Så ska du äta

ANNONS
|

De gamla näringsrekommendationerna förespråkar att vi ska äta mycket frukt och grönt, fibrer, fullkorn, fisk vegetabiliska oljor och magra mejeriprodukter. Om vi dessutom undviker söta drycker, godis, bakverk, vitt mjöl och fetter som smör minskas risken att drabbas av olika sjukdomar.

Och det är också huvudbudskapet i det nya förslaget. Det är bara på några få punkter som rekommendationerna har ändrats.

Som att det nu till exempel läggs mindre vikt på hur mycket fett och kolhydrater som är bra, utan i stället är det vilken sorts fett och kolhydrater som anses vara bra för hälsan.

- Rätt sorts fett innebär i praktiken att man väljer olja och margarin istället för smör. Och rätt sorts kolhydrater betyder mer fullkorn och fibrer samt mindre socker och vitt mjöl, säger Irene Mattsson, biträdande chef för risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

ANNONS

En skillnad gentemot tidigare är dock att det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin har höjts.

Inför de nya rekommendationerna har ett hundratal forskare i de nordiska länderna gått igenom en mängd studier som gjorts efter år 2000. Där har man tittat på vilka hälsoeffekter kostmönster, livsmedel och näringsämnen får.

I september och oktober går det nya förslaget ut på öppen konsultation och ett slutgiltigt förslag ska senare godkännas av det nordiska ministerrådet.

ANNONS