Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Krogkollen: Bar Robusta

"Vi gillar det, den där drömmen om enkelhet och vänlighet", tyckte Fredric Askerup.

Bar Robusta

Olivedalsgatan 26

Mat: Italienskt och glass från Råda, Mölnlycke. 
Dryck: Egen kaffeblandning, lokalt öl (tre från Poppels), få men väl utvalda vin-sorter, ett italienskt öl på fat.    
Tillgänglighet: Liten lokal och några små trappsteg. Medelhög musik i högtalarna.
Mindre rätter: 75 kr
Huvudrätter: 115 kr
Efterrätter: 55 kr
Stor stark: (Birra Moretti) 59 kr
Husets vin: 75 kr
barrobusta.se
Telefon: 031-713 38 29
Öppet: mån-tis 07.30-17, ons-fre 07.30-21, lör 09-21, sön 09-17

PLUS
Personlig och nära service, prisvärt och vänligt. 
MINUS
Maten kan snäppas upp i kryddningen en aning.

Stålarna tog slut redan den femtonde den här månaden på grund av onödiga bilservicekostnader, samt inköp av nödvändiga lyftarskor. Så vi letade efter ett billigare krogalternativ; ett sådant där vattenhål där vi kunde gömma oss medan tonårsungarna fick stanna hemma och rota i frysen. 
Det finns faktiskt några klassiska hak som bjuder på denna vardagskärlek; Gyllene Prags fantastiska gulasch har i alla år hållit Konstepideminkonstnärernas ölmagar borta från avsvimningar – för vrakpris – och i modernare tid har man kunnat gå till Doktor Glas och en måndag få in rimmad lax för sjuttio spänn. 
Man kan också fråga efter personalmaten. Av någon märklig anledning är den inte bara billig, den är ofta godast också. Kockarna vet hur man håller övrig personal (och stammisar) på gott humör. 

Bar Robusta, i det soliga hörnet Olivedalsgatan/Vegagatan startade som kafé för cirka sex år sen, bland annat av en Avenybartender och hans fru. Förmodligen som en romantisk antites-avenydröm om det enkla och vänliga. Även om stället är litet, har verksamheten växt med årstiderna. När det nu våras blommar det kombinerade frukost/lunch/kaféet ut till en enkel men genomtänkt förkvällskrog också. 
Krogveckan på Robusta börjar på onsdagen med ett tvårätters upplägg (La cucina povera, italienska för Det fattiga köket), som den här kvällen är en liten skål värmande kikärtssoppa med krutonger, helt okej men inget vi avtvingar den gamle bartendern i köket receptet för. Det gör vi inte heller åt fattigmanshuvudrätten, en Penne Bolognese, som är gjord på kalvfärs men är för grynig i smaken för att kännas helt lyckad. Men fullt godkänt och för det priset då, 95 spänn, väldigt prisvärt.

Nästan lika prisvärd är ragún, ett sextimmarslångkok på högrev, rödvin, chorizo och med gnocchi. Det blir lite tyst på andra sidan bordet eftersom rätten saknar det där djupet man vill åt i ett långkok, men faller till slut under ”godkänd”. 
Det är i stället den tredje i sällskapet som drar vinstlotten med djupet i en Polpette al sugo; kalvfärsbullar i tomatsås med parmesan och en underbart överdriven hand med oregano som spritter iväg åt flera håll. En lysande liten rätt, utan pasta men som istället sugs upp av hemmasmakande bordsbröd, som också har blivit krogens rättfärdiga signaturrätt. 

Allt är litet på Bar Robusta. Köket, ”matsalen” är en handfull bord. Öl- och vinutbudet är även det litet, men genomtänkt för den enkla italienska (oftast) inriktningen. Inom kort kommer man även få in ett egetimporterat vin. Och vi gillar det, den där drömmen om enkelhet och vänlighet. Det intima, anspråkslösa, den enkla tanken om att glida in och bli kvar. För på torsdag lockas man deras La Bomba; en stor charkbricka och en flaska prosecco för trehundra spänn. Och på fredag en Romsk aperitivo – och sedan är det nog risk att man fastnar som stammis här.
Det är allt annat än Avenyn alltså, tack för det. Men. Ändå lite svårt att sluta tänka på vad som skulle hända med en skarpare kniv bakom matlagningen. Antagligen skulle de bli tvungna att bygga ut, kanske flytta till Avenyn till och med – och det vill vi ju inte. Stanna, ni är bra.

Mest läst