Ost - Grevé - test

ANNONS
|

- Jag är ostoman! Jag kan äta hur mycket ost som helst. Jag bodde i Schweiz när jag var yngre och då levde jag på Toblerone och Emmentaler, berättade Solveig Svensson när hon tillsammans med panelens övriga ost-älskare åt sig igenom åtta olika grevéostar.

Samtliga test-ostar hade en fetthalt på 28 procent. Fyra av dem var milda och fyra mellanlagrade. Något som flera i panelen var lite oroliga över, de brukar föredra lite starkare varianter.

- Jag brukar köpa grevéost men då väljer jag oftast en som smakar lite mer. Osten skall bita tillbaka när man biter i den, tyckte Hans Emanuelsson.

ANNONS

I slutändan var dock panelen överens om att test-ostarna smakade mer än de kanske trott. Många hade klara krav på hur en bra grevéost, ett av svenskarnas favoritpålägg, skall smaka.

- Den skall ha en tydlig nötsmak och så skall det vara fina hål, menade Miriam Norén.

Giovanni Salaris fick något saligt i ögonen när han gick loss och berättade om olika goda ostar han gärna äter. När det kommer till grevé var likheten med förebilden Emmentaler en av de saker han är ute efter.

- Ost nummer åtta var en som liknade Emmentaler, den hade den lite torra konsistensen med tuggmotstånd, sade han om sin favorit.

Här fick han medhåll av de flesta andra panelmedlemmar som prisade ost nummer åtta för sin smakrikhet. Detta var också testets dyraste ost med 120 kronor kilot, inköpt på Hildas ost i Saluhallen och tillverkad av Falbygdens.

Även den mellanlagrade osten från Skånemejerier fick högsta betyg. Samma företags ekologiska variant, med samma recept, hade dock något plastigt över sig, skrev flera av panelmedlemmarna i sina protokoll, och gav osten ett mellanbetyg.

Bland de milda ostarna väckte osten från Wernersson störst entusiasm. Otroligt smakrik för att vara mild, ansåg panelen och gav en tveklös femma.

ANNONS

Inte långt efter kom testets billigaste ost, från Milbona, inköpt på Lidl för 54,90 kronor kilot. Tydlig nötaktighet och mycket smak gjorde att den fick betyget fyra fyrar.

För de stora livsmedelskedjornas egna varumärken gick det däremot inte så bra. Både Garants (Hemköp och Willys märke) milda grevéost samt Icas mellanlagrade klarade bara betyget godkänt.

Grevé

(Wernersson)

28%. Mild.

Pris: 79 kr/kg.

Inköpsställe: Ica Maxi, Högsbo.

Kommentar: En favorit! Doftar mycket grevé-nötaktigt. God sälta, mycket god smak. Härlig konsistens. Även om den inte är stark känns den oerhört smakrik.

Svensk hårdost Grevé

(Milbona)

28%. Mild.

Pris: 54.90 kr/kg

Inköpsställe: Lidl, Västra Frölunda.

Kommentar: Mums! Nötig och ganska så smakrik. Mycket god för att vara mild. Lite krämig konsistens. Härlig, guldgul färg. Smaken varar inte länge.

Grevé

( Arla)

28%. Mild.

Pris: 81.90 kr/kg.

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön.

Kommentar: Ingen ost som sticker ut. Fin grevédoft med tydlig nötkaraktär. Smakar gott av nötter. Lätt sötma. Lagom sälta. Något svag smak, på gränsen till menlös.

Grevé

(Garant)

28%. Mild.

Pris: 66.90 kr/kg.

Inköpsställe: Willys, Sisjön.

Kommentar: Nötaktig, god doft. Väldigt mild. Smakar väldigt lite. God grevésmak i bakgrunden. Lite färglös. Ingen sälta alls. Gummiaktig i konsistensen.

Grevé

(Falbygdens)

28%. Mellan.

Pris: 120 kr/kg.

Inköpsställe: Hildas ost, Saluhallen.

Kommentar: Supergod! Platsar hos den kräsne! Härlig, nötaktig doft. God smak åt emmentaler-hållet. Krämig, fin nötsmak. Låång eftersmak. Lika bra på mackan som på ostbrickan.

Grevé Mellan.

(Skånemejerier)

28%. Mellan.

Pris: 79.90 kr/kg.

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön.

Kommentar: En favorit! Fin djupgul färg. Luktar himmelskt. God, lite grynig smak med mycket eftersmak. Lite torr konsistens som kännetecknar en fin grevé. Vinner i längden eftersom smaken växer.

Grevé Mellan

(Skånemejerier)

28%. Mellan. Ekologisk.

Pris: 99 kr/kg.

Inköpsställe: Willys, Sisjön.

Kommentar: Genomsnittlig, lite intetsägande ost. Inte mycket till doft. God smak med härlig eftersmak. Något krämig konsistens. Lätt plastig smak. Lätt syrlighet. Bra sälta. Bra ost till barn.

Grevé

(Ica)

28%. Mellan.

Pris: 68.90 kr/kg.

Inköpsställe: Ica Maxi, Högsbo.

Kommentar: Neutral, inte så stark ost. Ingen distinkt grevésmak. Bra vardagsost,. Känns mild trots att den skall vara mellanlagrad. Något besk i smaken. Hård och plastig konsistens.

Fem fyrar = Lysande!

Fyra fyrar = Utmärkt.

Tre fyrar = Bra.

Två fyrar = Godkänt.

En fyr = Underkänt.

Överkorsad fyr = Uselt.

Hans Emanuelsson, 38 år

Hans Larsson, 63 år,

Sara Lundqvist, 32 år

Miriam Norén, 59 år

Jarl Olausson, 73 år

Stefan Olsson, 50 år

Giovanni Salaris, 56 år

Solveig Svensson, 65 år

Fyra milda och fyra mellanstarka ostar med 28 procents fetthalt köptes in i butiker i Göteborg. Alla utom en var färdigförpackade.

Ostarna skars upp i fyrkanter, lades på likadana fat och numrerades. En dryg timma innan testet sattes de fram i rumstemperatur. Ostarna serverades anonymt till konsument-panelen. Panelen jämförde de milda ostarna för sig och de mellanlagrade för sig. Den startade med de milda ostarna men började av rättviseskäl med olika nummer.

Ostarna kan finnas till andra priser i andra butiker.

Kommentarerna är hämtade från panelens protokoll.

Ost är ett av våra mest kalciumrika livsmedel. Tre skivor hårdost ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk. För vegetarianer eller för den som inte dricker mjölk är ost en viktig källa till kalcium och vitamin B12.

Näringsvärde och fetthalt kan variera mellan olika ostar.

Källa: Svensk mjölk, Ostforum.

Grevé är ett registrerat ostvarumärke som tillhör Svensk Mjölk . Med grevé menas en rundpipig svensk hårdost med en något sötaktig smak med drag av nötter. Den skall vara tillverkad av svensk mjölkråvara.

Osten är rund, cirka 35 cm i diameter, mellan 10 och 14 cm hög och väger mellan 12 och 14 kg. Den lagras i minst fyra månader. Likt andra traditionella hårdostar har grevé ett ytskydd av vax eller paraffin för att inte torka eller mögla.

Grevé är populär hos de svenska konsumenterna med sin fjärdeplats på tio-i-topp-listan över mest sålda ostarna.

Grevén säljs i fyra olika smakstyrkor och i två olika fetthalter, 17 % och 28 %. Den milda varianten är smakrik med karakteristisk sötma och nötighet. Högre smakstyrka innebär en tydligare beska av umamikaraktär, höga syror och längre eftersmak.

Grekerna är världens mesta ostätare, följda av fransmännen. Sverige ligger på tionde plats.

Världens mest sålda ost är cheddarn.

Från alpost till grevé

Grevé är bland de yngsta av de svenska hårdostarna. Osten registrerades som varumärke 1964.

Inspirationen till osten anses komma från den schweiziska Emmentalern och den norska Jarlsberg. Under 50-talet visade norrmännen upp Jarlsberg vid en ostutställning i Oslo. Där var de svenska mejeriingenjörerna Åke Berglöf och Yngve Johansson. På ostförsöksstationen i Örnsköldsvik startade de projekt Alpost. Efter otaliga försök såg en ost med de rätta kvalitéerna dagens ljus 1963.

I dag tillverkas grevéost på tre platser i Sverige: Norrmejerier i Umeå, Skånemejerier i Kristianstad och Arla i Kalmar.

Ord med anor

Ordet ost är belagt i svenskan före 1520 och kommer från fornsvenskans oster. Det är ett nordiskt ord besläktat med latinets jus som betyder "soppa", "sås". På finska heter ost juusto. Engelskans cheese, spanskans queso, portugisiskans queijo och tyskans Käse, anses komma från latinets caseus, medan franskans fromage och italienskans formaggio kommer av latinets formaticum som betyder tillverkad i form.

Källa: Svensk mjölk, Ostforum, wikipedia.

ANNONS