Svenska e-böcker släpps fria

ANNONS
|

E-böcker har gått att köpa ett tag för att läsa i datorn. Men de har inte gått att föra över till de läsplattor som funnits att köpa. De har haft ett kopieringsskydd som plattorna inte klarat.

För ett tag sedan enades bokförlagen om att använda standarden ebup, ett format där du kan läsa boken smidigt, textraderna flödar om så att du får den storlek på texten du vill ha.

Nu är de nästan framme vid målet att ersätta kopieringsskyddet med vattenstämplar. Filen får en märkning som gör att det går att spåra den om någon lägger ut den olovligt på nätet.

ANNONS

– Bonniers, Piratförlaget, Natur och kultur och flera andra förlag är överens nu. Det är bara någon enstaka förhandling kvar, säger Johan Greiff.

Elib ägs av bokförlagen och distribuerar deras digitala böcker, alltså e-böcker och ljudböcker.

Apples lansering av Ipad, som bland annat innehåller ett bokläsarprogram, skyndar säkert på processen.

Böckerna i Apples nya bokaffär Ibookstore kommer att ha kopieringsskydd av en annan sort än det som finns på svenska böcker, som är Adobes variant. Vi vet ännu inte om det går att föra över andra böcker till det programmet eller om det är ett slutet system.

Men det finns redan i dag många program i appstore för bokläsning. Ett av dem, tyska Txtr, kan läsa de skyddade epubfilerna också. Det går alltså att föra över köpta svenska eböcker till sin iphone via det i dag, och i framtiden till ipaden.

Den tjänsten kan vara lösningen för att låna e-böcker på bibliotek till sin iphone eller ipad.

– Biblioteksböckerna är ju tidsbegränsade och då räcker det inte med vattenmärkningen, där måste kopieringsskyddet vara kvar, säger Johan Greiff.

ANNONS