Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Svårt jämföra nya fibertjänsterna

Allt fler köper en anslutning till ett fibernätverk. Skillnaderna i tv-paketen och vilka erbjudanden nya kunder kan få är stora. En av de stora aktörerna ändrar nu om i tv-utbudet.

Om man har valt att ansluta sig till ett öppet fibernätverk gäller det sedan att välja tjänsteleverantör, alltså det företag som skall leverera själva internetuppkopplingen och kanske telefoni och tv-kanaler. 
Telias Öppen Fiber är just nu det öppna fibernätverk som når flest hushåll i Sverige, men konkurrensen är stor. I Göteborgsområdet finns även nät som Itux och IP-only. Eftersom Öppen fiber än så länge är det största nätet, har vi tittat på vilka tjänster som erbjuds där. Flera av tjänsteleverantörerna levererar dock även i andra fibernät, med liknande utbud och priser.Det är svårt att få en jämförbar helhetsbild av vad de olika leverantörerna erbjuder och till vilken kostnad. Många av sidorna du förväntas beställa ifrån saknar en del information, eller så är den svår att hitta. Få sidor visar på ett enkelt och tillgängligt sätt en överskådlig prislista utan att du ska ange en adress, vilket gör det svårt att jämföra utan att redan ha ett färdigt och inkopplat fibernät. 

En del leverantörer är exemplariska i sin information, där det tydligt framgår vad tjänsterna kostar och vilka villkor som gäller. Ett exempel är Bahnhof, som är tydliga med vad de erbjuder, utan att du behöver ange adress. Adress behövs först när du vill veta exakt vilka tjänster som kan levereras till just din adress och då handlar det om hastigheter på bredband. 

Samtliga leverantörer har en månads uppsägningstid, men några få har obligatorisk bindningstid.
– Det kan vara bra att kolla upp vad som gäller om man vill bryta sin bindningstid i förväg. Praxis är att man behöver betala för hela bindningstiden ändå, så det kan vara bra att inte binda upp sig på långa abonnemang om man har flyttplaner, eller vill ha möjlighet att byta leverantör i förtid, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

Alla leverantörer erbjuder åtminstone 100 Mbit/sekund nedströms, vilket innebär den hastighet du laddar ner information via nätet. Den hastigheten klassas i nuläget som någon slags standardhastighet. Priset skiljer sig inte särskilt mycket mellan leverantörerna, utan det som skiljer är snarare vilka kampanjpriser du kan få, eller vilka bindningstider som krävs för ett visst pris. I vissa priser krävs att du köper router av leverantören, medan i vissa ingår den, men med längre bindningstid som krav.
– Det är viktigt att titta på vilken hastighet routern klarar av, så att du kan utnyttja den hastighet nätet levererar, oavsett om du köper av leverantörerna, eller köper en egen, säger Mattias Grafström.

Svårast att få en överblick över är tv-kanalutbudet, där leverantörerna erbjuder en mängd olika kanalpaket. Nästa vecka ändrar Telia om rejält i sitt utbud.
Det som skiljer leverantörerna mest från varandra är utbudet av sportkanaler. Om man vill ha tillgång till "all" sport krävs en del klurande. Viasat har rättigheter till de flesta stora fotbollsligor, som till exempel Premier League, La Liga och Serie A och till hockeyligor som NHL och KHL. 

Läs mer: Halv miljon tittare blir av med Kanal 5

Cmore har rättigheterna till de två stora svenska serierna, Allsvenskan och SHL. Discovery Networks, som bland annat driver Eurosport, har rättigheterna till alla fyra Grand Slam-turneringarna i tennis och stora cykellopp som Giro d'Italia, samt VM-kvalmatcher för det svenska fotbollslandslaget för herrar. Discovery har också rättigheterna för de nästkommande fyra Olympiska spelen.
Om man vill ha tillgång till all sport som sänds inom Viasat, Cmore och Discovery Networks är det i dagsläget bara Serverado och Telia som levererar allt, men detta kommer att ändras från den 8 juni, då Telias avtal med Discovery löper ut. (Läs mer i faktarutan).
  

FAKTA: Så här gjorde vi
Vi utgick från www.bredbandswebben.se för att se vilka leverantörer som finns inom Telia Öppen fiber och därefter gjordes besök på företagens hemsidor.
Eftersom det var svårt att hitta en överskådlig bild, utan att ange adress, kontaktades dessutom företagen på olika sätt, antingen via kundtjänst eller via presstjänst. I flera fall kontaktades båda två.
Eftersom leverantörerna har olika sammansättningar på sina tjänster och paket utgick vi från en hastighet samtliga levererar och som klassas som vanligast, 100/100 Mbit/s. 
Priserna som anges är ordinarie pris, utan specialerbjudanden. 

Telia och Discovery
Under torsdagen kom beskedet att Telias förhandlingar med Discovery Networks om ett nytt avtal brutit samman. Det betyder att eftersom det befintliga går ut den 7 juni, försvinner samtliga Discovery Networks kanaler från Telia den 8 juni.
 

Kanaler som Eurosport, Kanal 5, 9, 11 och Animal Planet försvinner och ersätts av andra. HBO Nordic läggs till i både lagom- och stor-paketen och dessutom tillkommer några ytterligare kanaler, beroende på paket.


Telefoni
Samtliga leverantörer, förutom Serverado, erbjuder även telefoni. De flesta kräver, av säkerhetsskäl, att man har företagets egen telefonidosa. Flertalet leverantörer erbjuder olika prisavtal, som är anpassade efter hur mycket man ringer. På de flesta prisavtalen tillkommer det en månadsavgift, utöver grundavgiften.

I telefonipaketen har vi utgått från den lägsta fasta månadskostnaden som går att teckna sig för i ett basabonnemang. 

De flesta leverantörer erbjuder flera olika prisplaner. De flesta fungerar på liknande sätt, en extra månadskostnad, samtidigt som minuttaxan sänks. Det förekommer några prisavtal där man betalar en fast summa i månaden och får ringa hur mycket som helst till fasta svenska nummer och mobiler.

Mest läst