”Det jag vill med mina broderier är att folk ska få en igenkänning och kanske få inspiration att brodera själva”, säger Krister Persson som är pappa till Halvstygnsmaran som nu hänger på Liljevalchs vårsalong.
”Det jag vill med mina broderier är att folk ska få en igenkänning och kanske få inspiration att brodera själva”, säger Krister Persson som är pappa till Halvstygnsmaran som nu hänger på Liljevalchs vårsalong. Bild: Agneta Slonawski

Krister broderar sig in i nuet och Liljevalchs

Vad är det för likhet mellan fritt broderi och löpning? Att vara i nuet. Det menar Krister Persson som sa upp sig från sitt jobb för att syssla med broderi.

ANNONS

Tänk dig Göteborgsvarvet, Götaälvbron är passerad och framför dig ligger Avenyn i motlut, med Poseidon långt där borta. Det är ungefär så det känns att sätta sig vid en stor tom vit väv. Som snart skall fyllas med halvstygn, det vill säga: halva korsstygn. Så beskriver Krister Persson känslan av att ta sig an ett stort broderi. Det är bara att ta ett steg i taget eller ett stygn i taget för att komma i mål.

Så var det när han började på Halvstygnsmaran, som nu hänger i all sin prakt på Liljevalchs vårsalong. En tavla som omskrivits en hel del, trots att Krister Persson medverkat där förut.

ANNONS

Sinnebilden är att män broderar inte

– Sinnebilden är ju att män inte broderar, utan att det är äldre kvinnor som gör det. Jag bryter ett slags mönster här och jag tycker att det känns bra! Jag tror att många är sugna på att göra något annat eller kanske att försöka leva sin dröm. Då är jag glad om jag kan ge någon inspiration till att våga ta steget till förändring, säger Krister Persson som blev lätt eurorisk när han blev uttagen denna gång på vårsalongen, eftersom juryn består av konstnärer och alstren skickas in är anonyma. Alltså, han stärker sin identitet som broderikonstnär.

Sju månader och drygt 390 000 stygn senare

Något han vill fortsätta med, trots att han kände sig helt uttömd efter senaste konstverket. Det tog honom sju månader och drygt 390 000 stygn, att färdigställa det. Då krävdes det tid för att låta nya motiv komma. Motiv som processas under långa skogspromenader innan de blir till stygn av moulinégarn på en vit Aidaväv.

– Just nu håller jag på med en bild som jag haft i skallen som jag kallar för kalhygge. Poängen är att idén inne huvudet måste hålla, innan jag sätter i gång. Det kan lite tid att processa fram den. Sedan ritar jag rufft upp den på ett stort papper. Därefter sätter jag mig ned för att brodera fritt. Då börjar jag någonstans mitt på med en sten, sedan kommer jag på hur det skall se ut efterhand, beskriver Krister Persson och visar upp ett färdigt broderi som föreställer Berlinmuren.

ANNONS
Små, små stygn, bildar tillsammans en vy av muren från västsidan. På muren har Krister Pettersson broderat graffitti och andra symboler. På en kvadratcentimeter går det 64 stygn. Stygn som han tålmodigt sitter och syr till ljudbilden av hög hårdrockmusik.
Små, små stygn, bildar tillsammans en vy av muren från västsidan. På muren har Krister Pettersson broderat graffitti och andra symboler. På en kvadratcentimeter går det 64 stygn. Stygn som han tålmodigt sitter och syr till ljudbilden av hög hårdrockmusik. Bild: Agneta Slonawski

På en kvadratcentimeter går det 64 stygn

Små, små stygn, bildar tillsammans en vy av muren från västsidan. På muren har Krister Pettersson broderat graffiti och andra symboler. På en kvadratcentimeter går det 64 stygn. Stygn som han tålmodigt sitter och syr till ljudbilden av hög hårdrockmusik.

– Det är inte så att jag tänder ett ljus och mediterar. Det kräver mycket fokus och det är ett ensamt arbete, men jag gillar att vara själv. Det har alltid varit så för mig när jag skapar, säger han och berättar att sitt första broderi gjorde han som tolvåring; fyra små tavlor av ett fantasiträd i olika årstider.

Han ser sig som en både kreativ och förslagen tonåring. En som gick ut på stan i Malmö och intervjuade folk på gatan plus politiker. Allt för att förverkliga drömmen om att bli journalist. Han skickade in bokmanus och blev fly förbannad när han refuserades, likaså med musikdemon. Eller som när han stegade upp till spelchefen på Alga för att introducera ett egenhändigt uttänkt tärningsspel.

Kände sig klar med att jobba som journalist

Men journalist blev han och senare redigerare och nattchef. På Borås tidning. När BT stod inför en omgörning för ett par år sedan, anade han att hans nattjobb som redigerare skulle göras om till att han skulle bli reporter igen.

ANNONS

– Det var den tändande gnistan. Jag kände mig färdig med att jobba som journalist. Så jag gick till chefen och sade upp mig. Trots att jag hade bra jobb, bra lön och bra arbetskamrater, minns Krister Persson.

Han har inte ångrat sig en dag. När han skilde sig och flyttade till sommarstugan, så innebar det en direkt sänkning av utgifterna. Det är förklaringen till att han kunnat förverkliga sin dröm. I dag klarar han sig på några tusenlappar i månaden.

– På så sätt är jag en miljövän. Jag konsumerar nästan inget och jag tror man kan säga att det är fredsbevarande att brodera, funderar Krister Persson som har ett enda tips till den som får för sig att prova: Mitt huvudtips är: Do it! - sätt i gång!

Krister Persson

Ålder: 57 år.

Familj: Två vuxna barn.

Bor: Roasjö, utanför Borås.

Yrke: Broderikonstnär.

Intressen: Broderi.

ANNONS