Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Test av batteridrivna fönsterskrapor

Dags för fönstertvätt? Här är ett test av sex batteridrivna skrapor som suger upp smutsvattnet och lovar både bättre och effektivare rengöring.

Så här års är det många fönster som ropar efter fönsterputsning. För den som tvekar inför utmaningen att få skinande rena rutor på egen hand, finns det numera en uppsjö av olika batteridrivna fönsterskrapor. Testfakta har på uppdrag av oss, låtit det brittiska laboratoriet Intertek testa sex olika modeller för att se hur bra de klarar jobbet. Testledare Philip Rhodes är inte särskilt imponerad av produkterna. 
– De är lite omständliga att använda och frågan är om de verkligen gör fönstertvättningen enklare i slutändan, säger han. 
 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inga ränder, inget smutsvatten

Det som en batteridriven fönsterskrapa i själva verket gör är att via ett munstycke suga upp smutsvattnet i takt med att rutan skrapas rent. På det viset är det tänkt att man ska få fönster fria från ränder och slippa smutsvatten på fönsterbräda och golv. 
Skraporna testades på en större fönsterruta som smutsats ned på exakt samma sätt. Innan själva skrapprovet tvättades rutorna enligt tillverkarnas instruktioner. Skraporna drogs sedan i jämn takt uppifrån och ned och i ett fall (Vileda) även från sida till sida – allt enligt tillverkarens instruktioner.  


 

Hela fönstret smetigt

De flesta skraporna i testet gjorde ett okej jobb och man slipper vatten som droppar ned. Men ingen lyckades få testfönstret helt fritt från ränder. Och med skrapan från Vileda blev resultatet verkligen inte bra. 
– Hela fönstret blev smetigt efter att vi använt skrapan. Ett beklämmande resultat. Den fungerar inte som den ska, säger Philip Rhodes.  
Laboratoriet undersökte också hur lätta och ergonomiska skraporna är att använda och även här fanns en hel del att invända mot, enligt laboratoriet. Flera av produkterna är ganska tunga och har obekväma handtag. Sämst ergonomi har Nilfisks skrapa som har ett mycket obekvämt handtag och dessutom är obalanserad, vilket kan innebära att man tvingas anstränga handleden onödigt mycket enligt laboratoriet.

 
– Dessutom är de lite pilliga att använda. Du måste tömma dem på vatten, plocka isär och rengöra munstycket och komma ihåg att ladda batteriet, säger Philip Rhodes. 
Men om man har överseende med hanteringen och tycker det är svårt med droppande vatten kan ändå batteri-skraporna var en hjälp på vägen till renare fönster. Bäst i test blir skrapan från Kärcher. Den jobbar tyst, har ett bekvämt handtag och lämnar ett nästan perfekt resultat efter sig.  

Fakta: Om testet
Det brittiska laboratoriet Intertek har på uppdrag av Testfakta testat sex batteridrivna fönsterskrapor.
Rengöringsförmåga: 

  • En fönsterruta sprayades med en smutsblandning bestående av kol och olivolja. Dessutom placerades tio flottiga fingeravtryck på fönsterrutan. Smutsen torkades in med hårtork. 
  • Fönstret tvättades därefter med tillbehör som ingår i köpet, enligt tillverkarens instruktioner. För testning av Vileda-skrapan, som saknar rengöringstillbehör, så användes en vanlig sprayflaska och svamp. Ordinärt fönsterputsmedel användes utom i Kärchers fall där det medföljande rengöringsmedlet användes. 
  • Fönstren skrapades sedan uppifrån och ned i samma jämna hastighet (25 cm per sekund). Med Vileda-skrapan skrapades fönstren även horisontellt, enligt tillverkarens instruktioner. 
  • Slutresultat bedömdes på en skala mellan 1 och 5. 
  • Efter skrapningen fick fönstertvättaren bättra på resultatet. Slutresultat bedömdes på en skala mellan 1 och 5. 

Hantering och ergonomi:

  • Interteks ergonom bedömde skrapornas användarvänlighet avseende bland annat montering, handtagens ergonomi, vikt och balans, ljudnivå, laddning och rengöring. 
Mest läst