På vartenda fik och bageri frossas det i fastlagsbullar. Konsumentpanelen fick sitt lystmäte av semlor i tisdags, på pricken en vecka före den riktiga fettisdagen.
Deltagarna serverades tio halvor vardera. Några tog försiktiga tuggor och lämnade det mesta, andra länsade nästan tallrikarna.
Inte konstigt, med tanke på urvalet. Några av Göteborgs mest välrenommerade konditorier fanns i startfältet. Samtliga inköpsställen låg innanför vallgraven, till skillnad från förra året då vi valde "dussinsemlor", köpta på stormarknader och i butikskedjor. Då blev betygen därefter, som högst 3 fyrar.
Bland årets kvalitetssemlor utkristalliserade sig efterhand två favoriter, den från Johnséns och den från Steinbrenner & Nyberg (men det fick förstås inte panelen veta förrän efteråt). Johnséns avgick dock med totalsegern.
Rickard Trulsson tyckte att den såg ut som Barbapappa - "en söt tjockis". Men den fick också lovord som "semlornas Cadillac", "Paris Hilton-semlan" och "känns som den har bakats med kärlek".
Den vanligaste kommentaren om Steinbrenner och Nybergs semla var att den smakade bättre än den såg ut.
- Jag skulle aldrig impulsköpa denna. Jag gillar inte trekantiga lock, speciellt inte när de svettas, sade Annika Lindskog och Karin Verdoes fyllde i:
- Den är verkligen ful. Jag är ledsen för det, för den var god - men jag hade aldrig köpt den.
Avgjort sist i skönhetstävlingen kom semlan från Fröken Olssons café på Östra Larmgatan, som för övrigt bakas på samma ställe som Evas Paleys på Avenyn. Omdömena var inte nådiga, till exempel "extremt ful" och "ett måndagsexemplar". Men till skillnad från i Steinbrenners fall motsvarade smaken utseendet.
Någon tyckte att bullen kändes torr ("sådant bröd som man brukar mata fåglar med"), en annan att grädden smakade syntetiskt och en tredje konstaterade bara lakoniskt att den var ett bottennapp.
Cappuccino-semlan gick inte heller hem. Den "verkade ha gjorts i all hast", bullen hade en fadd smak och mandelmassan var besk. Sammantaget "en stor besvikelse", enligt panelen.
En del av diskussionen kring bordet kom att handla om mandelmassa. Johanna Wärja brukade ersätta den med syltgrädde när hon var liten och Gizem Yucel är fortfarande inte överdrivet förtjust i den. På vissa ställen kan man faktiskt välja semlor med vaniljkräm i stället.
- Och i Kungälv finns det semlor med grön mandelmassa, påpekade Fredrik Ludl.
Annika Lindskog berättade att hennes butik i Lerum försöker få folk att äta semlor året om.
- De har till exempel en sommarsemla med något slags jordgubbsmousse i, sade hon.
- Snart kommer det väl påsksemlor med gul grädde, gissade någon.
Och det vore inte att undra på, tyckte Gunvor Nordström.
- Semlor måste ju vara väldigt lönsamma. Det är ju inga dyra ingredienser, förutom möjligen mandelmassan.
TEST SEMLOR
FEM FYRAR
JOHNSÉNS KONDITORI
Europagränd, Östra Nordstan
5 fyrar av 5
Pris: 22 kronor, 2 för 33 kronor
Kommentarer: Kanongod mandelmassa. Den känns hembakad. Fast och fin bulle. Mmmmm så god. Perfekt i mitt tycke- saftig men inte tung. Vackert välgräddad. Fint med kardemummakärnorna. Ett klassiskt utseende.
FYRA FYRAR
STEINBRENNER & NYBERG
Östra Larmgatan 6
4 fyrar av 5
Pris: 27 kronor,
Kommentarer: God, den smakar naturligt. Härlig mandelmassa, god grädde och fin kardemummasmak. Är godare än den ser ut. Bullen har en bra konsistens. Mandelmassan var jättegod. Utseendet drar ner betyget.
TRE FYRAR
POUR BON
Korsgatan 13
3 fyrar av 5
Pris: 24 kronor
Kommentarer: Helt okej bulle. Skulle kunna tänka mig en halv till. Fräsch. Är den hemlagad? Har en utmärkt konsistens. Proportionerna är fint fördelade. Konstig smak på grädden. Lite för ljus färg på bullen. För mycket mandelmassa.
JERKSTRANDS BAGERI,
Saluhallen
3 fyrar av fem
Pris: 22 kronor
Kommentarer: Porös grädde. Bullen känns nybakad. Ett klassiskt utseende, både hög och vid. Bullen ger bra tuggmotstånd. Lite pulvrig mandelmassa, men den var god i smaken. Stor och fin. En något blek bulle. Lite tråkig men trots allt OK.
DAHLS BAKESHOP
Arkaden
3 fyrar av fem
Pris: 22 kronor, 2 för 33 kronor
Kommentarer: En välskapt semla med rätta utseendet. Mandelmassan var lagom lös och ljus. Mycket god, men hade för lite mandelmassa. Bullen var lite väl torr.
BROGYLLEN
Västra Hamngatan 2
3 fyrar av fem
Pris: 23 kronor
Kommentarer: En snygg bulle med helt okej konsistens. Stor och fin. Verkar välgräddad och ser ut att komma från fina konditoriet. Perfekt kardemummamängd. Har en tandlös smak. Ingen höjdare. Smörig och äcklig grädde som förstör hela semlan.
AHLSTRÖMS KONDITORI
Korsgatan 2
2 fyrar av fem
Pris: 26 kronor
Kommentarer: Trevlig och snygg semla. Inte alls så dum. Rätt proportioner men den gryniga mandelmassan sänker betyget. För snålt med mandelmassa. Fabriksbulle som är lite plastig och seg. Det finns en bismak på grädden.
HANIS HEMBAGERI
Saluhallen
2 fyrar av fem
Pris: 20 kronor
Kommentarer: Välproportionerad bulle som ser fin ut. Go, lite söt smak på mandelmassan. Torr och trist. Håller inte vad den lovar. En blaha-blaha-bulle. Eftersom bullen nästan helt saknade kardemumma smakade den inte så mycket.
FRÖKEN OLSSONS KAFÉ
Östra Larmgatan 14
1 fyr av fem
Pris: 25 kronor
Kommentarer: God mandelmassa med lite småbitar i. Grädden känns smörig. Lika dålig smak som utseende. Kändes torr. Extremt ful, måste vara ett måndagsexemplar inköpt på en tisdag. Lite tråkig och intetsägande. Inget jag köper.
CAFÉ CAPPUCCINO
Östra Larmgatan 19
1 fyr av fem
Pris: 20 kronor
Kommentarer: Lite blek, annars fin form. Verkar vara gjord i all hast. Ingen aptitretare. Torr och tråkig. Såg hälsosam ut eftersom den innehåller så lite grädde. Mandelmassan hade konstig färg och en bismak. Usch den var inte god med sin smöriga grädde.