Resebyrån slarvade bort hans resa

Företaget Travelbird tog emot deras pengar – men ordnade aldrig någon resa. Nu vägrar firman kompensera makarna Överdahl för missen.

ANNONS
|

Det var i vintras som göteborgaren Thomas Överdahl och hans hustru bokade en tripp till Spanien med reseföretaget Travelbird.

- Jag hade haft en period med hjärtproblem och åkt in och ut på sjukhus. Vi ville bryta tristessen och komma iväg ett tag, säger han.

De hittade en enveckas resa till Alicante till ett bra pris – 6037 kronor inklusive boende i lägenhet. Makarna slog till och betalade .

- Flygbiljetterna skulle komma en vecka före avresan, berättar Thomas Överdahl medan han visar kvittot från Travelbird.

Efter någon månad fick de samtal från en medarbetare på resebyrån. Han undrade om de kunde tänka sig att resa en vecka tidigare, alternativt åka från den norska flygplatsen Rygge istället för Landvetter.

ANNONS

- Vi var redan uppbokade veckan innan. Och Rygge hade inneburit en lång bilresa plus långtidsparkering så det tackade vi nej till.

När resan närmade sig undrade makarna varför biljetterna inte dök upp. Efter att ha ringt Travelbird flera gånger fick de ett mejl som meddelade: "Flygen är slutsålda så vi måste tyvärr avboka resan". Mejlet kom klockan nio på kvällen, mindre än tre dygn före avresan.

- Vi tänkte: Så här kan de inte göra!, berättar Överdahl.

Men så var det. Förklaringen var, enligt Travelbird, att den person som tog emot bokningen hade bytt jobb och därefter hade beställningen glömts bort.

Thomas Överdahl satte sig vid datorn och bokade själv en ny resa till Alicante. Den blev kortare – fyra nätter – och betydligt dyrare, eftersom han var sent ute. Men makarna fick en skön solresa trots allt.

Efteråt betalade Travelbird tillbaka priset för den inställda resan. Men makarna ville ha ersättning för den merkostnad som misstaget orsakat, cirka fem tusen kronor. Där blev det nobben. "Då vi har återbetalat hela beloppet till kunden så anser vi inte att vi är skyldig ytterligare ersättning", skrev Travelbird i ett mejl.

Thomas Överdahl tycker inte att firmans förklaringar är trovärdiga.

ANNONS

- De ringde ju upp oss! De såg uppenbarligen några veckor i förväg att biljetterna inte fanns. För mig är det ofattbart att ett stort företag smutsar ner sig på det här viset.

Makarna vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som gav dem rätt. Bolaget uppmanades att betala hela prisskillnaden mellan resorna, 4963 kronor.

Avgörandet kom i maj men makarna har inte sett till någon ersättning. I stället hävdar företaget att ARN slarvat bort deras svar på anmälningen – två gånger – och att beslutet därför inte är korrekt.

ARN:s tjänstemän säger att de har kollat med sin it-support och att de aldrig har fått några svar från Travelbird.

Till saken hör att precis detsamma hände i ett annat fall i somras. Travelbird uppgav att de besvarat anmälan två gånger, ARN hade aldrig sett till svaren. Även där fälldes firman.

Konsumentredaktionen har talat med den medarbetare på Travelbird som hade kontakt med makarna Överdahl. Hon bekräftar i sak deras skildring av förloppet.

- Det var vårt fel och det har vi erkänt för dem. Vi erbjöd dem ett presentkort som kompensation men det var de inte intresserade av.

Hur mycket skulle det ha varit på?

- Vi kom inte fram till någon summa.

ANNONS

Hade det inte varit rimligt att ersätta merkostnader som berodde på ert misstag?

- Vi gick med på att stå för vissa extrakostnader Men inte för den nya resan som de valt att boka. Det var det jag fick tillstånd till av min chef.

Kommer ni att följa ARN:s beslut?

- Nej. Jag har talat med min chef om det. Vi kommer inte att gå med på beslutet.

Chefen i fråga vill inte tala med oss på telefon. När vi skickar frågor per mejl får vi svar från hans överordnade, Nordenchefen Tine B Pedersen. Hon uppger i sin tur att svaren kommer från Travelbirds nederländske vd Symen Jansma.

Jansma skriver att Travelbird "alltid tar hand om sina resenärer" och "alltid betalar kostnader som orsakas av Travelbirds misstag". Samtidigt hävdar han att makarna Överdahls merkostnad på cirka 5000 kr inte är "rimlig". Han kan tänka sig att ge dem ett presentkort på 1000 kronor.

Hur ser vd:n på risken att hamna på Råd & röns svarta lista över företag som struntar i ARN:s beslut? "Vi är övertygade om att ARN kommer att lyssna på våra argument", svarar han.

ARN meddelade dock redan i juli att tidsfristen för omprövning har gått ut och att beslutet står fast. Vi skickar en följdfråga om detta men får inget svar.

ANNONS

Thomas Överdahl, å sin sida, tänker välja andra researrangörer i framtiden.

Det enda vi fick från Travelbird var stress och krångel. Jag tycker det är för jäkla dåligt. Andra bör få veta att det här företaget gör så här, säger han.

FAKTA: Rötter i Göteborg

  1. Travelbird är ett nederländskt bolag med verksamhet i ett 10-tal länder.
  2. Den svenska delen av Travelbird har sina rötter i det göteborgska reseföretaget Destly, som startade 2011 och strax utsågs till en av Sveriges hetaste digitala entreprenörer. Trots detta gick företaget med betydande förlust.
  3. 2014 såldes verksamheten till det nederländska företaget.

FAKTA: Resenärens rättigheter

  1. Flygresenärer har rätt till ersättning om flyget blir inställt eller försenat i två timmar eller mer. Beloppen är från 250 euro (cirka 2400 kronor) och uppåt. Detta gäller alla resor från flygplatser inom EU samt när bolag från EU-länder flyger in i EU. Reglerna omfattar också Norge, Island och Schweiz.
  2. När du köper resa och boende ihop gäller paketreselagen, som ger ett starkare skydd än vid andra resor. Arrangören kan inte skylla på sina underleverantörer.
  3. Om researrangören häver avtalet har kunden rätt till en annan paketresa av likvärdig eller högre kvalitet. (Källa: Konsumentverket)
ANNONS