För allergiker och intoleranta är det viktigt med korrekt märkta livsmedel. Från den 15 oktober så måste alla nya produkter som märks med beteckning ”fri från” plus ett av 14 ämnen anmälas till Livsmedelsverket.
För allergiker och intoleranta är det viktigt med korrekt märkta livsmedel. Från den 15 oktober så måste alla nya produkter som märks med beteckning ”fri från” plus ett av 14 ämnen anmälas till Livsmedelsverket. Bild: Anna von Brömssen

Nytt krav på mat för särskilt känsliga grupper

Livsmedelsverket skärper kravet på produkter som märks med "fri från". Nu ska det bli lättare att kontrollera att tillverkningen är ”ren”.

ANNONS
|

Müsli fri från nötter, laktosfri mjölk och glutenfritt bröd. Företag som märker sina livsmedel med detta måste från och med den 15 oktober anmäla nya produkter till myndigheten. Anmälningsplikten gäller 14 listade allergener (se faktarutan).

– Både före och efter införandet kravet ska märkningen ska vara säker, men vi gör detta nu för att underlätta för en riskbaserad kontroll i kommunerna, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist på Livsmedelsverket.

Med anmälningssystemet får de ansvariga kontrollmyndigheterna snabbt kännedom om nya fri från-produkter på marknaden.

Märkningen med "fri från" samt ordet gluten, mjölk, ägg, soja, nötter eller något annat av dessa ämnen ska förenkla livet för konsumenter som har celiaki, mjölkallergi, laktosintolerans eller jordnöts- eller nötallergi.

ANNONS

– Märkningen ”fri-från hasselnöt” är relevant på en müsli eller chokladkaka eftersom de ibland kan innehålla hasselnötter, säger Ylva Sjögren Bolin.

Däremot är det inte tillåtet att till exempel skriva på ett paket margarin att det är glutenfritt, eftersom alla liknande produkter i margarinhyllan också är glutenfria. Alltså, det är förbjudet att få det att låta som ett speciellt livsmedel har en egenskap då alla inom samma kategori självklart har den.

Tidigare anmälningsplikt

Anmälningsplikten har funnits tidigare. I och med den gemensamma EU-lagstiftningen 2016 togs kravet bort för företag och importörer. Det kommer tillbaka efter önskemål från både konsumentorganisationer som Svenska Celiakiförbundet och Astma- och allergiförbundet samt branschorganisationerna Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.

– Nu när de ska vara anmälda har handeln möjlighet att fråga producenterna om de faktiskt gjort en anmälan, konstaterar Ylva Sjögren Bolin.

Ylva Sjögren Bolin.
Ylva Sjögren Bolin. Bild: Jeanette Hägglund

Från 2016 har anmälan varit frivillig. Men i och med plikten ska nu alla nya fri-från-livsmedel anmälas för att över huvud taget få säljas i Sverige. Livsmedelsverkets uppgift är att meddela kommunerna där företaget finns.

– Vår förhoppning är att det ska underlätta för kommunerna, säger Ylva Sjögren Bolin.

Varför gäller den nya regeln bara för nya livsmedel?

– Det har helt enkelt lagtekniska orsaker. Man kan inte kräva något i efterhand.

ANNONS

Hur ska konsumenterna då ha koll på vilka som är de nya "fri från"? Det är ju omöjligt.

– Ja, men som konsument ska man generellt kunna lita på fri från-märkningen. Och får man en misstänkt överkänslighetsreaktion är mitt råd att kontakta kontrollmyndigheten i den kommun där företaget ligger. Vi gör kostnadsfria analyser av livsmedel som misstänks ha orsakat oväntade allergiska reaktioner för livsmedelsinspektörer, skolor och sjukvård.

En särskild symbol eller liknande av de nya märkningarna är inte aktuellt?

– Så kan vi inte göra. En extra symbol skulle kunna vilseleda konsumenterna och alla företag skulle kanske inte sätta dit den. Konsumenterna ska kunna lita på märkningen.

Säker och hygienisk

Kommunernas livsmedelskontroll som oftast finns inom miljö- och hälsoskydd ska granska att företagen följer livsmedelslagstiftningen, att märkningen är rätt, anmäld till Livsmedelsverket och inte är vilseledande samt att produkten är säker och produktionen hygienisk i alla led.

Även den frivilliga anmälan har följts upp på samma sätt i mellanperioden 2016-2018, och kommunerna har hela tiden haft rätt att kontrollera icke anmälda produkter, vilket gäller nu också.

– Det är viktigt eftersom man kan misstänka att de företag som inte har koll på att de måste anmäla inte heller har kontroll på sin produktion, säger Ylva Sjögren Bolin.

ANNONS

Har det hänt något på grund av en märkt vara under mellanperioden?

– Inte någon särskild incident, som vi känner till. En tidigare händelse skedde på grund av att en producent hade bytt margarin till sina chokladbollar, som var märkta som mjölkfria. Och det är ju generellt viktigt för alla tillverkare att ha koll om man byter ingredienser och säkerställer innehållet från början.

I fallet ovan reagerade en tioårig mjölkallergisk flicka med klåda, magont och andningsbesvär efter att ha ätit av chokladbollen.

LÄS MER: Test av glutenfri müsli

LÄS MER: Nyttigaste alternativen till mjölk

LÄS MER: Test av växtbaserade alternativ till mjölk

Fakta: De 14 allergenerna

För de 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner finns det särskilda märknings- och informationskrav. Dessa är:

• Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)

• Kräftdjur

• Ägg

• Fisk

• Jordnötter (som är en baljväxt)

• Sojabönor

• Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)

• Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt

• Selleri

• Senap

• Sesamfrön

• Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter

• Lupin

• Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)

Källa: Livsmedelsverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS