Stort test av vaniljkvarg

Ju sötare - desto bättre. Vinnarna i vårt test av vaniljkvarg innehåller 15 procent socker. Matbutikers egna varumärken konkurrerar ut Lindahls.

ANNONS
|

Kvarg är trendigt och många förknippar produkten med hälsa och träning.

- Jag äter det ofta till frukost. Jag inbillar mig att det är hälsosamt, säger Emma Aronsson som oftast väljer smak av hallon eller lime.

Naturell kvarg dominerar fortfarande i butikshyllan. Men vaniljsmak är den vanligaste av de smaksatta och därför har Konsumentpanelen provsmakat nio olika sorter med just denna smak.

Garant bäst i test

Bäst i test med fyra fyrar blev varianten från Garant. Den är enligt panelen en perfekt blandning av sött, syrligt och fett. Några tyckte att den passade lika bra som efterrätt och det tolkas i detta fall som något negativt. För just den här varianten tillhör testets sötare och den innehåller 15 gram sockerarter av 100 gram. Proteinhalten är bland de lägre i testet, 6,6 gram.

ANNONS

Kvarg lanserades av Arla under namnet kesella i mitten av 1980-talet. Den blev då populär att använda i bakning och främst i många recept på lussekatter. Kvarg (och kesella) är färskost av surmjölk som koagulerats med mjölksyrebakterier. Keso är till skillnad från kvarg färskost av vanlig söt skummjölk.

Tack vare kvargens höga halt av protein är den nu trendig i träningskretsar och den senaste tiden har utbudet fullkomligt exploderat. Det finns till exempel både kvargyoghurt, drickkvarg och kvarggrädde.

Kvargen marknadsförs som ett nyttigt och enkelt mellanmål. I de smaksatta varianterna är sockerhalten betydligt högre, proteinhalten lägre och näringsaspekten ifrågasätts därmed av nutritionister.

Storkonsumenter

I vår panel är det många som äter kvarg ofta. Leonardo Kremer exempelvis.

- Jag äter det till frukost och mellanmål för att det är gott. Vanilj är min favorit. Man blir också mätt av kvarg, mättnadskänslan stannar länge, säger han.

Nellie Palmborg äter också kvarg till frukost, toppad med frysta hallon.

Anna-Lisa Hellsing däremot hade aldrig tidigare testat kvarg men var förvånad över hur gott det var och hur olika de olika sorterna smakade.

På andra plats också med fyra fyrar kom Icas kvarg vanilj. Även den tillhör testets sötare, med 15 gram sockerarter och 6,9 gram protein. Panelen beskriver den som en vaniljdröm.

ANNONS

Laktosfritt tre fyrar

Hela fem sorter får betyget tre fyrar, bland annat Valios laktosfria med hela 16 gram sockerarter och Lindahls kvarg med vaniljsmak. Den sistnämnda har betydligt lägre sockerhalt, 3,1 gram och tillhör dem i testet som har högst proteinhalt, 11 gram. Betyget dras ner något av att den upplevdes som sträv och tråkig i längden.

Två fyrar får Wapnös variant. Panelen tycker att den är sträv och konstgjord. Men den får plus för att den luktar äkta vanilj och att vaniljsmaken är lagom.

En kvarg i testet blir underkänd, och det är Lindahls laktosfria variant som endast får en fyr.

- Den är som gelé i konsistensen. Titta min sked fastnar i den och jag kan hålla den upp och ned och inget händer, säger Leonardo Kremer och demonstrerar med mugg nummer tre som innehåller den underkända kvargen.

Den verkar hälsosam tycker panelen, men är för fast, för smaklös och saknar vaniljsmak.

Fakta: Så gjordes testet

  1. Vi köpte nio kvarg med vaniljsmak i vanliga livsmedelsbutiker.
  2. Kvargen förvarades i kylskåp men en stund före testet satte vi ut den i rumstemperatur.
  3. Vi serverade kvargen i numrerade muggar. Halva panelen började provsmaka kvargen märkt med 1-5 den andra halvan började provsmaka kvargen märkt 6-9.
  4. Till testet serverads smörgåsrån och kranvatten.
  5. Kommentarerna är hämtade ur testdeltagarnas protokoll.
  6. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.
ANNONS