Så tar du bäst tillvara på skalen

ANNONS
|

För drygt ett decennium sedan larmades det om skalen på frukt och grönt eftersom de hade besprutats med farliga bekämpningsmedel. I dag har EU förbjudit många av dessa. Medvetenheten om besprutning har även skapat en stor marknad för ekologiskt odlade grönsaker.

– Näringsmässigt är det en fördel att äta skalet på exempelvis morötter och äpple. Skalet är ett vaxskikt som håller varan fräsch och innehåller antioxidanter och fibrer, säger Veronica Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Liksom en skaljacka använder frukter och grönsaker sitt yttre för att skydda mot attacker, vilket gör att skalet många gånger är allra nyttigast. På senare år har "superfood" – mat med extra högt näringsinnehåll, där mycket frukt, grönt och nötter ingår – uppmärksammats. Plantbaserade dieter har etablerats och råsaftscentrifug blev årets julklapp för fem år sedan.

ANNONS

Raw food-bloggaren Erica Sofie Pedersdotter Palmcrantz Aziz från Göteborg låter skalet vara kvar så ofta det går.

– Är det ekologiskt så brukar jag tänka: varför skala? Det sitter ju nyttigheter i skalet och massor med fibrer. Sen är det viktigt att tvätta ordentligt för att få bort vissa bakterier. Vissa jordbakterier är förvisso bra för oss så man behöver inte överdriva tvättandet om man vet fruktens ursprung, säger hon.

Enligt Livsmedelsverket finns ännu inga större rön som styrker att ekologisk frukt och grönt är bättre för hälsan än konventionell odlad mat. Myndigheten tar regelbundet stickprov på frukt och grönsaker, både på importerade och svenskodlade. Halterna visar sig ofta vara mycket lägre än EU:s gränsvärden, som från början är satta med väldigt hög säkerhetsmarginal. Ett barn skulle exempelvis behöva äta tiotals kilon med äpplen varje dag för att få i sig en mängd bekämpningsmedel som kan ge negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket.

Enligt Veronika Öhrvik är gränsvärdena satta för olika syften.

– Vissa skal, som bananskal och apelsin, har inte gränsvärden som är satta för att man ska äta dem. Jag ser ingen större anledning att göra det. Men om du river ner skal i små mängder för smakens skull är det inte farligt, säger hon.

ANNONS

I en artikel i Business Insider om bananskal beskrivs hälsofördelar i form av fiber, vitamin B6 och vitamin C. Skalet rekommenderas i juicer eller i banankaka och konsumeras flitigt i exempelvis Indien, enligt reportern.

Erica Sofie Pedersdotter Palmcrantz Aziz har ett annat tips.

– Det är väldigt nyttigt att gnida insidan av bananskalet på huden. Likaså papayaskal, säger hon.

Detta på grund av rikedom av antioxidanter, vitaminer och mineraler som ska vara bra mot föroreningar.

Om du inte väljer att äta, mixa, riva eller annat finns det ändå alltid en plats för frukt- och grönsaksskalen – komposten.

I bildspelet ovan får du fler tips på vad du kan göra med skalen.

ANNONS