Tre prinsesstårtor i tät toppstrid

ANNONS
|

Den fullständiga perfektionen är mödosam att uppnå. Varje ingrediens ska ge rätt smakintryck och ha exakt proportion i förhållande till övriga lager för få balans i smakerna. Dessutom ska tårtan vara vacker och se ut att räcka till angivet antal portioner.

Konsumentpanelen har bedömt allt på de utvalda konditoriernas och bageriernas prinsesstårtor, men i betyget är det smaken som sätts högst. I topp hamnade: Ica Maxi på Grafiska vägen, Lasse-Maja och Steinbrenner & Nyberg med fyra fyrar i betyg. Just balansen mellan mängderna i de olika skikten var det som saknades för att få högsta betyg.

Som lego och atom

Melinda Carlsson har bakat sin lillebrors favorittårta, som är just prinsesstårta, många gånger. Det har blivit en bil, en legobit och en atom med en stor tårta i mitten och många minitårtor som elektroner. Som hemmakonditor är hon av den bestämda uppfattningen att vaniljkrämen är det som fäller utslag om tårtan är god eller inte.

ANNONS

– Jag följer receptet i Sju sorters kakor som grund, men byter ut mot Tore Wretmans recept på vaniljkräm, berättade hon.

Hon var överlag missnöjd med vaniljkrämen i testtårtorna, att den inte kändes "äkta", och att de flesta marsipanlager var något sockersöta.

– Jag vill ha mer mandel, konstaterade hon.

Drack tio liter grädde

I panelen fanns också en "gräddexpert", med ljuva tonårsminnen i åminnelse från jobbet på ett mejeri.

– En gång skulle jag knäcka gräddförpackningar som det var fel på och den dagen måste jag ha druckit tio liter grädde. Helt kall och färsk. Min omgivning tycker det är perverst, men det kan bara vara bra med ko, natur och fett, sa Hasse Nylén.

Grönt är rätt

Numera bakas prinsesstårta med olika färg på marsipanen. Men, visst ska den vara grön. Originalet hette till och med grön tårta. Det var Jenny Åkerström som samlade alla recept hon använde i undervisningen och dessa gavs ut i Prinsessornas kokbok. Hon höll hushållsskola där prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid gick, vilket var dåtidens obligatoriska utbildning för bland andra prinsdöttrar. Tårtan sägs ha bytt namn eftersom flickorna tyckte om den.

En klassisk prinsesstårta från 1929 innehåller varken hallonsylt, även om det ofta läggs till numera, eller marsipan. Beståndsdelarna i originalreceptet är tårtbotten delad i tre delar med vaniljkräm mellan lagren, ovanpå det vispad grädde och ett överdrag av färgad mandelmassa med en ros av skär mandelmassa på toppen. På dagens marsipantäcke pudras ofta florsocker. Hushållslärarinnan påpekar i sin kokbok: "Laga att mandelmassan ej veckar sig på sidorna." Slätt och fint ska det vara, ända ner runt om.

ANNONS

Det klarade alla testets tårtor.

FAKTA

Så här gjordes testet:

  1. Tårtorna beställdes i ett påhittat namnoch hämtades samma dag som testet ägde rum. Fram till serveringen förvarades de i kylskåp.
  2. Paneldeltagarna fick inte veta var tårtorna var inköpta. Eventuella kännetecken med konditoriets namn togs bort.
  3. Halva panelen började provsmaka tårta nummer ett, den andra halvan med nummer fem.
  4. Kommentarerna är hämtade ur paneldeltagarnas testprotokoll.
ANNONS