Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/11

Vassast kassler av tio testade

Stapelföda i husvagn, båt och stuga – för visst är kassler praktisk sommarmat. Vinnaren Fåddman fick högsta betyg av nya Konsumentpanelen.

Halva panelen klassade just den kasslern som sin absoluta favorit bland de tio varmrökta benfria kotlettraderna. Även om det fanns avvikande kommentarer blev den en självklar vinnare. "Köp! Fin doft, en som lovar smaka mig!", lovordade Per Melgaard-Löken i sitt protokoll. Fåddmans kassler på tyskt kött var den näst billigaste i testet och fick fem fyrar. Tvåan Coop var två tjugor dyrare i kilopris, och landade på snäppet under i antal fyrar.
På bronsplatsen placerade sig Svea lantkött, som var drygt en tjuga dyrare än vinnaren per kilo och fick tre fyrar i betyg.
Sälta och rökighet var förstås de smaker som stod i fokus, när denna köttbit skulle avsmakas.
– Både sälta och rökighet skiljer sig åt mellan dem, konstaterade Daniel Dewerud i testets slutspurt när kasslerskivorna såväl dissikerats som bedömts med hjälp av smaksinnena.

 

Lägger den på grillen


Rökningen har vi inget mått på. Salthalten varierar från 1,4 gram per 100 gram (Bygdens) till 3,1 gram (Värmlandskassler).
Den varmrökta kasslern är ju ätfärdig, men bland panelens medlemmar fanns en person som valde att ge köttet en omgång till, på grillen.
– Ja, den är godast grillad, tyckte Marko Säkkinen.
Han lägger helst kasslern hel på gallret och tillagar den långsamt. Kanske kryddar han den med sin specialrubb, även om den passar bäst på skivat kött, då den fäster bättre bland fibrerna.
Recept på rubben? Njae, det var han inte så pigg på att dela med sig av. Fast, den som är beredd att experimentera sig fram kan få några ledtrådar:
– Jag tärnar rotfrukter mycket smått, ugnsrostar dem i tio timmar på låg temperatur. Sedan kör jag dem i blendern med kryddor som paprika och chili, tillsammans med lök och muscovadosocker. Allra godast blir rubben på grillad entrecote.
– Själv har jag aldrig varit speciellt förtjust i kassler, men det blir gott grillat, sa Marko Säkkinen, vars favoritkassler i testet var silvermedaljören.
Kasslerminnena bland de andra hörde hemma på skidsemester, dansläger och husvagnssemester.
– Kassler och ris och kanske några gurkskivor – det var husvagnsmat när man var liten, berättade Anneli Enorson Larsson.

 

För alla åldrar


Clas-Åke Johansson hade sin kasslergryta (recept till höger) som går hem i alla åldrar. Det fick Josefin Wijk att minnas lägrets gratäng med smörsås med mycket grädde. Hur god den var kunde vi tolka utifrån mungiporna som pekade uppåt.
Av de tio testade kasslersorterna blev alla godkända utom tre, som fick en fyr vardera i betyg. Utan inbördes ordning var dessa: Hemgårdens Alvedsrökta, Bygdens och Scan Piggham.
De testade produkterna är av olika fabrikat, förutom från Allmans: Allmans kassler och Farmor Idas. Därifrån fick paneldeltagarna provsmaka både farmorssorten som har kött med svenskt ursprung och den andra med tyskt härkomst. För övrigt är innehållsdeklarationerna identiska på dessa. Inte underligt att också betyget blev detsamma, tre fyrar, och panelmedlemmarnas omdömen likartade, utan att de före eller under testet fått någon information om att båda var från Allmans. Den tyska varianten var cirka 15 kronor billigare kilot.

FAKTA

 

Så gjordes testet

 • Tio kassler inhandlades från fem livsmedelskedjor. Köttet har antingen svenskt eller tyskt ursprung. Vi skivade kasslern med skärmaskin i fyra millimeters skivor, och serverade den på numrerade tallrikar, med vatten och smörgåsrån.
 • Hälften av deltagarna fick börja smaka kasslern med de låga numren och hälften de höga. De visste inte vilka fabrikat de testade.
 • Kommentarerna är hämtade från deltagarnas protokoll.
 • Varorna kan finnas i andra butiker till andra priser. Exempelvis vinnaren fanns i storförpackning till lägre kilopris.

Rökning eller arom

Kasslern, liksom i vårt test, är numera oftast varmrökt och behöver inte tillredas.
Traditionell rökning innebär att träspån eller flis förbränns långsamt så att rök bildas. Röken förs till rökkammaren med köttet och röken omsluter det under en viss tidsrymd och i en viss temperatur. Exempelvis Hemgården är alvedsrökt.
Fem av våra tio testade kassler har rökarom bland ingredienserna: Coop, Fåddman, Scan, Svea lantkött och Värmlandskassler. När det framgår att rökarom har tillsatts ett livsmedel och livsmedlet får röksmak av behandlingen ska det anges i ingrediensförteckningen, oavsett om köttet rökts i rökarom eller om den tillsatts på annat sätt.
Källa: Livsmedelsverket


Clas-Åkes kasslergryta

 • 1/2 kg kassler
 • vitlöksklyftor efter behag
 • curry
 • 1 purjolök
 • 1-2 paprikor, gula och/eller röda
 • 1/2 tub tomatpuré
 • 1 dl grädde
 • 1 skvätt sherry
 • lite peppar till smaksättning
 • en burk créme fraiche

Fräs pressad eller riven vitlök med curry. Skär kassler i stavar och blanda med curry- och vitlöksfräset. Bryn ett par minuter. Blanda ner övriga ingredienser. Låt koka några minuter. Tillsätt en burk crème fraiche före servering. Värm upp grytan.

Mest läst