Vi äter mer och betalar mindre

ANNONS
|

Trots att maten är en stor post i hushållskassan så har prisutvecklingen gått i motsatt riktning de senaste decennierna.

Matkonsumtionen har ökat dramatiskt för många varor. Köttkonsumtionen (direktkonsumtionen, alltså exklusive halvfabrikat) låg 1960 på runt 24 kg per person och år. 2008 var samma siffra nästan 47 kg. Bröd och konditorivaror har ökat från 57 kg till 77 kg mellan samma år och läsk från 22 till 85 liter.

Åttondel

Vi äter mer – ändå går bara en åttondel av utgifterna till mat i dag, jämfört med runt en fjärdedel 1969.

ANNONS

Matpriset har helt enkelt inte ökat lika mycket som andra varor och tjänster. Konsumentprisindex, det mest använda måttet för prisutveckling, för livsmedel ligger en bra bit under snittet. KPI för feb­ruari 2011 var 308,02. För livsmedel var samma siffra 277,53.

$1

ANNONS