Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1744266.jpg

Hoze

Exklusivt

Exklusivt

Hoze

Stigbergsliden 17, 414 63 Göteborg, ingen telefon

Öppet: Ons-lör fr 19. Enbart förbeställningar via mejl.

hozerestaurant.com

Bakom en oansenlig dörr vid Stigbergstorget döljer sig ett gourmeternas Mecka. Här huserar José Cerdá och hans japanska restaurang, numera välomsjungen av finsmakare från när och fjärran. Och det, kan sägas från början, är välförtjänt.

Att dinera på Hoze är lite som att få ta del av ett hemligt sällskap.

Äventyret börjar redan när vi ska boka plats. All bokning sker genom mail och man får räkna med att vara ute i god tid. Det finns endast sex platser. På hemsidan görs tydligt att det är Omakasemeny som gäller. Kockens val regerar och vad vi kommer att äta under vårt besök vet vi inte förrän vi kommer dit. Restaurangens facebooksida ger oss några ledtrådar och en inblick i José Cerdás koncept. Den speglar också hans perfektion och passion.

Den lilla lokalen har mörk minimalistisk inredning i japansk stil. Allt är uttänkt in i minsta detalj. Tillsammans med kvällens övriga fyra gäster slår vi oss ned vid en vacker bordsskiva i betong framför arbetsbänken där José Cerdá ska utföra sin matkonst. För det är som att vara på en föreställning, en performance, där vi som gäster och publik är medagerande.

Under kvällen kommer vi att serveras 13 olika rätter, där sex olika sushibitar kan sägas utgöra huvudrätten. Och medan José vackert och omsorgsfullt skapar sina rätter är hans far med och serverar.

 

Det börjar fantastiskt: En fyraårig Ibericoskinka som trots sin tjocklek lätt faller isär och fyller munhålan med kraftiga, lagrade smaker och sedan lenas med en mild, men smakrik, kräm av blomkål, kaffe och vit choklad.

Varje rätt blir sedan en egen upplevelse får våra sinnen. De är enkelt vackra och vi får lära känna nya spännande kombinationer och smaker.

På Hoze har inget lämnats åt slumpen. José Cerdás ambition är att så mycket som möjligt ska vara närproducerat, men framför allt ska det vara rätt råvaror av högsta kvalitet. Och ibland betyder det import.

Förutom den spanska pata negran får vi även ta del av det mytomspunna Wagyuköttet. Med den inplastade licensen från Kobe med identitetsnumret framför oss serveras vi det feta köttet, som smälter i munnen. Köttet vilar på syrade lökblad, som snabbt neutraliserar det feta, och toppas med krispig renlav.

Efter tio olika skapelser är vi framme vid sushin, sex bitar av hälleflundra, sill, tonfisk, bonita (en slags tonfisk), makrill och lax. Den sistnämnda halstras lätt genom glödgad bit av en silverek som avger en mild rökighet till fisken. Sushibitarna serveras med ett luftigt ris inbäddat med en mild och söt wasabi (importerad wasabirot såklart) och en lätt strykning av den tre-åriga sojan på toppen. Till detta den omsorgsfullt tillredda ingefäran och sushi har härmed fått en helt ny innebörd för oss.

 

Kompositionen av menyn förtjänar ett extra plus. Den första desserten svarar direkt på vad vi inte visste att vi längtade efter. Glassen på råmjölk, adzukibönor (nej det var inte choklad eller kolabönor) och grönt te gav upphov till en ny bakgrundsmusik i form av ett unisont mmmm från gästerna. När så ytterligare en dessert med marängglass, fänkål, dill, vanilj, kokos och yuzu (citrusfrukt med smak av grape och mandarin) ställs fram övergår sorlet till välmående och fascinerande småskratt. Smakexplosioner!

Koncentrationen på maten är nästan andäktig, men trots att vi inte känner någon av de andra matgästerna vi delar bord med blir det aldrig stelt. Det är trevligt, enkelt och bekvämt.

Drycken är genomgående vatten. Hoze saknar serveringstillstånd och José Cerdá säger att han helst inte vill att matgästernas sinnen ska grumlas av alkohol. Vi förstår, men hade ändå uppskattat om den som vill kunde välja ett glas vin till måltiden.

 

Allra bäst: Passionerad matkonst med perfektion. En upplevelse som talar till alla sinnen.

Kan bli bättre: Inget för den som vill förhöja middagen med vin eller öl till maten.

Maten: Japansk gourmetmat med noggrant utvalda råvaror och västkustsk twist.

Drycken: Vatten. Inga alkoholrättigheter

Prisnivå: 5

Garderob: Ytterkläder hängs på någon av de sex galgar som finns på ena väggen.

Vegetariskt: Nej. Kockens val gäller.

Stämning: Sakralt enkel och vänlig.

Tillgänglighet: Trappor ned till restaurangen. Trång toalett.

Ljudnivå: Lågmäld bakgrundsmusik.

Uteätarnas nota för två: 2 900 kronor för en meny med kaffe. Ingen kortbetalning.

   

Mat: 20/20

Service: 4/5

TOTALT: 24

Mest läst