-119 kr
Huvudrätt: 100-215 kr
Efterrätt: 45-65 kr
Öl: Norrlands Guld 50 cl 53 kr
Vin: Rött eller vitt 49 kr/glaset
nyaplankan.se
Telefon: 031-24 27 30
Öppet: mån-tors 16-24, fre 15-01, lör 13-01, sön 13-24.

PLUS
Den goda stämningen.
MINUS
Alldeles för svajigt i kök och service. 

Vi vill så gärna gilla Plankan, eller Nya Plankan som restaurangen numera heter. 
Plankan står nämligen för saker vi tycker om. 
Åsikterna om inredningen går förvisso isär, ”det ser ut som en 60-talsskidstuga” kontra ”murrigt mysigt”, men vi tycker om att sitta i skidstugan, för här trängs barnfamiljer med pubgubbar på ett sätt som känns genuint vänligt och helgtrevligt. 
Samtidigt ger menyn ett sympatiskt intryck, med alternativ för alla närvarande, för vegetarianer, veganer och barn. Vi hade helt enkelt velat ha något som Plankan i våra egna kvarter. 
Därför är det synd att det blir så många fnurror på tråden. 

Till en början råder viss förvirring kring ölmenyn, och flera alternativ går inte att beställa. Så kan det vara, tyvärr saknas även en önskad förrätt från smått och gott-menyn. 
Men det finns som sagt alternativ, och just förrätterna ska visa sig vara det bästa kvällen har att erbjuda, förutom stämningen och sällskapet. 
Ostgratinerade nachos med gräddfil och salsa är precis vad det låter som, varken mer eller mindre, och ibland är det just det man vill ha. Vitlöksbrödet är lätt och fräscht, medan getostkroketterna är goda och mättande på gränsen till att kunna paradera som huvudrätt. Och så en skål köttiga, gröna och femfyriga oliver till mig.

Huvudrätterna, däremot, orsakar en del bryderier. 
Fiskgratängen ser fin ut, ja vi roas faktiskt av att den är upplagd som en fisk, men vid en närmare anblick kan man fråga sig: Är det verkligen en mussla som kröner verket, eller en spindel i skal? Ätbart är det trådiga innanmätet i alla fall inte. Och varför denna överdosering av vitpeppar i fisken? Som en kvalmig smak av 60-tal, tycker hon som var med på den tiden. 
Även kycklingfilén, fylld med ricotta och spenat och serverad med mangosallad, ser bättre ut än den smakar. Den känns hårt tillagad, och det är någon konstig bismak till hela anrättningen. 
Hamburgaren, som borde vara alla kvarterskrogars säkraste kort, får i sin tur veta att den har tråkigt kött och beskt bröd. 
Den enda som är nöjd är han som beställt fish and chips, eftersom det ”smakar som väntat”. Ibland vill man bara att det ska smaka som väntat. 

Jaha, så var det dags för kaffe. Även kring tesorterna råder förvirring, men Earl grey finns i alla fall.
Den enda som vågar sig på dessert ger crème brûléen pluspoäng för att den är lagom varm, och serveras med god glass och körsbär, även om det saknas lite vaniljsting.
Inga anmärkningar på själva kaffet, men det tar tid att få beställa det eftersom vi har vissa problem att få kontakt med personalen. 
Vi vill så gärna gilla Plankan, men får konstatera att hit går vi för att umgås över dryck. Maten fungerar för att tysta magen, inte för att blidka munnen.

Mest läst