Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Så klarar du trädgården i torkan

Vattenbrist hotar och flera kommuner har infört bevattningsförbud. Här är tipsen på hur du håller trädgården grön och sparar på vattnet.

Odlingsintresset har ökat i Sverige de senaste åren och hos många är förhoppningarna på trädgården stora såhär års. Samtidigt befarar myndigheterna att vi i år kan få den allvarligaste vattenbristen på 100 år. Mycket låga grundvattennivåer har gjort att en rad kommuner infört bevattningsförbud. Och fler kan det bli om sommaren blir torr.
– Vi trädgårdsodlare kommer nog bli tvungna att vänja oss och anpassa oss. Vårt klimat är under förändring. Vi får allt mindre nederbörd under vintern med torrare vårar och ett underskott av vatten på sommaren som följd, säger Lotta Nordmark, lärare och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

En anpassning av trädgården handlar både om att välja mer torktåliga grödor och se till att ta vara på det vatten vi har. Det gäller också att portionera vattnet till de växter som verkligen behöver.
– Glöm gräsmattorna. De tål att bli uttorkade och kommer igen. Om du ska anlägga en ny gräsmatta så se till att välja en torktålig grässort, säger Lotta Nordmark. 

Ett måste för varje trädgård är förstås en stor regntunna för att ta vara på regnvattnet. Det går också bra att ta vara på disk- och badvatten och vattna med det.
– Väljer du ett miljövänligt diskmedel, tvål och schampo så går det utmärkt. Känner du dig ändå osäker, häll gråvattnet på blommor och buskar och spar regnvattnet till trädgårdslandet, säger Lotta Nordmark.

För att vattnet ska komma växterna till godo är det också viktigt att vattna då det är svalt, på kvällen eller tidigt på morgonen. Annars dunstar det mesta bort i värmen. Att täcka jorden mellan plantorna med täckbark är ytterligare ett sätt att minska avdunstningen och behålla fukten i jorden. 
– Det funkar bra att täcka med gräsklipp också, men det kan bli problem med mördarsniglarna, de älskar at gömma sig under gräset.
För den som har ett grönsaksland kan droppbevattning vara en bra idé. Då droppar det successivt ut vatten från slangen precis vid plantorna, vilket minskar eventuellt spill.
– Det går att koppla droppbevattningen till regntunnan, men då behövs en liten pump också.

Som odlare behöver man också lära sig vilka grödor som har mer djupgående rotsystem och därmed tål torka bättre, säger Lotta Nordmark.
– Till exempel brukar morot tåla torkan bra, den har djupa rötter och kräver mer vatten först på höstkanten när roten växter till. Då brukar det också komma mer regn. Man får helt enkelt tänka ett varv till när man planerar vad som ska odlas och fråga i handelsträdgården.

TIPS: Så får du en torktålig trädgård

Odla torktåligare växter
Bladgrönsaker som sallad, spenat och ruccola har grunda rotsystem som behöver lite vatten ofta och tål torka dåligt. Rotfrukter och vitkål är exempel på växter med djupa rotsystem som hellre vill ha mycket vatten sällan och däremellan tål torka bättre.

Välj rätt gräs för gräsmattan
Många vill ha ett gräsfrö som etablerar sig fort och väljer blandningar med vitgröe-frö. Dessa kräver mycket vatten, så välj istället blandningar med till exempel svingelgräs eller rödven som är tåligare mot torka.

Byt inte ut gräsmattan mot sten
Stenläggningar lagrar värme och gör att trädgården blir ännu torrare. 

Odla i självvattnande krukor
Om du odlar i krukor, sätt tomater och andra törstiga grödor i självvattnande krukor. De har vanligen en vattenreservoar i botten och avdunstningen blir mindre än om man häller på vatten ovanifrån.
Källa: Lotta Nordmark, SLU

Fakta vattenbristen:
I maj gick nio svenska myndigheter ut med en gemensam varning för att vattenbrist hotar stora delar av landet. Rådet till den som har enskild brunn är att kontrollera nivån i vattentäkten och tänka igenom vilka alternativ som finns om brunnen sinar.

Den som är ansluten till kommunal vattenförsörjning bör vara uppmärksam på information från kommunen om eventuella restriktioner. 

Bevattningsförbud innebär som regel att man inte får använda det kommunala dricksvattnet för att vattna med spridare eller vattenslang i trädgården. Man brukar heller inte få tvätta bilen eller fasaden, eller fylla pooler eller badtunnor. 

Mest läst