Snart är är du lika stor, eller liten, i hela Europa

Snart kan du klä dig med rätt mått i hela Europa. Var du än handlar ska samma storlek gälla. Vi kan berätta hur det blir.

ANNONS
|

Centimeter eller inch, inte ens måttenheten har varit enhetligt. Idag är kläder märkta på olika sätt, inte bara mellan olika länder, utan också för att olika klädmärken använt sig av olika måttabeller i sina beställningar.

Det är därför en byxa i samma storlek varit för liten i en butik och för stor i en annan.

I 19 år har kaoset pågått. Alla har hållit på sina storlekssystem och tyckt att det varit logiskt. En italiensk damstorlek 44 har motsvarat en svensk storlek 38, på ett ungefär, och 12 i Storbritannien.

Sverige i ledningen

Men nu ska det vara slut på det och bli lättare att handla inom hela EU. Med Sverige i ledningen har det nya storlekssystemet till slut blivit klart att användas. Imorgon, 19 september, presenteras det.

ANNONS

– Det är ett logiskt system, där man ska kunna mäta sig själv och få sin storlek, säger Mikael Sandström från Svensk Handel stil, som sitter på den europeiska ordförandestolen.

En topp för en tjej ska utgå från bystmåttet. Mäter du 86-90 heter storleken 88 som passar för dig.

För byxor, kjol och shorts är det stussen som avgör storleksmärkningen. Alla mått har intervaller med några centimeter och mäter du 94-98 runt höfterna heter storleken 96.

Men byxstorleken kan också heta 96/168/72 med frivilliga tillägg för dina mått för längd och midja.

– Det är exempelvis om företaget vill förmedla att det har extra långa byxor. Då tas kroppslängden med i storleksangivelsen, säger Lotta Silow, Size & fit co-ordinating manager på Kapp-Ahl.

Mäta med måttband

Hela syftet med nyordningen är att konsumenterna lättare ska hitta sin storlek genom att veta vad den betyder. Det räcker med ett måttband för att hitta rätt storlek i klädbutiken.

– Det ska bli tydligt för både kund och företag. Som kund är man nu inte så medveten om vilka mått man har, utan har bara köpt en storlek. Vi har inte hittat på fler storlekar, utan de som finns kommer bara att översättas till det nya systemet, säger hon.

ANNONS

Däremot kan du inte som nu gå in i butik och köpa samma storlek oavsett plaggtyp. En dagens svensk perfekt 38:a kommer att behöva en 88:a upptill och en 96:a nedtill. Fast de allra flesta har redan minst två storlekar att hålla ordning på, om man inte ser ut som en provdocka,

– Få har ju ändå samma storlek upptill som nedtill, poängterar Lotta Silow.

Lotta Silow tillsammans med Christina Kalbo är experterna "som sitter på enormt mycket kunskap om storlekar", enligt Mikael Sandström:

– Det är de som har drivit på, haft de praktiska lösningarna och ett starkt inflytande. Jag har bara sytt ihop det!

Klart från nästa år

Från och med nästa år är standarden klar att användas och sedan kommer du som konsument att kunna se de nya storlekarna i butik. Fast det blir dubbelmärkta kläder under många år framöver bland dem som väljer att omfattas av systemet. För det är frivilligt.

– Dessvärre. Men det är ingen vits med ett storlekssystem som inte används. Så det är ett stort implementeringsarbete vi har framför oss. Det är viktigt att de stora företagen anammar detta nu, så kommer de andra att ta efter, säger Mikael Sandström.

ANNONS

En svensk spegelgrupp för standardisering med flera företag representerade jobbar för hur det ska ske på bred front.

I december fattas det formella beslutet i CEN:s tekniska kommitté, European Committee for Standardization.

Fakta

Dambyxa: Baseras på stussmått.

  1. Storlek 38 idag blir storlek 96 (innefattar måtten 94-98).
  2. Storlek 42 idag blir storlek 104 (innefattar måtten 102-106).

Herrbyxa: Baseras på midjemått

  1. Storlek 48 idag blir storlek 86 (innefattar måtten 84-88).
  2. Storlek 52 idag blir storlek 95 (innefattar måtten 93-98).
ANNONS