Snorkla säkert på snitslade leder

I havet finns en helt annan värld. Med snorkel och cyklop kan du lära dig om allt som finns under ytan. Annelie Pompe finner lugnet.

ANNONS
|

Annelie Pompe, med flera rekord i djupdykning, lyssnar på tystnaden när hon fridyker och snorklar av upptäckarlust.

Öva på land

Vi börjar med hur man ska andas:

– För en del är det jättesvårt att inte andas genom näsan. Öva på land– håll för näsan och andas genom snorkeln, tipsar hon.

Snorklarna skiljer sig inte mycket åt. Munstycket är av hårdare plast eller silikon, röret ska vara böjt och ha diameter som en gammal femkrona – för att inte andas in din egen utandningsluft med koldioxid. Köp inga leksakssnorklar till barnen, som kan vara för smala.

För en tusenlapp får du en komplett bra utrustning: snorkel med cyklop, fenor och en "shorty", våtdräkt med korta armar och ben. Den behövs i våra kalla vatten och hjälper dig att flyta bättre. Med hel dräkt behöver du inte vara orolig för brännmanet.

ANNONS

Kleta in med tandkräm

– Testa cyklopets passform före köp, inget hår emellan och andas in med näsan och kolla sedan om luft sipprar in längs kanten. Sedan smörjer du glaset, som är bättre än plast, med tandkräm över natten för att få bort en hinna. Spotta på det före snorkling, så immar det inte lika lätt, säger hon.

Gammaldags cyklop (enögt på bilden) rymmer mest luft. Ju mindre luft i cyklopet, desto mindre behöver du tryckutjämna om du vill dyka ner från snorklingsläge.

Simfenorna ska vara hårda, och längre blad ger mer kraft. Hennes råd är att komplettera med sockar, går bra med vanliga, för att slippa skav. Ta på fenorna nära vattenbrynet och gå i och ur vattnet baklänges. Simtekniken är att pendla med raka ben och böjliga fotleder.

– I vattnet ska man ligga strömlinjeformad på mage, med armarna längs sidorna. Fast en del håller händerna bakom rumpan eftersom de upplever att den åker upp över ytan.

Livet under ytan

Annelie Pompe lever för sina passioner med naturen.

– Jag snorklar för att komma i kontakt med det marina livet. Jorden består ju av 70 procent vatten och bara genom att titta på havet sjunker blodtrycket inom åtta sekunder.

ANNONS

Hemma på Hälsö finns fina snorklingsvatten och på grannön Öckerö ligger favoritplatsen Hummerviken. Här kan man se stor fisk på grunt vatten, tånglake och kalkalger. Västerläge ger renare vatten.

Tänk också på vindriktningen, tipsar hon. Bäst är när det varit vindstilla ett par dagar. Sämst när det blåst några dagar och sikten försämrats, vilket blir ännu värre efter algblomning. Snorkla heller inte där det är strömt.

Västerhavsveckan

För vetgiriga finns utmärkta snorklingsleder längs kusten med informationsskyltar längs bojarna.

Under Västerhavsveckan 5-13 augusti anordnas prova på-snorkling, exempelvis på Hönö, vid Hästenbadet, och guidningar, se vasterhavsveckan.se. I Svärjarehålan, vid Tylösand, ordnas snorkelskola och guidad tur längs snorkelleden.

Under hela veckan kan man låna utrusning på Kleven, Smögen.

FAKTA

En snorkelled är som en naturstig i vattnet, där skyltar guidar till djur och växter.

  1. Snorkla aldrig ensam. Se till att det finns någon på land som hela tiden vet var du befinner dig. Barn ska alltid snorkla tillsammans med en vuxen.
  2. Var försiktig så att du inte trasslar in dig i rep och annan utrustning.
  3. Snorkla inte om det blåser mycket.
  4. Var uppmärksam så att du inte krockar med andra snorklare.

Källa: Göteborgs stad

Från Kosteröarna till Skälderviken

  1. Kosteröarna finns två snorkelleder. På Sydkoster vid Rörviks strand: en snitslad rundslinga på 200 meter med ett maxdjup på två meter. Åtta informationsskyltar berättar om fiskar, krabbor, snäckor och musslor. Där finns handtag att hålla sig i. Bojarna visar var naturstigen ligger. Man går i från stranden.
  2. I sommar finns tre prova på-tillfällen här: 23, 30 juli och 6 augusti, samt snorkelguidning 10 augusti. Föranmälan till Naturum och egen utrustning dessa gånger. Avgift.
  3. Den andra slingan: i Hasslebukten i naturreservatet på Saltö, är lika lång men något grundare. Det går att låna snorkelutrustning på Naturum Kosterhavet.
  4. Det finns även två snorkelplatser: vid Björnsängen på Nordkoster och i Långevik på Sydkoster.
  5. Smögen finns en snorkelled vid Smögen Dyk & upplevelse längst ut på Kleven. Tio bojar ligger i viken, djupet är tre-fem meter och vid varje boj finns två informationsbilder: en vid ytan och en längre ner. Man går i från bryggan. För den som inte har egen utrustning går det att hyra snorklingsutrustning inklusive fenor och våtdräkt för 150 kronor hela dagen.
  6. I Lysekil planeras fyra nya snorkelleder som förhoppningsvis ska vara tillgängliga i sommar, om allt faller på plats: vid Släggö inne i centrala stan, två på Skaftö och en på norra Skeppsholmen.
  7. Öckerö lägger däremot ner sina snorkelleder på grund av att det saknas medel för underhåll. Då försvinner även de två lederna i södra skärgården, som Göteborg inte tar över.
  8. I Göteborg finns en snorkelled: i Prinsessviken på Stora Amundön. Den är 200 meter lång och uppdelad på tolv stationer. Varje station är utmärkt med en boj vid ytan och en informationsskylt på botten, på 0,5-2,5 meters djup, där du kan läsa om vanliga växter och djur i området. Skyltarna har handtag som du kan hålla dig i om du behöver dyka ner för att läsa dem. 
  9. I Halmstad finns en snorkelled: vid Svärjarehålan, Tylösand. Tio undervattensskyltar har lagts ut i en 200 meter lång slinga. På skyltarna finns illustrationer av djur eller alger som finns i området, ibland alldeles intill skylten. Kanske får du se en ål vid ålskylten!
  10. I Ängelholm ligger en snorkelled: vid Hultabrygga i Björkhagen, Skälderviken. Tio betongfundament med handtag att hålla i när man dykt ner till botten. På skyltarna finns illustration och text om olika arter som man kan hitta i viken.

Källor: Uppräkningen av snorkelleder baseras på information från Naturum Kosterhavet, kommunerna och turistbyråer.

ANNONS