Sömnapp skapar ro och stress

Svårt att somna under ljusa sommar-kvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

ANNONS
|

Studerar man det rika utbudet i Apples och Googles appbutiker utkristalliserar sig tre typer av sömnappar: de som säger sig registrera sömnens olika faser, appar för meditation och rena ljudappar. Många är mer fitnessinriktade och kan kopplas mot armband och klockor. Men för att få koll på hur apparna registrerar nattens aktiviteter har Testfakta under ett par veckor fokuserat på sömnappar som enbart utnyttjar funktionaliteten i våra smartphones.

Det visar sig att det inte är någon större skillnad på vad apparna har att erbjuda. Med hjälp av mobilens sensorer och mikrofon registreras rörelsemönster, aktivitet, ljud och därmed förflyttningen mellan lätt sömn, djup sömn, REM (Rapid Eye Movement, eller drömsömn) och vaket tillstånd. Enligt tillverkarna har apparna sofistikerade algoritmer som läser av och bearbetar insamlad sömndata och startar uppvakningsprocessen, appens "smart alarm", under ett tidsbegränsat väckningsfönster.

ANNONS

Att det inte handlar om någon exakt vetenskap bevisades när Testfakta använde två mobiler samtidigt med samma app aktiverad, under några nätter. Den sömndata som registrerades visade ofta på olika resultat. Det finns dessutom en lång rad yttre omständigheter som kan påverka resultatet, till exempel madrass, partner eller ett husdjur, som hoppar upp i sängen.

Några av apparna gör också ljudinspelningar, aktiverade av snarkningar eller andra högljudda aktiviteter. All funktionalitet finns också tillgänglig för den som är sugen på en power nap, en kortare tupplur under dagen och vill vakna vid bästa tidpunkt för att fortsätta jobba.

Experterna mäter hjärnvågor och ögonrörelser, sömnapparna utnyttjar funktioner som redan finns i mobilen. Det är fritt fram för egna tolkningarna av all den information som genereras och presenteras. Men om man i slutändan verkligen sover bättre eller vaknar piggare, är naturligtvis omöjligt att slå fast. Sömnforskare har under flera år varit tveksamma till om apparna verkligen fungerar.

Fakta om testet

Testfakta valde ut sex av de populäraste och mest nedladdade sömnapparna, enligt Apple Store och Google Play. Under ett par veckor jämfördes funktionalitet för insomning och uppvakning, hur apparna registrerade sömnen, både rörelse och ljud, och all övrig funktionalitet. Men även hur appen fungerade för en vanlig användare och hur tydligt registrerad data visades ut, i siffror och grafik.

Testfaktas jämförelse mellan sömnapparna är inte ett traditionellt test, eftersom det är omöjligt att avgöra om den data som registreras är korrekt. Däremot är det naturligtvis fullt möjligt att ur användarperspektiv göra en personlig bedömning av vilken app eller funktion som ger bäst resultat och vilken man själv trivs med.

Testade appar

Motion X 24/7

SleepBot

Sleep Cycle

Sleep Genius

Sleep Time

Pzizz

ANNONS