Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Så väljer du rätt storlek på din behå

Hitta rätt behå är inte alltid lätt. Många tänker inte på att kroppen förändras. – En kvinna byter behåstorlek elva gånger i genomsnitt under en livstid, säger experten Lena Svensson.

Det detaljrika och intima klädesplagget sitter på nästan varje kvinnas kropp. Ändå har fortfarande sju av tio kvinnor fel behåstorlek. Det märker Lena Svensson, som äger underklädesbutiken Korsetten i Göteborg, av dagligen. Det vanligaste storleksfelet är att kvinnor har för stor omkrets och för liten kupa.
– Många vill ha behån löst runt om, men då ger den ingen funktion. Förr skämtade man hjärtligt och sa" är det en behå du ska ha eller är det ett förkläde med fickor?", säger hon.
Behån ska bäras upp av tyget runt om kroppen, inte av axelbanden. Om behån sitter för löst runtom upplever många att den är obekväm och rör sig mycket.
Lena Svensson började arbeta på Korsetten 1988. Då var utbudet betydligt skralare än i dag.
– Då var D-kupa det största vi hade. I dag lägger alla tillverkare till fler och fler storlekar uppåt. Upp till K är inget ovanligt. Jag tror att det är en kombination av att kvinnors byst har vuxit generellt och det finns en annan medvetenhet om hur behån verkligen ska sitta, säger Lena Svensson.

Och storleken på personer ändras. Elva gånger i genomsnitt för varje kvinna om man ska vara mer precis. Exempel på detta kan vara när en kvinna får barn, går upp och ner i vikt, blir sjuk eller går in i klimakteriet. Det är olika faser i livet.
Det kan vara jobbigt när självbilden ändras, enligt Lena Tell som också jobbar i butiken.
– Om man är van vid en D-kupa och kommer upp i F kan det känns som om det låter jättestort. Det kan vara känsligt, säger hon.
Men det viktigaste är inte siffran, utan att vara snäll mot rygg och axlar. Ett tips är att fråga personalen i butiken där du handlar för bästa vägledning. Exempelvis kan en 75C ha ungefär samma kupstorlek som en 80B.

En behå är ett hantverk som kan kosta många hundralappar. Det är upp till konsumenten att avgöra om den vill köpa en dyrare variant. Enligt Lena Svensson testas nya behåmodeller från seriösa leverantörer av 50 till 100 kvinnor i ungefär ett år innan de kommer ut på marknaden.
En annan nöt att knäcka kan vara vilken variant du bör ha. Lena Svensson tycker att en bh utan vaddering är underskattad.
– En vadderad bh är lite mer som ett lock. Å andra sidan finns det många tunna, fina vadderingar i dag och de är lättare att få att passa för det är inte så många delar som ska sammanfogas. Vi som jobbar här tycker att bh utan vadderingar är snygga för att de lyfter och tar hand om brösten mer. Men många vill inte att bröstvårtorna ska synas och det är lätt att känna sig naken. Det beror på vad man är van vid, säger hon.
Om du ska köpa en behå för att ha under ett speciellt plagg är ett tips att ta med dig plagget till affären. Vill du ta hem och prova så ta noga reda på hur lång bytesrätt du har och vad som gäller för återlämnande av behån.

Behån

En antik variant av behån, strophium, omtalas i litteraturen på 400-talet f.Kr. I början av 1800-talet användes gördlar eller band för stöd. I slutet av 1800-talet lanserades en bröstförbättrare med inbyggda metalltrådar. Samtidigt propagerade svenska Dräktreformföreningen för mjukare stöd än den hårda korsetten. Den första moderna behån utvecklades i USA av Mary Phelps Jacob och patentsöktes 1914. 
På 1960-talet slog det behålösa modet igenom. Behåmodet återkom igen på 1970-talet. Sedan dess har fler varianter och storlekar tillkommit. I dag finns det kupstorlekar upp till M i välsorterade butiker.

Skötselråd

 • Handtvätta behån för längre hållbarhet.
 • Handtvätta i regel var tredje dag, beroende på hur mycket du har svettats.
 • Skölj den på kvällen och låt torka över natten, syntetmaterialet torkar snabbt.
 • Om du tvättar i maskin, lägg alltid i en tvättpåse och knäpp den i ryggen.
 • Tvätta inte full tvättmaskin och välj ylleprogram eller skontvätt.
 • Använd aldrig sköljmedel.
 • Bär inte behån direkt under en stickad tröja eftersom fibrer som fastnar inte går att tvätta bort.

I byrålådan

 • Desto färre behåar du äger, desto fortare slits de ut.
 • Använd inte samma behå till alla kläder.
 • Ha en handfull behåar i byrålådan.
 • Tips är att ha en mörk, en ljus, en t-shirtbehå, en sportbehå och enskilt val.
 • Om behån ligger i en byrålåda i flera år torkar resåren och behån.
 • Om du sparar på en behå kan du ha bytt storlek innan den ska användas.
 • Om större byst önskas kan du köpa en push up-behå.
 • Önskas mindre byst kan du köpa en minimizer.

Bygeln 

 • Bygeln ska börja där bröstet börjar växa ut från kroppen på sidan och följa bröstet hela vägen mot mitten.
 • Bygeln ska sitta vid bröstbenet.
 • Om du svettas mycket – använd behå med bygel. Bygeln separerar brösten och det kommer in mer luft.

Källor: Lena Svensson och Nationalencyklopedin.

Mest läst