Tvist om uttag på stulet bankkort

ANNONS
|

En kvinna från Västra Frölunda och hennes väninna satt på ett café en eftermiddag i våras. På ryggstödet hängde hon sin ryggsäck som bland annat innehöll hennes plånbok med bankkort i. Ryggsäcken var stängd. Kvinnan och väninnan lämnade inte sina platser under hela cafébesöket. Det var inte många andra gäster där.

En person kom och satte sig bakom henne med ryggen mot henne. När kvinnan skulle lämna caféet upptäckte hon att ryggsäcken var öppen och plånboken försvunnen.

Tio minuter senare hade hon spärrat kortet. Dessförinnan hade dock någon hunnit ta ut sammanlagt 7 500 kronor från hennes konto. Hon hade inte koden förvarad tillsammans med bankkortet.

ANNONS

Kvinnan polisanmälde stölden. I samband med att hon spärrade kortet blev hon lovad att få tillbaka de pengar som försvann från hennes konto.

Men det gick inte Nordea med på. Tvisten gick därför vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Där hävdade Nordea att kvinnan inte haft sitt kort under tillräcklig uppsikt och att hon dessutom befann sig i en miljö där folk kommer och går.

ARN gick emellertid på kvinnans linje och rekommenderar Nordea att betala henne de 7 500 kronorna. Nämnden ansåg inte att kvinnan gjorde sig skyldig till "grov oaktsamhet" när hon förvarade bankkortet på stolen i en stängd ryggsäck. Grov oaktsamhet kan det däremot bli om kortet lämnas kvar i en ficka, en väska eller ett fordon som man inte har under uppsikt.

Nämnden har i flera avgöranden kommit fram till att den som förvarat sitt kort på sig eller intill kroppen - oavsett om det burits i en bakficka, handväska eller ryggsäck - inte kan sägas ha lämnat kortet utan uppsikt. I ett annat avgörande bedömdes det inte heller som grov oaktsamhet när en person under en spårvagnsfärd förvarade sitt kort i en väska mellan fötterna.

Fyra ledamöter i ARN deltog i beslutet. En ledamot var skiljaktig och tyckte att kvinnan varit grovt oaktsam.

ANNONS
ANNONS