Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/9

Så klarar du matlagningen när det blir kris

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Vi har låtit jämföra åtta camping- och friluftskök.

I 72 timmar, tre dygn, vill myndigheterna att vi ska kunna klara oss själva vid en kris, som till exempel ett större strömavbrott. Att kunna värma vatten och laga mat är en viktig del i det. Men för den som ska köpa ett portabelt kök att ha i beredskap finns det många saker att tänka på. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klicka på tabellen för att se den större.


Innan du slår till bör du fundera på om du vill kunna använda ditt kök när det inte är strömavbrott, och i så fall hur. Behöver köket vara lätt? Vill du till exempel kunna ta det med på fjällvandringen, eller kommer du aldrig bära det längre än till uteplatsen?  Vilket typ av bränsle passar bäst för dina behov? Läs mer om det i faktarutan längst ner.

Trangia favorit

Favoriten i detta användartest, som Testfakta gjort på vårt uppdrag, är det klassiska stormköket från Trangia. Till det finns både sprit och gasbrännare, och skaffar man sig båda två kan man dra nytta av båda bränsletypernas fördelar. Snabbast koktid i testet har Primus essential, som också är mycket lätt att använda. Men det lämnar mindre valmöjligheter – här är gas det enda alternativet.
Det enda av köken som enligt instruktionsboken är godkänt för användning inomhus är campingköket Bright spark.
MSB skriver i sin information om hemberedskap att det då är viktigt att placera köket på ett plant, icke brännbart underlag, att stänga av fläkten och sörja för god ventilation i rummet.
– Vid förbränningen bildas kolmonoxid. Men är man i ett någorlunda stort rum är risken för att kolmonoxidhalterna ska bli skadliga mycket liten, säger Lars Synnerholm, sakkunnig på MSB.
Han bedömer inte heller att det är någon stor risk att bränslebehållare ska fatta eld om man använder dem rätt.
– Men man ska alltid följa tillverkarens instruktioner, och vara ute om det står det, säger han.

Kan ladda batteriet

Två kök i jämförelsen sticker ut: Det ena är Biolite Campstove 2 som eldas med organiskt material, som pinnar, kottar eller pellets. Man gör eld i en behållare av rostfritt stål och ställer kastrullen ovanpå. Energin från elden tas till vara och laddar upp ett batteri, som sedan kan ladda din telefon eller en medföljande lampa. Idén känns både kul och smart och funkar faktiskt, även om det krävs en del pyssel och blir mycket rök.
Primus Omnifuel skiljer ut sig på ett annat sätt. Det kan drivas av antingen gas, bensin, diesel, fotogen eller till och med flygbränsle. Bra för den som vill vara beredd på allt eller planerar långa resor och tuffa expeditioner, men lite mer krävande att hantera.
Sämst av köken i jämförelsen är Julas Kayoba spritkök. Det är billigt och fungerar, men konstruktionen gör det ostadigt och kastrullen blir extremt sotig.

Portabla kök

  • För de flesta står valet mellan gas och sprit, eftersom det är vanligast. 
  • Fördelen med gas framför sprit är att uppvärmningen går snabbare, att kastrullerna inte sotas, att det inte finns risk förr illaluktande spill, och att det är lättare att bara använda exakt så mycket bränsle som behövs. 
  • Nackdelen är att gas inte fungerar när det är riktigt kallt ute. I takt med att temperaturen sjunker blir uppvärmningstiden längre. Vid runt 10 minusgrader kan det ta stopp. Sprit påverkas inte av kyla på samma sätt.

Aluminiumgrytor eller ej?

  • Aluminium är lätt samtidigt som det leder värme bra, och är därför ett klassiskt material i friluftskökens grytor. Men vid tillagning av sura livsmedel kan aluminium från grytan gå över till maten. 
  • Livsmedelsverkets råd är generellt att inte tillreda sur mat, till exempel tomatsås, i sådana kärl.
  • – Men när det gäller friluftskök som bara används någon gång ibland behöver man inte oroa sig, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Så gjordes användartestet

  • Vi monterade och tände köken enligt instruktionerna och mätte sedan hur lång tid det tog att koka upp en liter kallt vatten. Vid kokningen användes lättviktskärl i aluminium (tillhörande sort för de kök där kärl ingick).
  • Som bränsle i spritköken användes röd etanol.
  • Till gas/gasolköken har vi använt den gas som rekommenderades av tillverkaren/återförsäljaren.
  • Köken har bedömts utifrån kriterierna kvalitet, funktion och hanterbarhet.
Mest läst