Jenin grill.
Jenin grill.

Jenin grill

ANNONS
|

Lovorden haglar över lilla Jenin grill på restaurangens Facebooksida. Bilder på Håkan Juholt och Mando Diao (i mysbyxor!) vittnar om att Hossam Aboutakahs kolgrill har gott rykte långt utanför stan. Det är inte utan att våra förväntningar är väldigt högt uppskruvade inför besöket.

Att hitta den lilla restaurangen är en utmaning i sig där den ligger undanskymd på en bakgård i ett industriområde. När man lyckas känner man sig närmast utvald. Nu ska delikatesserna hos Hisingens gömda pärla avnjutas!

Våra försök att beställa förrätter viftas vänligt bort med "Det ingår ändå i huvudrätten" så vi beställer en vegetarisk tallrik samt grillade lammkotletter. Alkoholhaltiga drycker finns inte att tillgå. Märkligt nog inte några desserter heller, sånär som inplastade dadelkakor vid kassan.

ANNONS

Hossam Aboutakah sätter fart på kolgrillen och en doft av sommarkväll sprider sig. Det drar upp trivselfaktorn. Annars är miljön ett problem. Visst, det är kitschigt kul med det hårda ljuset och gardinerna av träpärlor men hade man inte kunnat göra något litet för att markera övergången från lunch till middag? Några levande ljus, musik ur en högtalare, kanske en liten duk ovanpå bordets plastöverdrag?

Men så kommer maten och mycket är förlåtet. Den vegetariska tallriken är en fröjd för ögat med tabbouleh i mitten, omgiven av piroger, falafel, hummus, baba ganoush, tsatsiki och vinbladsdolmar. Och smakerna matchar utseendet. "Jag kan inte påminna mig att jag har ätit godare mat från östra Medelhavet." säger sällskapet.

På andra sidan bordet landar lammkotletterna med ris, tsatsiki och en grillad tomat. Dessutom får vi en korg med ljuvligt nybakat bröd och två mindre skålar med vitlöks- respektive stark röra. Lammkotletterna smakar gott, men är många och små vilket gör att det blir väldigt mycket ben och ganska lite kött.

Sammanfattningsvis var maten god, chosefri och prisvärd. För lunch eller take away är Jenin grill verkligen en pärla. Men den utstuderat karga miljön och den begränsade menyn drar ner middagsbetyget.

Pris

Oerhört plånboksvänligt. Förrätter kring 30 kronor, flertalet av de 20 varmrätterna kostar 80-90 kronor.

ANNONS

Service

Charmig och diskret. Om vi hade fått vår mat samtidigt och om vi hade fått varsitt glas att dricka ur hade vi varit ännu nöjdare.

Det lilla extra

En vänlig fråga om vi ville ha lite mer hummus att doppa det återstående brödet i. Ett par söta godisbitar för att lindra vitlöksandedräkten efteråt. Små omtänksamma handlingar som betyder mycket för helhetsintrycket.

ANNONS