Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Så hittar du bra ljud till budgetpris

Visst går det att hitta praktiska trådlösa hörlurar till rimligt pris men som ändå låter bra. Här ett test av sex modeller med bluetooth.

Vartefter mobiltillverkarna slopar hörlursutgången är det allt fler som vill slippa sladdarna och letar efter trådlösa alternativ. Men när tidskriften Ljud & Bild för ett par år sedan började testa trådlösa hörlurar blev medarbetarna besvikna. Lurarna i en rimlig prisklass hade uppkopplingsproblem och ljudkvaliteten var usel. För att få något som lät bra var man tvungen att punga ut med flera tusenlappar. Något som få är beredda att göra för mobila lurar. Men lyckligtvis går tekniken framåt och billiga lurar kan i dag vara helt okej.
I det här testet som gjorts av Ljud och Bild har prislappen pressats så mycket det går utan att kompromissa alltför mycket. Lurarna i testet kan oftast hittas i butikerna under tusenlappen. 

Klicka på tabellen för att se den större.


Går man ner mer i pris är risken att byggkvaliteten inte håller måttet och man tvingas köpa nya lurar stup i kvarten. Eller så är ljudet så eländigt att man inte kan njuta av musiken. 
Alla lurar i detta test känns som att de ska hålla för normal användning i många år. Vilken sorts ljud man föredrar är en smaksak, men ingen av dem låter dåligt.

Urbanista Seattle Wireless

Om man avfärdar Urbanista som ytterligare ett coolt hörlursmärke utan substans så gör man ett misstag. Designen är enkel och de drar inte på något sätt ögonen till sig. Materialvalen är noga uttänkta och konstruktionen är enkel men väl fungerande. Den enda lilla anmärkningen är att touchkontrollerna inte alltid reagerar som tänkt. Men det förlåter man lätt när man lyssnar till dem. Det är helt enkelt de enda billiga trådlösa lurarna vi hört som låter riktigt bra.

Jabra Move Wireless

Är man ute efter ett par nätta och diskreta hörlurar är Jabra Move Wireless inget dumt val. De kan visserligen inte vikas ihop men de är så välbyggda att de bör klara att knölas ned i väskan. Hanteringen är logisk och de är inte överlastade med onödiga funktioner. De gör ett utmärkt jobb med att få topplistemusiken att låta medryckande, men är mindre lämpade för finstämda stycken. De kan dessutom kännas lite obekväma i längden och batteritiden är måttlig. 

Monster Clarity HD On-Ear

Vill du ha en liten hörlur med stor bas så kan det inte bli fel med Monster Clarity HD. De är bekväma på öronen, kan fällas ihop och har enkel hantering med en touchpanel. Basen är fyllig, djup och tuff, och följs upp ganska så bra i mellanregistret. Sångröster och akustiska instrument är inte lika tydliga som i vissa andra modeller och vi saknar lite övertoner. Men det låter aldrig hårt eller plågsamt och det blir aldrig en tråkig stund.

Plantronics Backbeat 500

Plantronics träffar helt rätt med sina Backbeat 500. De ser kanske lite plastiga ut men de känns välkonstruerade och kan fällas platta för transport. Oavsett om man gillar uppseendeväckande eller diskreta färger kan man hitta en passande modell. Hanteringen är enkel, de har lång batteritid och via appen kan man hitta lurarna om de tappats bort. Ljudet är bra även om det drar åt det varma hållet, vilket trots allt är vad de flesta föredrar.

Philips SHB9250

Det första intrycket av Philips SHB9250 är bra. Lurarna är ganska små och kan fällas så att de blir helt platta vilket gör dem praktiska att ha med sig. Designen är neutral och stilfull. De är också lätta att komma igång med tack vare stöd för NFC-parning med mobilen. Däremot fungerar inte touchkontrollerna tillräckligt tillförlitligt. Lurarna sitter dessutom väl hårt på huvudet och den dånande basen är tröttsam att lyssna på i längden.

Skullcandy Hesh 3.0 Wireless

Har du den tidigare modellen och gillar den, men stör dig på vissa detaljer, så kan Hesh 3.0 Wireless vara en bra uppgradering. De har nämligen fått en bättre form på kåporna, mindre utmanande utseende och ännu bättre batteritid. De är dessutom hopfällbara så de tar mindre plats i packningen. De är dock de största lurarna i testet, men också de mest bekväma. Ljudet når däremot inte upp till samma nivå som hos våra rekommenderade lurar. 

Så gjordes testet

  • Testet är gjort av tidskriften Ljud & Bild. Testpersonerna samlade ihop tidigare otestade hörlurar i prisklassen 1 000-1 500 kronor. De är alla i smidigt format att ha med sig och kan även användas för telefonsamtal. De bedömde byggkvalitet, hur bekväma de är i längden samt hur lätta de är att använda. Ljudkvaliteten testades med en Spotify-spellista innehållande olika genrer, alla i bästa kvalitet, spelad från en Xperia-mobil som stöder bättre trådlös ljudkvalitet.
Mest läst