Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Så väljer du rätt molntjänst

Är telefonen smockfull med bilder från semestern? Se till att spara dem på ett smidigt och säkert sätt. Testfakta har på uppdrag av oss jämfört sex olika molnlagringstjänster.

För många familjealbum är sommaren årets mest intensiva produktionsperiod. Men lika lätt som det är att ta en massa fina bilder, lika lätt är det också att förlora dem. Mobilen åker i vattnet, datorn blir stulen, eller hårddisken kraschar. 
Så hur ska man göra för att säkert bevara bilderna för framtiden?
För många är automatisk molnlagring det enklaste och därför säkraste och bästa sättet. Genom att öppna ett konto hos en molnlagringstjänst och ladda ner en app kan bilderna du tar sparas automatiskt utan att du behöver göra något. Men det finns mycket att välja på både när det gäller nivån på tjänsterna och hur man använder dem. 

Mycket utrymme kostar

För det första: Var beredd att betala för tjänsten. Tiden är förbi när du kunde täcka ditt behov av lagringsutrymme med gratisalternativ. Det futtiga utrymme som bolagen idag ger bort gratis räcker kanske till att säkra de allra bästa bilderna och några högupplösta videosekvenser. Men för att molnlagringen ska fungera som ett hållbart och effektivt system för backup måste det finnas plats att ladda upp allt. Om du först ska sortera och välja vad som ska sparas är risken överhängande att du inte har hunnit ladda upp de viktiga minnena den dag oturen är framme. 

Klicka på tabellen för att se den i stort format.

Kringtjänsterna största skillnaden

De flesta leverantörer erbjuder prisvärda tjänster för en terabytes lagring. Det motsvarar flera hundra tusen mobilbilder eller hundratals timmar högupplöst video. Skillnaderna mellan tjänsterna är framför allt deras kringtjänster och fokus. Medan till exempel Microsofts Onedrive är en del av företagets kontorsprogram Office 365 är Dropbox en renodlad lagrings- och samarbetstjänst. 
Även Google erbjuder kontorsprogram, inom ramen för Google Drive. Dessa ingår redan i gratisversionen. Apple iCloud är smidigt om man fotar med Iphone eftersom appen redan finns i Apples telefoner. I Apples system har man dock mindre möjligheter att påverka strukturen på sitt bildbibliotek, och om man fotar med flera olika kameror kan det vara svårt att få överblick och veta vilken bild som kommer från vilken kamera. 
Vissa av tjänsterna, med Flickr som det tydligaste exemplet, erbjuder verktyg för att bildbehandla och sortera bilderna. En del har också inbyggda funktioner för att skapa och beställa fysiska produkter som fotoböcker eller utskrifter. Men oavsett vilken tjänst du väljer kommer det vara lätt att dela med sig av bilder till nära och kära. 

Tjänsterna säkra - än så länge


Men hur säkert är det att lagra sina bilder i molnet?
Tjänsteleverantörerna sparar flera kopior av dina bilder på flera olika platser. Hittills har det inte rapporterats om att någon har slarvat bort användarnas bilder. Däremot kan de ändra användarvillkor och prissättning över tid, så du måste vara beredd att flytta ditt digitala arkiv i framtiden. 

Så kommer du igång med ditt nya moln


Välj en tjänst som passar ditt behov med hjälp av tabellen. Alla erbjuder gratis prova på-perioder. 
Var noga med att välja ett säkert lösenord när du registrerar dig. 
Ladda ner appen till alla enheter som du fotograferar med. Även till datorn om du fotograferar med riktig kamera och laddar över bilder i datorn. 
Ställ in så att appen får tillgång till bildmappen så att den själv kan ladda upp alla bilder som du tar utan att du behöver göra något. Om du har begränsad surf på mobilen, kryssa i att den bara ska passa på att ladda upp när du har tillgång till wi-fi. 
Leta reda på alla gamla hårddiskar och ladda upp dina gamla bilder på samma ställe. 
Byt lösenord regelbundet. 

Tänk på det här när du väljer lagringstjänst

Vill du lagra dina bilder i raw-format, ska du se till att välja en tjänst som stöder det format som din kamera har. Bilder i raw-format fungerar som en sorts digitalt negativ.
Om du planerar att spara högupplöst video, se till att tjänsten du väljer stödjer de extremt stora filer som högupplöst video kan innebära. 
Vissa tjänster, som gratisversionen av Google Photos, komprimerar själv bildfilerna för att spara utrymme på sina servrar. Om du planerar att göra maximalt stora utskrifter av dina bilder i framtiden bör du överväga att välja en annan tjänst. 

Så mycket plats kräver film och bilder


En mobilbild motsvarar ungefär 1-2 MB (megabyte)
En högupplöst bild tagen med systemkamera är cirka 10-50 MB stor
1 GB (gigabyte) motsvarar cirka 500-1000 mobilbilder, 20-100 högupplösta bilder med systemkamera eller knappt tre minuter högupplöst film i 4K.
1 TB (terabyte) är 1000 GB och motsvarar flera hundra tusen mobilbilder eller hundratals timmar högupplöstvideo.

 

Mest läst