Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/12

Krogkollen: Foodie

KROGKOLLEN

Foodie Neo Asian Gourmet Kitchen (Göteborgs)

Östra Hamngatan 5

Mat: Asiatisk cross over-buffé
Dryck: Två öl på fat, få flasköl – och vin från okänd ort på kran.     
Tillgänglighet: Trappor upp till buffén, handikapptoa, låg modern musik i högtalarna.
Buffé: 168-189 kr
Stor stark: (Starobrno, 50 cl) 60 kr
Husets vin: 50 kr

Har facebooksida
031-13 51 52
Öppet: hela veckan 11-22

Plus
Bra råvaror, roligt att titta på när kockar lagar mat.   
Minus
Ofräscha toaletter och dålig information om upplägget.

De asiatiska buffé-koncepten som slog igenom stort på åttio- och nittiotalet kom som en räddning för den tidens fattiga studenter. Kockarna på mongoliska Bamboo, som tvingades ta hand om tallriksbergen, tyckte nog att vi åt dem ur huset men vi passade ju bara på att äta frukost, lunch och middag samtidigt liksom. 
I Göteborg finns inte mycket av de gamla buffékoncepten kvar, men så gjorde Göteborg Wok en nysatsning med ett ännu större buffékoncept – i stora lokaler – på Östra Hamngatan för några år sedan. I våras övergick samma koncept till att heta världens längsta krognamn, Foodie Neo Asian Gourmet Kitchen (Göteborgs), en krog som sedan tidigare finns i Växjö. Det nya namnet lovar väl ändå en hel del mer?   
Det står en gigantisk terrakottasoldat vid ingången, en vattenskulptur i mitten av krogen och julbelysning i taket. Man betalar direkt för buffén och drickat i entrén, det finns ingen annan meny. Vi är här på en onsdag bland stora barnfamiljer… somriga studenter. Det är extremt prisvärt nämligen.

Buffén är stor och är indelad i sektioner: Den-friterade-räkan-i-sötsur-sås, Färdig-wokat-som-står-på-värme, Sushibitarna, Tårt-och-glass-hörnan, men också en stor del med en mix av råa råvaror och det är givetvis där man ska dyka ner för att få ut något speciellt av denna buffé-upplevelse. 
Råa räkor av olika sort och storlekar, musslor, vitfisk, bläckfisk, lax, grönsaker, okokta nudlar, vackra chilifrukter – en fröjd för ögat och allt ser fantastiskt fräscht ut. 
Vi plockar ihop våra tallrikar och läser på uppsatta skyltar lite varstans att inte plocka på för mycket på tallriken, utan hellre ta flera gånger; det är inte bra för miljön annars, står det – så då gör vi väl inte det då. 
Mest imponerande är alltså de färska fisk- och skaldjurshögarna som kocken i det öppna köket sedan tar hand om med klapprande verktyg på stekbordet, som fräses i olja och under lock och sedan spetsas med en valfri sås i slutet. Det tar alltså en stund att få tillbaka sin tallrik och här kunde man ha önskat lite bättre upplysning om vad vilken sås man kanske bör välja till just den mixen man har plockat på sig. 
Det är enkelt och gott – där bra råvaror får briljera. Frågan är om inte krogen skulle tjäna på att ta bort de gamla friterade räkorna helt – och gå all in på det färska och utveckla den sidan. Då skulle vi kunna ta det där med neo och gourmet – och alla andra namn – på riktigt allvar. 

Även kött-sidan ser bra ut i första anblick, en del marinerade spett av fläsk och kyckling, men annars mest styckbitar av allt, biff, fläsk, kyckling och stora lammkottleter – som ligger och svalkar sig i sitt eget blod. Den här gången pekar kocken på BBQ-såsen i slutet av stekningen, ett mycket bra val, men tyvärr klapprar han för länge med stekverktygen den här gången och översteker köttet till grått och stenhårt.  
I tredje perioden tar jag ändå ett varv med de gamla rätterna från förra seklet. Thaiwokarna, det räksötsura och de torra ankbitarna. Dränker det i soya och tänker att det vore bra om det försvann helt.

Mest läst