Tidigare Fråga&svar digitv

ANNONS
|
Spela in digitalt?Hur kopplar man in videon för att spela in ett digitalt program ?/Sven MSVAR:Du kopplar in digitalboxen mellan antennuttaget och videon. Exakt hur du drar sladdarna beror på vilken boxlösning du väljer.Om du vill kunna spela in ett program medan du ser på ett annat behöver du antingen två boxar eller en box med dubbla tuners (mottagardelar). Väljer du det senare är inkopplingen enkel: antennsladden till digitalboxen, scartkablar från boxen till till tv:n och videon. Dubbelboxarna är dock rätt dyra och har funktioner som inte alla vill ha, så många väljer bort det alternativet. Om du väljer lösningen med två boxar gör du så här:Koppla in antennkabeln i den ena boxen. Dra sedan en antennsladd från denna box till den andra boxens antenningång. Det spelar ingen roll i vilken ordning du gör det. Anslut tv-n och videon till var sin box. Sedan kan du använda videon som vanligt. Använd digitalboxens fjärrkontroll för att välja vilken kanal du vill titta på eller spela in. Om ingen av digitalboxarna har utgång för antennsladd kan du behöva en grendosa, en så kallad splitter.
Tv-avgiftJag har parabolantenn (Astra ch) och kan inte se svensk tv. Måste jag betala tv-avgift? /MiraStina Sandell på statens digital-tv-kommission svarar:Tv-avgiften betalar man för sitt tv-innehav, samt för att vi har ett public service-utbud bland tv-kanalerna. Avgiften har alltså egentligen ingenting att göra med digitaliseringen av marknätet och alla som har en fungerande tv i hemmet ska betala, såsom lagstiftningen ser ut nu. Om man endast tar emot tv via parabol så kan man komma åt de fria, okodade svenska kanalerna via ett depositionskort, som tillhandahålls av satellitoperatörerna. Dessa operatörer är Viasat och Canal Digital och förutsättningen är att man har en utrustning (parabolantenn och digitalbox för satellitmottagning) som är godkänd. Kontakta kundtjänsten hos den operatör du är intresserad av för mer information och för att få reda på kostnaden för ett depositionskort.
Box i varje lägenhet?Jag har en god vän som bor i ett hyreshus med fyra lägenheter. Värdinnan har bytt antennen och sett till att lägenheterna har fräscha anslutningar. Installatören menade att nu var det bara att tuta och köra. Måste man inte ha digitalbox till varje tv i lägenheterna? Hyresvärden är väl bara skyldig att byta antenn?BirgittaVi bor i ett litet hyreshus med fem lägenheter. Varje lägenhet har sina egen antenn. Vår takantenn har varit sönder sedan vi flyttade in 1989, så vi har använt bordsantenner på våra fyra-fem tv-apparater. Enligt domen i Gävle ska hyresvärden stå för antenn, gäller detta även då varje lägenhet har egen antenn?/ChristinaMalin Wallin, jurist på digital.tv-kommissionen, svarar:Som vi förstått läget efter Gävle-domen gäller följande. Omfattningen av fastighetsägens/hyresvärdens ansvar beror på hur tv-mottagningen arrangerats fram till idag. Om varje hushåll äger sin egen antenn är fastighetsägaren/hyresvärden inte ansvarig för tv-mottagningen. Då blir det upp till varje hushåll att ordna utrustning för att kunna se på tv efter övergången. Vid domen i Gävle gällde tvisten bl.a. om antennerna tillhörde hyresvärden eller hyresgästerna. Slutsatsen i det fallet var att antennerna tillhörde hyresvärden och att det därför var hans ansvar att se till att de kunde ta emot de digitala signalerna efter övergången. Om antenn och huvudcentral tillhör hyresvärden/fastighetsägaren och ingår i dennes ansvar är denne som regel ändå inte skyldig att göra mer än att se till att befintlig centralantenn och huvudcentral klarar av att ta emot och vidarebefordra de kanaler som ligger fritt, dvs okodade, i det digitala marknätet. Det finns inte något krav på att hyresvärden/fastighetsägaren ska omvandla de digitala signalerna till analoga så att hushållen slipper skaffa digitalbox. En del fastighetsägare väljer ändå, som en service till sina hyresgäster, att omvandla de digitala kanalerna. Hyresgästerna slipper då skaffa egen box och kan fortsätta se på tv som vanligt.
Plomberad antennHäromdagen berättade en GP-läsare att han sluppit tv-licensen sedan han plomberat antenningångarna på tv:n och videon och sänt ett intyg om detta till Radiotjänst. Här är en reaktion från en annan läsare:Jag har alldeles nyligen drivit ett fall i tingsrätten om att slippa betala tv-licensen eftersom jag låtit bortmontera hela tv-mottagaren i min LCD-skärm. Jag förlorade dessvärre det målet så jag skulle absolut inte rekommendera folk att börja plombera sina tv-apparater. Radiotjänsts regler säger att man kan göra så men endast om tv-mottagaren finns i ett företags lokaler./Lars Andersson
Kontrollera mottagningVi bor i Öjersjö i Partille kommun. När berörs vi av övergången? /JSSvar:Ni får med stor sannolikhet era sändningar från Göteborg/Brudaremossen, som går över i september 2007. Men för att vara hundraprocentigt säker bör du själv kontrollera din mottagning. I vilken riktning pekar antennen mot Göteborg eller åt något annat håll? Ser du en textremsa i rutans överkant i SVT:s och TV4:s program på kvällstid? Om du ser en sådan textremsa är du berörd redan 6 november i år.
Com hem med 12 kanalerJag bor i bostadsrätt med Com hem kabeltv. Förstår av er artikel att jag inte behöver skaffa någon box. Jag brukar spela in program till videon och titta på ett annat. Dåmåste väl även jag införskaffa en digitalbox för att kunna göra detta i fortsättningen också? Om svaret blir ja, så undrar jag hur den kopplas (via videon eller TV:n)?/Ulla-Carin MathiesenBernd Schmitz, tf informationschef på Com hem, svarar:Du som bor i ett Com hem-hus kommer även fortsättningsvis, i det analoga grundutbudet som består av 12 kanaler, kunna se dina tv-kanaler utan digitalbox. Du kan därför fortsätta att till exempel spela in på TV4 och titta på SVT1. Väljer du däremot att skaffa ett digital-tvabonnemang, där det finns över 120 kanaler att välja bland, krävs att du har en digitaltv-box med dubbla tuners för att kunna titta på en kanal och spela in en annan.
Bristande info om boxarDet är svårt att få information om vad olika boxar kan. Reklamtexterna handlar mest om 'snabba kanalbyten', 'många textsidor', 'enkel hantering', 'automatisk sökning' med mera, med mera. Frånsett ovanstående, har till exempel alla boxar lika många färger på den färdiga bilden, eller är detta en prisfråga? Vilka är minimikraven man har rätt att ställa på en bra box? (Jag menar då inte klyschor som 'mycket känslig mottagare', 'snabb inbyggd processor') /Krister Stina Sandell, på digital-tv-kommissionen svarar:Tyvärr finns det ingen så genomarbetad marknadsöversikt som Krister efterfrågar, utan man måste som konsument vara ganska klar över vad man prioriterar vid sitt köp. Inte olikt när man ska köpa ny tv, dvd eller mp3-spelare t ex. Det finns dock viss grundläggande hjälp att få. Om det är en digital mottagare för marknätet man söker så har både Teracom och Boxer förteckningar över testade mottagare på sina hemsidor. Radio- och tv-handlarna ska kunna svara på vilka mottagare som är testade av Teracom. (Annars finns listan finns på http://www.teracom.se/?page=5577.) En testad box vet man klarar de svenska tv-näten och svensk textning. I övrigt måste man fråga sig fram och själv avgöra vilken box man gillar bäst. Att ta hem en mottagare på öppet köp är ju ett sätt att pröva exempelvis snabbhet i reaktion, fjärrkontroll, textning osv. Som riktvärde kan man ha att en bra, testad box med kortplats men utan abonnemang finns för strax under tusenlappen.
Regler för tv-avgiftI går skrev vi om tv-avgift. Reglerna säger att alla som har en tv-mottagare måste betala avgiften, även om de inte skaffar digitalbox. En GP-läsare har följande tips:Om man inte vill ha digital-tv men vill behålla den gamla tv-apparaten för att t.ex. titta på gamla videofilmer lämnar man in den och videon till reparatören och ber honom plombera antenningången på apparaterna och skriva ut ett intyg på att detta är gjort. Skicka intyget tillsammans med en uppsägning av ditt abonnemang till Radiotjänst så slipper du betala licens. Plomberingen betalade jag 250:- för./Erik Jallén
TV4 lokalt GöteborgVi har redan digital mottagning men kan inte se TV 4:s lokala sändningar utan det är Stockholms lokala nyheter vi ser. Vad gör vi för att få in TV 4 lokalt Göteborg?/Kate Hampf Stina Sandell, digital-tv-kommissionen svarar:Det här låter som en tittare som antingen har egen parabol och tar emot programmen via satellit, eller tillhör en samfällighet som matas via satellit/parabol. TV 4 sänder i dagsläget inte lokala nyheter via satellit, vilket innebär att alla som tar emot tv-signal via parabolantenn får Stockholmsnyheterna. Detta har mycket med distributionskostnaden för TV 4 att göra och vill man diskutera detta ska man vända sig direkt till TV 4:s digital-tv-samordnare, Elizabeth Gummesson. Bor man så att man har möjlighet att ta emot tv-signal via marknätet kan man skaffa sig en digitalbox och vanlig antenn (om man inte redan har en) och på så vis komma åt de lokala nyheterna.
Saknar scartanslutning till boxOm man har en tv-apparat som saknar scartanslutning, kan man då använda en digitalbox? /StureSVAR: Ja, det finns boxar med RF-utgång, där en vanlig antennsladd passar. Fråga din radio- och tv-handlare så ska han kunna visa vilka boxar man inte behöver scart till.
Parabol och boxVi skall bygga nytt hus och vet inte riktigt hur vi skall lösa antennfrågan. Är det riktigt att om vi väljer en parabolantenn så behöver vi inte skaffa digitalbox? /Boel Dahl Stina Sandell på digital-tv-kommissionen svarar:Nej, det stämmer inte. Alla digitala utsändningar kräver en mottagare/box, även om du tar emot dem med parabolantenn. Du kan inte använda en digitalbox för marknätet utan du behöver en så kallad DVB-S, alltså en box för satellitmottagning. Det är olika tekniska standarder för mottagning via marknätet, satellit/parabol och kabel. Om du tar ett abonnemang hos något av de svenska satellit-tv-bolagen ingår normalt både digitalbox och parabol.
Ljudet i digtalsändningVarför hänger inte ljudet med på digitalsändningarna? Är det min antenn eller tv:n det är fel på? Tv:n är drygt 4 år gammal. Vi har Boxer-abonnemang. Det upplevs ungefär som en dubbad film och är mycket irriterande. /Inger Pierre Helsén, i digital-tv-kommissionen svarar:Att bild och ljud inte synkar beror på digitalboxen. Det har ingenting med tv:n eller dess ålder att göra. Problemet kan uppstå när någon störning kommit in och brukar kunna avhjälpas med att man byter kanal och sedan går tillbaka. Har man en gammal eller av annan anledning dålig antenn blir systemet mer störningsbenäget och detta kan lättare uppstå.
Digitalt med parabol?Kan man ta in de fria kanalerna (SVT,TV4) digitalt med parabol utan att ha ett betalabonnemang på t ex Viasat eller Canal Digital?/AndersPierre Helsén, i digital-tv-kommissionen svarar: Ja, både Canal Digital och Viasat har den möjligheten men man måste kontakta bolagen först. Canal Digital vill ha en depositionsavgift på 795 kronor och skickar sedan ett kort till konsumenten. Viasat tar sedan en tid tillbaka ingen deposition. Man kan då se SVT1, SVT2, SVT24, TV4 och Kunskapskanalen/Barnkanalen.
Tv-avgiften?Om man inte vill ha digital tv måste man kasta tv-apparaten för att slippa tv-avgift? /Walter Mahlberg Svar:Svaret är ja. Alla som har en tv-mottagare är skyldiga att betala tv-avgift, även om man inte skaffar digitalbox.
Köpa digitalbox nu?I GP 5 oktober besvarar ni frågan: När når digital-tv Kungsbacka?, med att frågeställaren inte berörs förrän 24 september 2007, eftersom han/hon sannolikt tar emot signalen från Brudaremossen. Men ni svarade inte på frågan. Rätt svar är väl att digital-tv redan nått Kungsbacka, eftersom Brudaremossen redan sänder digitalt? Jag bor i Pixbo och har dålig mottagning (från Brudaremossen) och ville veta om jag kan köpa digitalbox redan nu. Jag gick in på Teracoms hemsida och de skriver att det är okej, sändningarna är redan igång. Behöver jag vänta till om ett år eller kan jag köpa digitalbox nu? /Lars-Erik Stina Sandell, i digital-tv-kommissionen, svarar:Läsaren är ordentligt påläst och har helt rätt! Brudaremossen är digital och parallellsänder. Man kan alltså välja att ta emot digital eller analog signal därifrån. För att kunna ta emot den digitala signalen behövs en digitalbox och det behöver man inte vänta med till september 2007. Det som händer 24/9 2007 är att den analoga signalen släcks och man har alltså inte möjligheten att titta analogt efter det datumet. Slarvigt svarat av mig, det ber jag om ursäkt för!
Har redan parabolJag bor i nordöstra Kungsbacka, har en takantenn riktad mot Borås samt parabol med 2 huvuden (Viasat + Canal Digital). Går in på parabol via marksändning (takantenn). Har hört att om har man parabol berörs man inte av ändringen, stämmer det?/Frans Pierre Helsén, i digital-tv-kommissionen, svarar:Sändningarna som tas emot av parabol påverkas inte alls av övergången 6 november. Det är bara sändningarna i marknätet som berörs i denna övergång. Vill du kunna se på tv via din takantenn efter den 6 november måste du skaffa en box. Eftersom du tydligen har både Viasat och Canal Digital får du även den vägen SVT:s alla kanaler, TV 4 och TV 6.
Digitalbox och kabel-tv? Jag bor i bostadsrättshus med kabel-tv, behöver jag ändå digitalbox?/LarsSvar:Nej, du kan fortsätta att titta som tidigare. Detsamma gäller alla hushåll med kabel eller parabol. De som behöver skaffa ny utrustning är hushåll som tar emot de marksända programmen med egen tv-antenn.
Behöver vi box?Vi bor i hyreshus på Markurellgatan (Hisings Backa). Där försvann sedan en tid TV 3 och någon mer kanal ur utbudet, så nu har vi endast ettan och tvåan, TV4, TV5 och någon sportkanal. Kan det vara så att övergången till digital-TV redan har skett, behöver vi i så fall inte tänka på att skaffa någon box (om vi nöjer oss med detta grundutbud vill säga)?/Stig och MMSvar:Ni har kabel-tv och behöver inte skaffa någon digitalbox. Att kanaler försvinner ibland beror på att kabel-tv-bolagen ändrar sitt basutbud.
Com Hem och digitalt?Varför sänder inte Com Hem 3:an, 5:an och ZTV digitalt? Kommer de att sända dem digitalt i framtiden?Har fått svävande svar från dem men ni kan säkert få ett bättre svar!/ImmoBernd Schmitz, tf informationschef på Com Hem, svarar:Com Hem förhandlar för närvarande med företaget MTG som äger TV 3 och TV 6 (tidigare ZTV) samt med Kanal 5. Under tiden har de tagit ifrån oss rätten att sända kanalerna digitalt, dock inte analogt där kanalerna fortfarande sänds. Vår ambition är att leverera ett komplett utbud till våra kunder och vi kan bara beklaga att det blivit så här. Vår förhoppning är att få till stånd en lösning och således även kunna erbjuda kanalerna i vårt digitala utbud så snart som möjligt.
Antenn?Jag har fått broschyrer hem i brevlådan om digitalövergången. Måste jag köpa en digitalbox och antenn nu?/GP-läsare i LerumSvar:Det är inte helt säkert. Broschyren skickas till alla hushåll som kan tänkas beröras av övergången 6 november. Men gränserna är inte helt skarpa, och därför går informationen även ut till en del hushåll som inte berörs.Du omfattas av digital-tv-övergången om du tittar på tv med vanlig antenn och tar emot tv-signal från någon av de stationer som enbart kommer att sända digitalt efter 6 november. Om du har sett en textremsa som rullar i bildens överkant är du berörd. Då behöver du skaffa digitalbox - ny antenn behövs bara om du har dålig mottagning.
När når digital-tv Kungsbacka (Vallda)?/GunillaStina Sandell, informatör på digital-tv-kommissionen, svarar:Bor man i Vallda eller Kungsbacka tar man med största sannolikhet emot sin tv-signal från storstationen Brudaremossen (i Göteborg) eller någon av de mindre master som är kopplade till densamma. Då berörs man inte av övergången 6 november i år. Brudaremossen/Göteborg går över till enbart digitala sändningar först om ett år, 24 september 2007. Om man däremot bor i t ex Kungsbacka och tar sin tv-signal från masterna i Varberg eller Borås så berörs man redan i år. Vet man inte varifrån man tar sin signal så kan man enklast kolla åt vilket håll antennen pekar. Ett annat sätt att avgöra om man är berörd är att man ser de textremsor som rullar kvällstid i SVTs kanaler och i TV4. Dessa "crawltexter" syns enbart i tv-rutan hos dem som tittar på master som berörs 6 november. På www.teracom.se kan du få mer information om både sändarstationer/master och täckningsområde.
Beskurna textremsorHur löser vi problemet med beskurna textremsor?Vi bor i Onsala och har vår tv-antenn mot Varberg. Vi köpte för ett par veckor sedan en digitalbox. Först blev vår glädje stor när vi fick in perfekta kanaler utan några besvär alls men sen upptäckte vi ett problem. Det visar sig att de flesta program sänds i widescreen. Undantagen är nästan bara nyhets- och sportsändningar. Via det analoga nätet var detta inget problem, vi fick en bild med svarta kanter men såg hela bilden. Med det digitala nätet ser man inte hela bilden utan den blir beskuren. Det innebär att t ex textremsor inte syns helt. Vi har pratat upprepade gånger med affären men inte lyckats lösa problemet. Hur har man löst detta på annat håll?/Kristina Ljungström Sven-Erik Laingren på sändarbolaget Teracom svarar:I det analoga nätet är sändningen alltid anpassad till formatet 4:3. I det digitala marknätet kan formatet väljas av programbolaget, vanligtvis är det 4:3 eller 16:9. Konvertering till det format som passar tv-apparaten sker då i den digitala mottagaren. Tyvärr framgår det inte vilken typbeteckning digitalmottagaren i frågan har eftersom det kan finnas variation i funktionalitet. Det framgår inte heller om mottagaren är ansluten till tv-apparaten via antennkabeln eller scartkabeln. Om allt fungerar som det ska, så ska digitalboxen vara inställd på bildformatet 4:3. Därefter kan tittaren välja hur program som sänds i formatet 16:9 ska visas antingen letterbox (svarta kanter uppe och nere) eller center cut-out (bilden kapas i sidorna). Tv-apparatens inställning ska vara 4:3. Om mottagaren är ansluten via scartkabeln kan tv-apparaten fjärrstyras automatiskt av mottagaren till rätt förhållande ifall man har en tv-apparat med 16:9 (widescreen) kompabilitet.
Nordiska kanalerBorde inte digital-tv-tekniken utgöra ett ypperligt tillfälle att se våra nordiska grannkanaler utan kostnad? Faktiskt är det så illa idag att man kan inte via kabel-tv-näten eller satellitkanalerna se andra nordiska kanaler. Oslo och Köpenhamn ligger faktiskt närmare Göteborg än Stockholm, men den som är intresserad får inte mycket nyheter därifrån./Dick SundströmPierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:Dansk och norsk tv sänds inte i det svenska marknätet. Ser man dessa sändningar idag så är det från respektive land. Norge kommer att välja en annan komprimeringsteknik än den vi har här i Sverige så då måste man skaffa en särskild box om man vill kunna ta emot norska marksändningar. Danmark kommer med all sannolikhet att välja samma teknik som vi har vilket innebär att om man bor inom täckningsområdet för en dansk sändare kan man ta emot dessa sändningar även i framtiden.
Signal från BoråsBor i eget hus på centrala Hisingen och har sett den där textslingan på min TV under hösten. Betyder det att jag måste skaffa digitalbox, fast jag bor i Göteborg och vi egentligen inte ska gå över till digitalteve förrän nästa höst? /Birgitta Stina Sandell på digital-tv-kommissionen svarar:Detta betyder att du tar in signalen från någon av de master som helt går över till digitala sändningar i år. Sannolikt är väl att du tar signal från Borås. Du kan rikta om antennen mot Göteborgsssändaren och på så sätt vänta med övergången till nästa år. Å andra sidan kan du redan nu dra nytta av digitaliseringens fördelar om du fixar digital mottagning före 6 november.
Dålig bild HDTVJag skaffade precis en hd-tv och jag har ingen bra bild jämfört med vad jag hade på min vanliga tv, vad kan detta bero på? Kommer det bli bättre när signalen sänds digitalt? När kommer hd igång? Jag bor i ett com hem-hus./Sebastian Johansson Bernd Schmitz, tf informationschef på Com hem, svarar:Dagens tv-sändningar sänds med en upplösning anpassad för tv-apparater som är mindre än 30 tum. Om du har köpt en tv som är större än 32 tum, kommer du uppleva att bilden är oskarp. Oavsett om du tittar analogt eller via digital-tv, kommer du att se begränsningarna med dagens utsändning på en stor tv-apparat, även om bilden blir betydligt bättre med digital-tv. HDTV-sändningar innehåller fyra till fem gånger mer information än dagens tv-sändningar, vilket gör att bilden blir högupplöst och kristallklar på en stor modern tv-apparat. Com hem testkör just nu HDTV och kommer snart att erbjuda det till sina kunder.
HDTV och ViasatJag funderar på att köpa en platt-HD-tv med inbyggd digital-tv-mottagare. Men hur gör jag då om jag vill ha Viasat eller annan betal-tv? Och behöver jag köpa något mer för att kunna se HD-programmen? Jag bor i villa och har en vanlig tv-antenn, ingen parabol eller kabel./KerstinSvar: Det enklaste sättet för dig att skaffa betal-tv är att är att bli kund hos Boxer, som säljer betalkanaler i marknätet. Se bara till att din tv har en kortplats för betalkanaler. De allra flesta apparater med inbyggd digitalbox har detta. Boxer har olika kanalpaket från 159 kronor i månaden och uppåt. Är du ute specifikt efter Viasat-kanalerna blir det lite krångligare. De finns inte hos Boxer, så då behöver du skaffa parabol och teckna abonnemang hos Viasat. (Ett alternativ är digital-tv från Bredbandsbolaget men då måste du vara bredbandskund hos detta bolag.) HD-tv, slutligen, är inte detsamma som digital-tv. HD-program har betydligt högre bildkvalitet än vanlig digital-tv och är ännu så länge sällsynta. Det enda sättet att se HD-program i dag är att bli kund hos satellitbolaget Canal Digital och sätta upp en parabol.Om du inte skaffar parabol får du vänta ett tag. Boxer vill gärna starta HD-sändningar, men dessa tar mycket mer plats i etern än vanliga program och utrymmet i marknätet är helt enkelt slut. Företaget hoppas att politikerna ska öppna nya frekvenser för HD-kanaler men när det kan ske är oklart.När HD-sändningarna kommer igång behöver du också ha en digitalmottagare som klarar HD-formatet. I dag finns bara någon enstaka box på marknaden som kan hantera marksända HD-program. Även om din tv-apparat har märket HD-ready betyder det inte att den inbyggda digitalboxen klarar HD-formatet.
Inbyggd digtalboxOm man köper tv-mottagare med inbyggd digitalbox, går det då att titta på en kanal och samtidigt spela in ett annat program på dvd? Med andra ord precis som i dag med analogt system? Jag har från tv-handlare fått olika svar./OnsalaboPierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:Om du köper en tv med inbyggd box måste du ändå ha en box för din dvd eller video om du vill spela in samtidigt som du tittar på ett annat program. I både dvd:n och videon sitter det egna mottagare som är analoga och alltså också måste kompletteras om man vill använda dem oberoende av tv:n.
Spela in i olika kanalerOm jag skaffar digitalbox och kopplar den till videon hur gör jag då om jag vill spela in två program i olika tv-kanaler medan jag inte är hemma? Det är ju, vad jag förstår, digitalboxens och inte videons kanalväljare som bestämmer vilket program som spelas in. Hur gör man för att lösa det problemet? /Jan VPierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:Du har helt rätt i att det är boxens kanalinställningar som gäller vilket betyder att du måste ha en box med timerfunktion. Det bör tilläggas att alla boxar inte har en sådan funktion. Videon ställer du sedan in på de två olika tidpunkterna och med boxen som kanalkälla. Om du inte redan har en box är ett alternativ en box med hårddisk, de har i regel dubbla tuners (mottagardelar), betydligt större lagringskapacitet än vanlig video och en timerfunktion som är direkt kopplad till programguiden.
Inget Västnytt/TV4 lokaltOm man har parabol med Viasat eller Canal Digital fungerar ju fortfarande inte de lokala nyhetskanalerna Västnytt och TV4. Vet man om de kommer att fungera eller inte när det släcks? /Lennart Stina Sandell i digital-tv-kommissionen svarar:Varken SVT eller TV4 sänder lokala nyheter över satellit. Detta innebär alltså att om man tittar via parabol så får man alltså inte sina lokala sändningar utan Stockholmsnyheterna. Vill man ha de lokala nyheterna trots allt så är en digitalbox för marknätet vad som krävs. Kanske har man två tv-apparater och kan kombinera två olika mottagningssätt - både parabol och vanlig antenn. Vill man diskutera programbolagens utbud kan man vända sig direkt till dem.
Box till slavsändare?Jag bor i Alafors norr om Göteborg. Min fråga är om de slavsändare som finns fungerar digitalt. Jag bor så att signalen från Brudaremossen är för dålig för tv- tittande, i dag ser vi de analoga sändningarna via slavsändare med perfekt bild. Alltså: kan jag köpa en digitalbox till slavsändaren eller är det parabol som gäller?/Magnus ForsbergTeracom svarar:Vi kontaktade sändarbolaget Teracom för att få besked. De berättar att de digitala sändningarna från stationen i Alafors startar den 24 september 2007, samma dag som de analoga sändningarna från stationen upphör. Med andra ord: från nästa höst kan du se på marksänd tv med digitalbox, om du vill starta tidigare behöver du parabol.
El-pris platt-tv?Varför ser man aldrig någon uppgift om strömförbrukningen hos de platta apparaterna? Jag har hört att en plattis kan dra bortåt 400 watt. Min nuvarande tjockis (29 tum) drar 75 watt. Om det är så och jag har tv:n på 4-5 timmar per dag skulle merkostnaden bli runt 500 kr per år.Hur ligger det till med detta?/Bengt Anders Appelqvist, chef för branschorganisationen Elektronikbranschen, svarar:Strömförbrukningen varierar mest på grund av skillnad i bildens storlek. 32 tums plasma-, lcd- och bildrörs-tv drar ungefär lika mycket. Stora tv, t ex 42 tum, drar mer och det kan förekomma nivåer på 200 till 400 watt. Hos plasma-tv och vissa lcd-tv varierar det också beroende på programmaterialet, exempelvis drar en film med mycket mörka scener mindre ström. Dagens platta tv drar mindre i stand by-läge, oftast under 1 watt, än gamla bildrörs-tv som kan dra 10-20 watt. Uppgifter om hur mycket produkterna drar finns bland de tekniska specifikationerna.
Digital-tv i båtJag undrar hur det blir med tv:n som jag har i båten. Köper jag en digitalbox separat för båten och problemet är löst? /Wallman Stina Sandell på digital-tv-kommissionen svarar:Antingen köper du en box för båten som kan gå på 12 volts-batteri, eller så nöjer du dig med en box och tar med den hemifrån när du ska ut med båten. Många boxar klarar 12 volt, så köp en som har både ett vanligt nättutag och ett för 12 volt.
Ingen scartkontaktJag undrar över hur jag skall koppla in en digitalbox till en gammal tv utan scartkontakt. Har hört att man kan koppla in videon emellan. Har provat olika alternativ men inget funkar. Synd att slänga en fungerande TV. /Torsten JohanssonStina Sandell på digital-tv-kommissionen svarar:Du ska köpa en digitalbox med RF-utgång, alltså utgång för vanlig antennkabel. Ett flertal boxar på marknaden har detta så fråga din radio- och tv-handlare.
Svensk box utomlandsJag har en dubbelsystem-tv i min husbil. Den fungerar både i PAL-systemet och det franska SECAM. Måste digitalboxen också ha dubbla system, eller fungerar en svensk box även i Frankrike? /Ulf LagergrenPierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:Frankrike kodar sin digitala signal i formatet mpeg4 och inte mpeg2 som i Sverige, vilket betyder att du måste ha två olika boxar. Även om de skulle koda på samma sätt skulle du behöva två boxar, en som omvandlar till SECAM och en för PAL. Det kanske kan finnas boxar som klarar både SECAM och PAL eftersom vissa producenter ser Europa som en marknad och utrustar dubbelt men jag känner inte till någon sådan box i dagsläget.
Kortavgift Canal DigitalDen 13/10 svarade Pierre Helsén på en fråga om att se frikanaler med parabol, att det är en depositionsavgift på 795:- hos Canal Digital. Jag har haft kort från Canal Digital flera år och det är dyrt. De tar nu 529:- per halvår i kortavgift för de fria kanalerna. Alltså: det kostar över 1000:- om året att se gratiskanalerna via parabol./Lars-Olof Andersson Ulrika Hultgren, informationsansvarig på Canal Digital, svarar:Jag tror att den här kunden har ett så kallat lokalpaket. Det innehåller alla fria kanaler samt Kanal 5 och kostar 499 kr/halvår. De resterande 30 kr är faktureringsavgiften. Om kunden avstår från Kanal 5 kan han slippa avgiften, förutom depositionen.
Betalfria engelska kanalerLäste häromdagen att man kan ta in de fria kanalerna digitalt med parabol utan att ha betalabonnemang med Viasat eller Canal Digital. Då undrar jag om man med den parabol som man ser dessa kanaler dessutom kan se betalfria internationella kanaler. Skulle vara intressant att se engelska och tyska kanaler. /Gunnar Nordsten Malin Wallin på digital-tv-kommissionen svarar:Köper man direkt från någon av operatörerna är digitalboxen låst så att endast Canal Digitals eller Viasats kanaler kan tas emot och det krävs då ett abonnemang för att kunna få in fler kanaler. Vill man inte teckna abonnemang men ändå se fler fria kanaler utöver SVT och TV4 kan man köpa sin utrustning från en fristående handlare. Ett exempel är Satellitproffsen men det finns flera som du kan hitta via Gula sidorna eller Pricerunner. De kan sedan informera dig när det gäller val av box och parabol samt tala om vilket utbud du kan få utan att teckna abonnemang, beroende på hur parabolen är riktad.
Digital-tv i telejackI en broschyr från ett elektronikföretag framgår att det finns fyra möjligheter att erhålla digital-tv: 1) antenn, 2) parabol, 3) kabel, 4) telefonjack. Det sistnämnda presenteras som nyaste tekniska lösningen. Jag förmodar att det i första hand är för ADSL-uppkopplingar på landsbygden det gäller eller? Vad jag förstår får man digital-tv-signalen från modemet för datorn. Har det någon betydelse hur snabb uppkoppling man har och hur långt från datorn tv:ns digitalbox är placerad?/Kjell på landsbygden i BohuslänSvar:Digital-tv via via telefonjacket, även känd som bredbands-tv, är precis som det stod i broschyren det nyaste sättet att distribuera tv. Det är ännu så länge inte särskilt vanligt. Du får hem en digitalbox som du kopplar mellan ADSL-modemet och tv:n.För att få bredbands-tv behöver du vara bredbandskund hos Telia eller Bredbandsbolaget och bo på en ort där bredbands-tv är utbyggt. Det senare kan du kontrollera på respektive bolags hemsida. Om du har bredband av LAN-typ, alltså ett nätverksuttag i bostaden, behöver du också fråga fastighetsägaren om det fungerar.Enligt leverantörerna ska sändningarna fungera även med en relativt långsam uppkoppling Telia anger ADSL 0,25 MBit/s som nedre gräns. Om du skaffar tv-abonnemang justeras bandbredden så att kapaciteten räcker till. I vissa fall kan dock surfhastigheten sjunka. Avståndet mellan dator och tv spelar ingen roll.Det finns ett par begränsningar med bredbands-tv:1) Du kan bara ansluta det till en tv-apparat och ta emot ett program i taget.2) Du måste köpa betalkanaler. Det finns i dag ingen lösning för att enbart ta emot frikanalerna.
Inga lokalnyheter via parabolOm man har parabol med Viasat eller Canal Digital fungerar ju fortfarande inte de lokala nyhetskanalerna Västnytt och TV4. Vet man om de kommer att fungera eller inte när det släcks? /Lennart Stina Sandell i digital-tv-kommissionen svarar:Varken SVT eller TV4 sänder lokala nyheter över satellit. Detta innebär alltså att om man tittar via parabol så får man alltså inte sina lokala sändningar utan Stockholmsnyheterna. Vill man ha de lokala nyheterna trots allt så är en digitalbox för marknätet vad som krävs. Kanske har man två tv-apparater och kan kombinera två olika mottagningssätt - både parabol och vanlig antenn. Vill man diskutera programbolagens utbud kan man vända sig direkt till dem.
Tele 2 Vision digitaliserarVi bor i en HSB-lägenhet i Kungsbacka och har Kabelvision. Ingen kan svara på hur det blir när digital-tv kommer. Behövs det digitalbox, behövs det HD-tv eller vad skall man satsa på? Vi har tydligen ett internt kabelnät och det har sagts att de digitala tv-signalerna kommer att omvandlas till analoga i vårt nät varför det inte skulle behövas några digitalboxar alls. Är det möjligt att reda ut begreppen?/Medlem i HSB Britta-Lena Stina Sandell på digital-tv-kommissionen svarar:Kabelvision, numera Tele 2 Vision, håller på att digitalisera sina nät men exakt när det ska genomföras i Kungsbacka vet jag inte. Jag vet dock att man kommer att vidaresända SVT:s kanaler analogt även i fortsättningen. Ring deras kundservice på nr 0200-22 55 så får du information om vad som gäller för just ert kabelnät.
Multibox för kanalerJag vill ha en box på min vind som kan skicka ut signaler till alla mina tv-apparater så att man kan se på olika kanaler på olika apparater.Är trådlöst tv-nätverk enda lösningen? Om jag inte vill ha trådlöst nätverk med signaler, strålning etc då vad göra? Mvh Inger Svar: Det finns en apparat som heter Multibox och kan vara av intresse för dig. Den har tre tuners (mottagardelar) och kan skicka vidare tre kanaler normalt SVT1, SVT2 och TV4 till hela huset. Enligt tillverkaren kan boxen mata upp till åtta tv-eller videoapparater med program.Multibox kostar från cirka 3 000 kronor. Den är inte testad av sändarbolaget Teracom. Vad jag har hört fungerar den bra, även om det inte är världens bästa mottagare. Framför allt är det en bekväm lösning, säger Anders Yngvesson som är tekniker på Teracom.Du missar dock de övriga digitala gratiskanalerna, som t ex TV 6 och Barn-/Kunskapskanalen, och du kan inte få in betalkanaler. Å andra sidan vidarebefordrar multiboxen även de digitala signalerna. Du kan alltså ansluta en digitalbox med kortplats till en av dina tv-apparater, ifall du vill skaffa betalkanaler.
Elpris digitalboxLäste med intresse er artikel om digitalboxar. Undrar lite över elförbrukningen. Har ni någon information som sprider ljus över den frågeställningen?/Lars NydahlAnders Appelqvist, chef för branschorganisationen Elektronikbranschen, svarar:Det varierar, men en typisk box drar 510 watt i stand by-läge. Det finns de som drar mindre än 1 watt medan en del boxar med hårddisk drar mer än 20 watt. Boxar i drift drar i regel 2030 watt, återigen drar hårddiskprodukter mer.
Box med ShowviewFinns det någon box på vilken man kan begära inspelning medelst Showview? /Torsten RademyrPierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:Jag känner inte till någon digitalbox som har den funktionen. Showview är ju utvecklat för videoapparater. Det enklaste är att skaffa en hårddiskbox, där du enkelt markerar vilka program du vill se eller spela in direkt i EPG:n, den elektroniska programguiden. Du har tillgång till en EPG även om du bara har frikanalerna.
Gammal parabolKan jag använda min gamla parabol, avsedd att användas för analog mottagning av TV4, för att ta emot digitala signaler via en digitalbox. Den fungerade för både Sirius och Astra. Vilken satellit använder Canal Digital och Viasat? /Olle Svensson Pierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:På www.lyngsat.com kan du se vad alla satelliter över Europa sänder idag. När det gäller din gamla TV4-parabol måste du nog komplettera med ny satellitbox om du vill se de svenska frikanalerna. Eftersom dessa kanaler är krypterade måste du också ta kontakt med Viasat eller Canal Digital. Ett råd är att ta kontakt med t ex www.satpro.se som är specialister på satellitutrustning och kan hjälpa dig med råd vad du ev måste komplettera.
Hoppande boxJag har köpt en digitalbox och när jag installerar den så får jag in alla kanaler utan TV 4. Lägger jag in det manuellt eller med automatik så bläddrar den förbi TV 4. Med andra ord så hoppar den från 3:an till 5:an. Vad är de för fel? /Britt SPierre Helsén i digital-tv-kommissionen svarar:Svårt att svara på eftersom jag inte vet vilka sändningsförhållanden som råder där du bor. Ett tänkbart svar kan vara att din antenn av någon anledning inte tar emot den frekvens som TV4 sänds på, ett annat är ett rent handhavandefel när du installerar. Föreslår att du går till din handlare och ber om hjälp och samtidigt kontrollerar att boxen är helt ok.
Vilka kanaler?Jag läste artikeln om digital-tv som kommer snart. Min fråga är: De betalda kanaler som man kan ha, hur gör man? Och vart kan man vända sig?/Boris MilletSvar:Det beror på vilken typ av tv-mottagning du har i dag.* Om du har kabel-tv erbjuder ditt kabelbolag olika paket med betalkanaler. Titta på kabelbolagets hemsida. Om du inte vet vilken leverantör du har, fråga värden / bostadsrättsföreningen.* Om du har en egen tv-antenn kan du köpa betalkanaler från företaget Boxer, www.boxer.se. Detta förutsätter att du kan ta emot digital-tv. Om du blir kund hos Boxer brukar det ingå en digitalbox i paketet.* Om du har möjlighet att sätt upp en parabol kan du skaffa satellit-tv. Det finns två konkurrerande bolag, Viasat (www.viasat.se) och Canal Digital (www.canaldigital.se)* Slutligen finns det tv via bredband. Det är ännu en ganska ovanlig lösning. Det krävs att du är bredbandskund hos Telia eller Bredbandsbolaget och bor på en ort där tjänsten är utbyggd.
Spela in på vhs-video?Jag tänker köpa en digitalbox, kan jag då spela in på min VHS-video?Vad betyder dubbla tuner på boxen och vad har jag för användning av det?/Frank EckermarkSvar:Du kan spela in program på videon. Men för att spela in ett program medan du tittar på ett annat behöver du dubbla mottagare ("tuner" är engelska för mottagare). Du kan antingen skaffa en digitalbox med dubbla tuners - dessa är rätt dyra - eller två vanliga boxar.Information om hur du kopplar in apparaterna finns här: http://www.digitaltvovergangen.se/install.asp?guid=CB05DB91-1180-472E-9FBB-E20DAAD70431Du kan också rådgöra med din tv-handlare.
ANNONS