Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/11

Så undviker du att spola ner pengarna i toaletten

Har du dåligt med pengar efter semestern? Se till att du inte kastar dem i toaletten. Testfakta har på uppdrag av oss undersökt vilket toapapper som ger mest valuta för pengarna.

Toapapper är en produkt som ingen slipper undan, men vilket papper är egentligen bäst? Och vilket blir billigast i längden? 
Testfakta har på uppdrag av oss jämfört åtta olika toapappersmärken. Bäst är ICA:s eget märke Bad & Toalett. Det är mjukt och lagom starkt, och så pass hårt rullat på hylsan att det är lätt att riva av. Det klarar också att utsättas för ett fuktprov utan att skikten i pappersarken går sönder eller slits isär.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Testtvåan något sämre på fuktprovet


Tvåan i testet – Favorit som säljs på Citygross och ICA – klarar kraven lika bra som ICA:s eget papper, men är något sämre på fuktprovet. 
Lambis toalettpapper är absolut lenast, men är samtidigt så löst rullat på hylsan att man riskerar att få mer papper i handen än vad som behövs när man river av det.
Det sämsta papperet i testet är Budget – ett tvåskiktspapper som är strävt, tunt och sladdrigt. Visserligen är det billigast per meter tillsammans med Serla, men eftersom det är så tunt måste man vika det flera gånger vid toalettbesöken – och då går det åt mer papper. Och tittar man på kilopriset är Budget-papperet inte billigast.

Klicka på tabellen för att se den i stort format. 


I testet finns både papper som är gjort av returfiber, alltså återvunnet material, och av nyfiber. Alla sorter är svanenmärkta, vilket intygar att papperet har framställts med låg energiförbrukning och begränsad kemikalieanvändning. Men det är inte lätt att avgöra om det är retur- eller nyfiberpapper som är bäst ur miljösynpunkt. 
– Den frågan har tyvärr inget enkelt svar, man kan säga att båda sorterna har sina miljömässiga för och nackdelar, säger Ulla Sahlberg, pappersexpert på Svanen.
Toalettpapper av returfiber görs av återvunnet tidnings- och kontorspapper.
– Men innan det kan bli toalettpapper måste det tvättas väldigt noga, och till det går det år en hel del kemikalier och energi. Å andra sidan - om man använder nyfiber till toapapper får det materialet bara ett liv, det kan ju inte bli papper igen sen.

Bra miljöval kräver avancerad analys


För att kunna jämföra miljöbelastningen krävs avancerade analyser där man bland annat väger in vilken energikälla som använts i de olika produktionsstegen. Som kund är det med andra ord helt omöjligt att veta vilket alternativ som är bäst. Så hur ska man tänka som miljömedveten konsument? 
– Jag tycker att man ska välja ett papper man trivs med, och se till att det är miljömärkt, säger Ulla Sahlberg.

Toapapper förr och nu


De gamla romarna använde rännor med rinnande vatten och tvättsvampar, och vikingarna i Norden sägs ha haft trasor, djurben och ostronskal. När torrdassen kom använde man såväl löv, gräs som en speciell slags ”rövskrapa” av trä. Tidningar och katalogers utrivna sidor blev senare ett alternativ på dassen. I de områden i USA där det fanns gott om bomull användes detta mjuka material på avträdena.
Kineserna lär ha använt sig av papper för att torka sig därbak redan på 500-talet, men det dröjde ända till mitten av 1800-talet innan det första riktiga toapapperet uppfanns i västvärlden. Det skedde 1857 och amerikanen Joseph Coyette anses vara upphovsman. 1889 kom det första patenterade toapapperet. Det var kräppat med en skrovlig och en slät yta. På 1940-talet började Edet tillverka toalettpapper i Sverige.
Källor: Wikipedia, Populär Historia

 

Så gjordes jämförelsen


Testfakta fick i uppdrag att jämföra åtta toalettpappersmärken som samtliga är miljömärkta med Svanen. Vikt och papperslängd per rulle har kontrollerats, och testpanelen har fått avgöra hur lent papperet känns, hur enkelt det är att riva av och hur hållfast det är när det är fuktigt. Fuktprovet har gjorts genom att några droppar vatten stänkts på toapappret. Därefter har man med ett fingertryck testat om skikten håller ihop eller slits isär. Ett toalettpapper ska vara lagom starkt, eftersom det måste lösas upp när det spolas ned – annars blir det stopp i toaletten. Toalettpapperen har bedömts utifrån lenhet (hur mjukt och lent pappret känns), hur det fungerar att riva av (är det lätt att göra det, fungerar perforeringen mellan arken), hållfasthet (hur hållfast är pappret när det är fuktigt) samt design (om produktdesignen och det eventuella mönstret gynnar funktionen).

Mest läst