Så blir balkongen grön och väldoftande

Krydda balkongen med middagens dofter, odla röda smultron i väntan på efterrätten och dröm om en öl på egen humle. Det är dags att planera för balkongens grönska.

ANNONS
|

Rosmarin, salvia, timjan, basilika och lavendel. Det doftar som vid Medelhavet och middagsmaten är räddad med en liten odling i en solig hörna på balkongen.

Vi är bortskämda med att kunna köpa kryddor i kruka året runt. Den förbrukas snabbt i köket, men odlar du basilika som du själv sått från frön växer den i bästa fall som ogräs – bara du inte glömmer att vattna.

Varje frö har sin såperiod, och veckorna anges på påsen. Så basilika kan du göra hela våren, men så inte för tidigt om du saknar växtlampor, eftersom sådden får kämpa för att få ljus inomhus. Vänta till sista veckan som anges – basilikan ska inte ut på balkongen förrän i juni.

ANNONS

- Den är värmekrävande, säger Anna-Carin Ek, förste trädgårdsmästare, Botaniska trädgården.

Så ska du göra i lätt fuktad jord och sådden ska hållas fuktig tills fröna grott. Det blir mer av dem än du kanske trott.

- Ett vanligt nybörjarfel är att hälla hela påsen i krukan. Fröna ska du så glest. Förvara sedan fröpåsen i kylen till nästa år, om du är sparsam, tipsar hon.

Såjord är en mager jord och planteringsjord mer näringsrik. Anna-Carin Ek föredrar yrkesjord, som har bättre struktur, enligt henne. Planteringsjorden är fetare och passar bättre när plantan ska sättas över i en ny kruka. Det vanligaste nybörjarfelet är att välja en för liten kruka till sin balkong. På bilden planterar hon tre köpta plantor i 10-15 liter jord.

Blanda gärna också i långtidsverkande gödsel i planteringsjorden. Annars får du vattna med flytande växtnäring.

- Det ska vara stora och djupa kärl med dräneringshål i botten, annars lecakulor i botten, säger hon.

Stora krukor kräver mindre vattning när de är rejält fyllda med jord. Bra om man fyller upp krukan så att det blir en liten förhöjning i mitten med bara en liten avrinningsfåra längs med ytterkanten.

ANNONS

Har du odlat från frö ska krukan stå kvar inomhus tills plantan växt till sig. Sedan gäller för alla att de ska tåla temperaturen ute. Börja gärna med att avhärda genom att sätta ut krukorna och ta in dem på natten. Sedan kan du täcka över dem med en tunn odlingsväv. Timjan kan få flytta ut redan i mitten av maj.

Var ska plantorna stå på balkongen? Väderstrecket kan du inte göra något åt och vätter din balkong åt norr är den inte lämplig för kryddodling.

- Annars funkar alla lägen, man måste bara vattna mycket mer om det gassar, säger Anna-Carin Ek.

Blåst är inte heller bra, så ställ dina plantor i lä om det går.

Har du inte tid att förkultivera inomhus kan du köpa plantor. Tag bort en del av den jord de står i när de flyttas till krukan med planteringsjord, ställ plantorna högt och tryck till runt om.

- Plantskolorna har bättre kvalitet än matbutikernas kryddväxter som är gjorda för att skörda direkt. De är sådda för tätt för att leva länge, konstaterar hon.

Gräslök

ANNONS

Enkel! Köp planta i år så du kan klippa till midsommarens matjessill. Ta bort blommorna.

När säsongen är slut: ge gräslöksplantan till någon med trädgårdsland som kan plantera ut den så får den nytt liv nästa år.

Koriander

Tvålig citrusarom! Alla gillar inte koriander, som gör sig bra till skaldjur, fisk och kyckling. Fin kombo med chili och lime i både mexikansk och asiatisk matlagning.

Skörda och passa på att testa recept i början av säsongen. Räkna inte med att plantan räcker hela sommaren.

FAKTA: Kryddodling… på balkong

Här presenterar vi expertens råd, Anna-Carin Ek, på Botaniska trädgården.

Frö eller planta?

Allt går att så, men vissa plantor är bättre att köpa om du vill skörda i år. Likaså om du är sent ute.

Köp plantor: Humle som blir lång och slingrande. Bind upp den till ett solskydd. Väldoftande lavendel. Pepparmynta till te och grönmynta till annat. Gräslök för att få till midsommar. En liten smultronplanta breder snabbt ut sig. Och kryddorna dragon, oregano och rosmarin.

Så i år: Koriander, basilika (finns olika sorter), timjan (flera sorter), mejram, salvia, körvel, dill, persilja, ringblommor till dekoration.

Vad är en perenn?

Perenn är en flerårig ört som klarar den svenska vintern.

Vattna rätt

När du sått: Innan roten har etablerat sig är det viktigt att vattna och hålla jorden fuktig. Plantan får inte torka ut innan roten hunnit växa till sig lite.

När du satt plantan i ny kruka: Plantorna mår bra av att torka något mellan vattningarna. Vattna långsamt över hela ytan på jorden i din kruka och gör det hellre flera gånger i följd, så att det inte rinner över. Viktigt med avrinningskant längs krukans insida, det vill säga som en liten vallgrav runt jordbullen.

Använda kryddväxterna

Tänk på att du oftast får använda mer av färska örter än torkade i din matlagning.

Basilika. Kryddigt aromatisk. Klassisk i italiensk matlagning. Varva tomater, mozzarella och stora basilikablad. Gör egen pesto.

Dill. Gräsigt kryddig. Tänk att koka nypotatis med egen dill! Dillen har många smakkompisar varav skaldjur och ägg är två.

Dragon. Aniston. Första tanken går till en klassisk bearnaisesås och då ska det vara fransk dragon.

Körvel. Mild smak av gräs och anis, den spanska sorten är kraftigare. Grönsaker, potatissallad, fisk- och skaldjur, lamm- och fläskkött.

Mejram. Doftar mintigt, citrus och gräsklipp. Till pizza, tomat- och grönsakssåser, soppor, gryträtter, lamm, kyckling och äggrätter.

Oregano. Doftar som färska löv med en frisk citruskryddighet. Passar till mycket: pasta, pizza och kötträtter.

Persilja. Mild och aromatisk. Färsk i sallad eller som garnityr.

Rosmarin. Aromatisk. Passar till alla sorters kött och grönsaker.

Salvia. Kraftig besk smak. Exempelvis till korv och fläsk, men passar även till kyckling.

Timjan. Stark aromatisk. Till fläsk, lamm, getost, kyckling och rostade rotfrukter.

Källor: icakuriren.se med flera

ANNONS