Så får du i dig D-vitamin

ANNONS
|

- Det finns väldigt många studier nu som pekar på D-vitaminets positiva hälsoeffekter. Stora, välgjorda observationsstudier där man bland annat sett att äldre personer är friskare och lever längre med högre intag av D-vitamin, säger Dan Mellström, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Undersökningarna visar också att stora doser halverar risken för hjärtinfarkt. Att vitaminet motverkar uppkomsten av många cancerformer. Att tillskott under graviditet minskar risken för autism hos barn. Att det ger bättre effekt än ljusbehandling vid årstidsrelaterad depression. Och så vidare.

En ny studie från Geriatrik Sahlgrenska lutar åt samma håll.

- Hög nivå av D-vitamin i blod-serum är relaterat till inte bara längre livslängd utan också bättre muskelstyrka, ökad lungvolym och bentäthet samt mindre benägenhet för inflammationer. Ämnesomsättningen påverkas positivt och risken för diabetes minskar, berättar Dan Mellström.

ANNONS

I dag finns inga aktuella studier av D-vitaminstatus hos den svenska befolkningen. Men en kostundersökning 2003 visade att många barn inte nådde upp till det rekommenderade intaget.

- Generellt sett ser det ganska bra ut i Sverige. Men det finns en del riskgrupper, som äldre samt mörkhyade personer med täckande klädsel - särskilt om dessa sällan eller aldrig äter fisk eller dricker D-vitaminberikad mjölk, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

Flera forskare bedömer dock att halva befolkningen lider av D-vitaminbrist. Och många talar om ett betydligt högre dagsintag än de 7,5 mikrogram (µg) som Livsmedelsverket rekommenderar. Minst 50 mikrogram nämns i sammanhanget.

- Det finns övertygande studier från flera håll i världen som visar att så låga doser som 7,5 mikrogram inte har någon effekt alls, säger psykiater Mats Humble, som tillsammans med kollegan Susanne Bejerot i somras därför föreslog utlysning av en nationell informationskampanj om D-vitamin.

Mats Humble vill ändå ge Livsmedelsverket en eloge för berikningen av mejeriprodukter.

- Troligen är det tack vare detta som vi i Sverige ligger bättre till jämfört med Storbritannien och Danmark.

D-vitamin i de doser Livsmedelsverket rekommenderar finns i vanliga multivitamintabletter.

Men om du vill komma upp i de 50 mikrogram D-vitamin som många forskare talar om är multivitamintillskott ingen lösning eftersom du måste ta flera tabletter och då kommer att överdosera de övriga vitaminer som ingår i multivitamintabletten.

ANNONS

Samma resonemang gäller D-vitaminprodukter kombinerade med kalcium eller vitamin K eller A. Ta endast den dagliga dos som anges på förpackningen.

Säkrast är att välja ett rent D-vitamintillskott. På Apoteket finns ett sådant innehållande 10 mikrogram (400 IE).

- Klart bättre än vanliga vitamintillskott, men det mesta talar för minst 25 mikrogram (1000 IE), gärna 50 mikrogram (2000 IE). Det är absurt att inte ens Apoteket kan tillhandahålla en vettig dosering, säger Mats Humble.

Rena D-vitamintillskott med nivåer kring 50 mikrogram finns hittills bara i hälsokosthandeln. Var här försiktig med tillskott framställda av fiskolja, råder Mats Humble -då innehålller de troligen även A-vitamin.

Enligt gällande bestämmelser ska dock alla ingredienser såsom vitaminer och mineralämnen anges i kosttillskott, samt innehållet i en dagsdos.

D-vitamin lagras i kroppen. Finns risk för överdosering?

Enligt EU-kommissionen är 50 mikrogram om dagen garanterat riskfritt för vuxna såvida man inte har speciella sjukdomar, som tuberkulos. Upp till 10 års ålder rekommenderas 25 mikrogram, från 11 år och uppåt 50 mikrogram. Vid medicinsk behandling kan högre doser tillämpas.

Men Livsmedelsverket efterlyser fler studier.

- Första steget är att uppnå de rekommendationer som finns, säger Wulf Becker.

Vid en nationell kostundersökning som verket genomför under 2009 kommer D-vitaminstatusen hos vuxna att kartläggas. Utifrån detta bedöms om berikningsnivåerna behöver ses över. Och i samband med en översyn av de nordiska näringsrekommendationerna som påbörjas nästa år finns även den senaste forskningen med som underlag.

ANNONS

- Forskningsresultaten pekar tydligt i en riktning. Det är väldigt starka data och sannolikt kommer rekommendationerna att ändras. Men det är viktigt att man vet vad man säger och gör när det gäller rekommendationer till stora delar av befolkningen. Därför bör man utöver observationsstudierna även ha genomfört behandlingsstudier (där deltagarna exponeras för viss ändring i kosten, exempelvis i form av kosttillskott), säger Dan Mellström.

- Men sådana studier kostar mycket pengar. Eftersom D-vitamin är billigt att tillverka och inte inbringar stora vinster är läkemedelsbolagen inte särskilt intresserade av att bekosta dem. Kanske skulle staten göra det istället?

Fotnot: I Sverige används både begreppen mikrogram (µg) och IE (internationella enheter). 50 mikrogram = 2000 IE.

D3 mest effektivt

Barn under 2 år:

Barn över 2 år och vuxna:

Gravida och ammande:

Personer över 60 år:

ANNONS