Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Dubbel dubbel

Prisvärt och gott – men också rätt förutsägbart.

Dubbel Dubbel

Surbrunnsgatan 8

Mat: Dim sum. Smårätter. Dumplings.
Dryck: Innovativ drinklista och ovanlig öllista. Ett antal naturviner.
Menyer: 195-290 kr
Dumplings: 65-99 kr
Smårätter: 55-99 kr
Tillbehör: 20-35 kr
Efterrätter: 45-80 kr
Öl: Pripps Blå 55 kr
Vin: Husets röda 74 kr, husets vita 76 kr
Tillgänglighet: Några bord vid entrén. Trappor i lokalen. Liten toalett.
dubbeldubbel.se
031-13 04 04
Öppet: mån-sön 17-sent

PLUS
Mycket prisvärt för många smaker. 
MINUS
Efterrätten drar ner helhetsintrycket. 

Jag blir på gott humör direkt när jag kliver in på Dubbel Dubbel Kolibri på Surbrunnsgatan vid Esperantoplatsen, restaurangen som kallas den ”stökigare” lillasystern till Dubbel Dubbel på Kastellgatan. De spelar nämligen så otroligt bra musik. Stevie Wonders Innervisions, Lou Reeds Transformer, Wu-Tang Clans och Nas debutalbum och Bobby Womacks hits på en perfekt volym.
Jag skålar med mig själv med en syrlig Beijing Royale, litchi och cava, från den lagom utmanande drinklistan. Det är en väldigt fin, och tyvärr alldeles för ovanlig, atmosfär för att inmundiga middag. Särskilt stökigt är det inte. Även när det börjar bli fullt vid borden är det ganska stillsamt denna vardagskväll. 

Snart kommer kvällens sällskap, i denna spalt bland annat känd som korianderhataren, släntrande genom dörren och äventyret kan börja. 
Vi är utsvultna och bland dumplings, smårätter och tillbehör väljer vi den största av de tre menyerna för 290 kronor per person, fast utan fläskkött och med önskemål om så mycket koriander som möjligt vid sidan av. Inga problem.
När faten väl börjar komma in blir det trångt på det lilla bordet, och trots att ingen av oss egentligen är något stort fan av grejen att dela mat med varandra, hugger vi gladeligen in på den vackra maten i de gemensamma skålarna. Här känns undantaget naturligt. 
De första rätterna är svindlande goda friterade dumplingrullar med anka, frasiga och mjuka och varma på samma gång, respektive en lite för avkyld lammsallad med lök – och rikligt med koriander. 

Paradrätten och dess anhang följs av bland annat ljuvliga tofuknyten, lite torrare och tråkigare kött-dito, smakrika räkor i krispigt skal och ack så god och samtidigt ack så salt tempeh. Rikt på smak och kryddor, och med tillbehör i form av bland annat algsallad, olika dippsåser och ris. Det senare lämnas i princip orört eftersom vi inte kan prioritera ris i detta överflöd. Och så koriander till mig i en skål vid sidan av. 
Vi avslutar med varsin svart sesamglass med hallon och kondenserad mjölk, som inte ingår i menyn. För 80 spänn är den mer intressant än god. 

Dubbel Dubbel har i många år nu lyckats göra ätande snäppet roligare än vad det vanligtvis är, genom att få sina menyer att kännas som en outsinlig skattkammare, med många små rätter, fint porslin och tjusiga uppläggningar. 
Det finns en barnslig glädje i att utforska vad de trollar fram från köket. Kanske särskilt om man inte besökt någon av restaurangerna tidigare. 
För oss två är menyn en nästan identisk upprepning av tidigare middagar. Vi vet ungefär vad vi ska få, och ibland kan det vara förutsägbarheten man vill åt, ibland kan man vilja överraskas. 
Hur som helst är det prisvärt, i ordets mest sanna bemärkelse, med så många olika rätter och smaker i ett enda slag. 

Mest läst