Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/10

Upp till bevis för sladdlösa lurar

Numera finns lurar utan sladd, men alla är inte fria från trassel. Se upp för dåligt samtalsljud och snabbt sinande batterier när du väljer in-ear-lurar.

Många är vi som irriterat oss på trasslande hörlurssladdar. De trådlösa små hörlurarna av typen in-ear blir allt vanligare, men priserna är högre. På uppdrag av GP lät Testfakta det brittiska laboratoriet Intertek testa åtta olika trådlösa hörlurar med inbyggd mikrofon. 
För ren musiklyssning fungerar alla lurar utom Clas Ohlson och Urbanista bra. Detta testades både med hjälp av en expertpanel och med en teknisk mätning av hörlurarnas ljudåtergivning. 
– En bra lur återger allt ljud lika mycket oavsett frekvens. Hörlurarna från Clas Ohlson hade både ett mindre frekvensomfång och en ojämn återgivning. Vissa toner återges inte alls och det kan leda till att musiken förvanskas och inte blir korrekt återgiven, säger Stephen Higgins, testledare på laboratoriet. 

Klicka på tabellen för att se den i större format. 

 

Dålig samtalskvalitet i hälften av lurarna


Det är inte bara musik som hörlurarna ska klara av. Ett och annat telefonsamtal kan det också bli tal om, ifall de kopplas till mobilen. 
Med hjälp av förinspelade meningar bedömdes ljudkvalitén vid telefonsamtal i både öronsnäcka och mikrofon. I tyst miljö klarade sig lurarna förhållandevis bra. Men i bullrig miljö fick över hälften av lurarna lägsta betyg då det bara gick att uppfatta enstaka ord från hälften av lurarnas mikrofoner. Enligt Stephen Higgins är det en större utmaning för trådlösa lurar än för de med tråd att få till ett tydligt samtalsljud.
– Det är fler saker som spelar in på trådlösa lurar. Dels måste mikrofonerna sortera bort oönskat bakgrundsljud, dels måste överföringen via Bluetooth fungera, säger han. 

Bluetoothlösningar osmidiga i vissa fall 


Bluetooth är den programvara som hörlurarna använder för att koppla upp sig mot mobiltelefoner, läsplattor eller datorer. Men om uppkopplingen inte fungerar kan det vålla mycket förtret. 
Alla lurar är lätta att ställa in, det krävs som mest ett enkelt knapptryck för att få igång kopplingen. Och förlorar de kontakten på grund av för långt avstånd kopplar de automatiskt upp sig så snart de kan. 
Vad som däremot skiljer hörlurarna åt är hur bra de är på att skifta mellan olika enheter. Krångligast är det med Urbanista och JBL. Om du till exempel tittar på film i datorn och sedan vill använda lurarna för att ringa ett samtal på mobilen måste du gå in och avaktivera kopplingen mot datorn för att sedan koppla upp dem mot mobilen. Andra modeller kan hålla flera enheter i minnet och växla på ett enklare sätt.  

Extra laddstation mycket användbar


Trådlöst innebär också att hörlurarna måste klara sin egen strömförsörjning. Här har hörlurstillverkarna jobbat på lite olika sätt. Vanligast är att tillverkaren skickar med en sladd för laddning via USB. Till Apple, Jabra och Plantronics medföljer dessutom ett fodral som även fungerar som en trådlös laddstation för hörlurarna. Det ger extra batteritid när man är på språng och bedöms av laboratoriet vara mycket användbart.  
När det gäller komforten fick Jabras lurar ett mycket lågt betyg av testpanelen som ansåg att det var svårt att få dem att sitta korrekt. Det gör inte bara hörlurarna obekväma utan riskerar också att påverka ljudkvalitén enligt laboratoriet. 

Fakta: Om testet


GP gav Testfakta i uppdrag att låta det brittiska laboratoriet Intertek testa åtta olika trådlösa hörlurar av typen in-ear med handsfree-funktion i olika prisklasser. 
Inga lurar från Samsung finns med i testet. Anledningen är att de Samsung-lurar som fanns tillgängliga vid utförandet av testet var utgående och att de nya inte gick att få tag på, enligt tillverkaren.  
Hörlurarna från Jabra och Apple är helt trådlösa medan övriga sex har sladdar som förbinder de två lurarna med varandra. 

 

Fakta: Det här testades


Ljudkvalitet vid musiklyssning:
En panel utvärderade lurarna genom att lyssna på olika sorters musik. Dessutom gjordes en teknisk mätning av lurarnas ljudåtergivning utifrån standarden IEC 60268. Laboratoriet mätte även ljudläckaget från lurarna.

Ljudkvalitet vid telefonsamtal:
Med hjälp av förinspelade fraser av en manlig och en kvinnlig röst utvärderades lurarnas ljudkvalitet i både öronsnäcka och mikrofon. Testet gjordes både i en tyst miljö och i en bullrig, motsvarande kafémiljö.

Komfort:
Musiklyssnarpanelen utvärderade hur sköna lurarna var att ha på sig samt hur lätta de var att justera. 

Användarvänlighet Bluetooth:
Laboratoriet bedömde hur lätt det var att hantera lurarnas Bluetooth-uppkoppling och hur lätt det går att växla mellan olika enheter, till exempel mellan mobiltelefon och dator. 

Batteritid:
Laboratoriet mätte lyssningstiden genom att spela upp ett jämnt brus (så kallat pink noise) tills batterierna tog slut. Apple, Jabra och Plantronics har alla laddningsbara fodral. I dessa fall laddades de tomma hörlurarna upp i fodralen. Därefter upprepades testet tills även det laddningsbara fodralet var tömt.

Mest läst