Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Magazzino

Perfekt pizza – men seg service.

Magazzino

Magasinsgatan 3

Mat: Pasta, pizza, risotto. Två ytterligare varmrätter, en med skaldjur, en med kött. 
Dryck: Mest vin, varav runt tio kan beställas glasvis. 
Tillgänglighet: Finns tillgängliga platser i lokalen liksom anpassad toalett. 
Förrätt: 129-249 kr
Sallad: 79-179 kr
Huvudrätt: 159-269 kr
Efterrätt: 69-129 kr
Öl: Birra Moretti 69 kr
Vin: Ett glas rött eller vitt 89 kr
magazzino.se
Telefon: 031-13 33 10
Öppet: mån-tors 17-23, fre 16-00, lör 13-00.

PLUS
Det är roligt att pizza fortfarande kan överraska och imponera.
MINUS
Långsamt i servicen. Det alkoholfria utbudet kan förbättras.

Den italienska restaurangen Magazzino, som ligger ihopträngd med en rad andra restauranger på en kort snutt av Magasinsgatan, är uppenbarligen omtyckt. 
Det här är vårt andra försök att boka bord med hyfsat kort framförhållning, vi lyckas få ett fem dagar fram i tiden. Nu är det ingenting vi klagar på, tvärtom blir vi nyfikna på vad Magazzino har att erbjuda.
Det är en ombonad, mysig lokal, rikt utsmyckad med många detaljer. Borden står tätt, och det är i princip fullsatt inomhus under hela vårt besök. 
Även uteserveringen fylls sakta med gäster, denna ganska svala kväll. Många av gästerna pratar engelska, och sorlet gör att vi vågar vara förtroliga, trots trängseln, mitt sällskap och jag.

Menyn stoltserar med många klassiker, som caprese di bufala, risotto med skaldjur, tiramisu och ostar. Inledningen blir, förutom varsin brödskiva med tapenade, en utmärkt carpaccio di bresaola, en maffigt tilltagen förrätt, där pecorino toppar ett lass med gröna blad och gott kött. Mycket bra.
Självklart finns även en rad pizzor på menyn, och det är här det blir spännande. 
I Sverige är vi inte direkt bortskämda med vita pizzor, det vill säga pizzor utan tomatsås, även om det har seglat upp som en lite vildare variant av den både älskade och föraktade maträtten i tidningsrecepten.

På Magazzino finns både och, i ett rejält mycket lyxigare utförande än standard oavsett vad man väljer. Napoli, med tomat, ansjovis och kapris, hade varit det givna valet om jag nu inte hade tagit sikte på de väldigt lockande pizze bianche, med fyllningar som ”majrovans gröna blad”, italiensk färsk korv och körsbärstomater. 
Att vara rådvill på restaurang är en bra känsla. 
Slutligen faller valet på en pizza med mozzarella, päron, gorgonzola och pinjenötter, medan vännen kör på det till synes säkraste kortet: pasta carbonara. 

Jag drar det längsta strået, eftersom pizzan jag får in är bland de bästa jag har ätit. En luftig och lätt botten, krämiga ostar utan fettbad, perfekt och tunt skivat smakrikt päron och bra matchade nötter. Så välkomponerat att det inte blir det minsta enformigt. 
Carbonaran, med bland annat långkokt sidfläsk och tryffelkräm, slukas inte med riktigt samma entusiasm. Det är ett såsbad med för mycket tryffelsmak, och den är även för sval när den landar på bordet. 
En trea, summerar vännen, medan jag sitter med fyra blinkande fyrar. 

Nu hade vi förmodligen velat ha efterrätt, eller kaffe i alla fall, men den trevliga personalen har mycket att göra och vi får aldrig frågan, på samma sätt som vi till exempel inte får frågan om vi önskar något mer att dricka. 
Det tar för lång tid att påkalla uppmärksamheten, och vi får i stället avsluta kvällen med det vin som finns kvar i glasen. 

Mest läst