Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Burgersson

Här bjuds på äkta matglädje.

Burgersson

Skanstorget 4

Mat: Hamburgare. Finns vegetariska, veganska och glutenfria alternativ.
Dryck: Fokus på öl från Göteborg. Även drinkar. 
Tillgänglighet: Trappor in samt inne i lokalen. Vänlig volym. 
Burgare: 110-125 kr
Tillbehör: 12-49 kr
Efterrätt: 18-69 kr
Öl: Grolsch 40 cl 58 kr
Vin: Ett glas rött eller vitt 70 kr
burgersson.se
Restaurangen kontaktas via hemsidan.
Öppet: mån stängt, tis-tors 16.30-22, fre 14-23, lör 12-23, sön 12-21.

PLUS
Hamburgarna är toppen.
MINUS
Potatisen hade kunnat vara varmare. Lite slarv i beställningen.

När hamburgervågen svepte in över Göteborg för ett par år sedan var Burgersson vid Skanstorget tidigt ute. 
Restaurangen kunde stoltsera med ekologiskt kött från närliggande gårdar liksom dagsfärskt bröd, och det goda ryktet spred sig snabbt. Snart satt vi där med lagom röda burgare och kände oss som en del av samtiden. 
Det här var innan miljöförvaltningen började ha synpunkter på hamburgares stekgrad, men enligt menyn går det även nu att få burgaren stekt som man önskar.
Vid nästa besök hade nyhetens behag svalnat något, och sedan gjorde fler och fler ställen anspråk på samma nisch. 

Till saken hör också att undertecknad inte är någon självskriven hamburgerätare – blir för mätt för snabbt – och därför helt enkelt är ganska svårflörtad när det vankas. Pommes frites i sin tur förlorade sin glans redan under tonårens jobb i storkedjornas snabba kök. Det finns så att säga en del gnissel att bearbeta, och därför återvänder vi till Burgersson för att försöka gjuta liv i gamla minnen. 
Restaurangen är välbesökt men inte fullpackad när vi besöker den en vardagskväll. Främst är det män i sällskap som umgås över maten. Musik av Laleh- och Håkan Hellström-snitt spelas på samtalsvänlig volym. 
Och planen går i lås. 

När vi får in vår mat minns vi varför vi blev så sålda en gång i tiden. På min sida: en ginger spice-variant på burgare, med miso- och soja-majonnäs, korianderpicklad gurka, sötpotatiskrisp och stark sriracha-sås. 
Med sin heta kryddighet är den en smakexplosion som heter duga, med rejält kött och saftigt bröd. På andra sidan: en classic med inlagd gurka, cheddarost och silverlök. Att ketchup och senap får ackompanjera ger en nostalgisk glans i middagssällskapets ögon. Vilken klassiker, i superbt utförande därtill. Inte det minsta torrt.
Bra biroller spelas av en sallad på savoykål, inlagd rödkål, solroskärnor och morot samt pommes frites med västerbottenost. 

Salladen är oumbärligt krispig, krämig och fräsch på samma gång, i synnerhet om man gillar kål. Pommes fritesen är lite för svala. Men det huvudsakliga problemet är att vi beställde sötpotatispommes – utan ost men med mexikansk majonnäs. Personalen erbjuder sig att skjuta till sådana när vi påtalar misstaget, men vi avböjer. 
Det visar sig att de är ganska trevliga ändå, dessa potatisbitar.
Vi nöjer oss inte, utan vill testa glass-shakes med göteborgsk Lejonet & Björnen-glass, så snart sitter vi med smaker av hallon och sötsalt karamell i glasen och suger i oss en mäktig dessert. 
Paj finns också, om man hellre tuggar sina kalorier. Hur som helst är det trevligt att bli motbevisad ibland, låta gamla föreställningar komma på skam. Burgersson bjuder på äkta matglädje. Kött mellan två bröd, det är ju genialt. 

Mest läst